Krišjānis Kariņš: Arī cīņā ar Covid-19 zināmā mērā šobrīd esam barikāžu dalībnieki

Viedoklis
Sargs.lv
Covid 19
Foto: Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Arī šodien svarīgas ir cilvēciskās īpašības, kuras bija izšķirošas pirms 30 gadiem – labestība un brīvprātība. Piemēram, daudzi ēdinātāji, kuru darbība pandēmijas dēļ ierobežota vai apturēta, gādā siltas maltītes mediķiem, lai viņi varētu aprūpēt pacientus. Tā konferencē "X stunda. Barikādēm 30”, sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, uzsverot - mēs visi zināmā mērā šobrīd esam barikāžu dalībnieki, kuriem jābūt vienotiem kopīga mērķa sasniegšanā.

Velkot paralēles ar 1991. gada janvāri, kad barikāžu laiks ne tikai vienoja Latvijas tautu, bet arī nostiprināja valsts neatkarību un brīvību, viņš norādīja – tieši kopības spēks padara cilvēkus nesalaužamus. Tas svarīgs arī Covid-19 pandēmijas apstākļos – ja visi turēsies kopā, ievēros noteikumus, pandēmija tiks uzveikta.

Tāpat viņš novērojis, ka par spīti dažādām dezinformācijas kampaņām un viltus ziņām, atsevišķās situācijās Latvijas cilvēku labestība “lien pa visām vīlēm ārā”. Arī šobrīd parādās daudz īpašību, kas bija izšķirošas pirms 30 gadiem – cilvēku labestība un brīvprātība.

“Tā, piemēram, daudzi ēdinātāji, kuru darbība šobrīd ir apturēta, gādā siltas maltītes mediķiem, kuri šobrīd ir savā ziņā “barikāžu dalībnieki”, tikai cīņā ar pandēmiju. [..] Ja iedzīvotāji būs vienoti, arī Latvija kā valsts kļūs spēcīgāka sadarbībā ar citām valstīm. Mēs to darām gan militārā jomā ar NATO spēkiem, gan politiskajā un ekonomiskajā jomā Eiropas Savienības ietvaros."
Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents
Krisjānis Kariņš

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atceroties 1991. gada janvāra notikumus sacīja – toreiz cilvēki paveica to, kas tika uzskatīts par neiespējamu. Barikādes bija nozīmīgs tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un brīvību. Tā bija nevardarbīgās pretošanās kulminācija, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, kad, Latvijas Tautas Frontes aicināti, cilvēki izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citur Latvijā. Tieši plašās sabiedrības iesaistes dēļ neatkarības pretinieku mēģinājums pārņemt varu izgāzās.

“Svarīgas trīs lietas – mūsu tautas gudrība, varonība un tālredzība. Gan Atmodas, gan barikāžu laikā izvēlējāmies visgudrākos ieročus brīvības atgūšanai – tiesiskumu un parlamentārismu. Par cīņas taktiku izvēlējāmies nevardarbīgo pretošanos, kāds bija arī Baltijas ceļš. Liela nozīme bija ikvienam solim, kas tolaik juridiski tika sperts likumdošanā."
Ināra Mūrniece
Saeimas priekšsēdētāja
Ināra Mūrniece

Viņa uzsver – 30 gadu laikā Latvija sasniegusi ļoti daudz, īpaši, salīdzinot ar tā laika sapņiem un vēlmēm. Šajā laikā parlamentā, ko toreiz tauta nosargāja, ikviens nozīmīgs solis un likums pieņemts neatkarīgas Latvijas Republikas interesēs par labu mūsu ģeopolitiskajai izvēlei – būt Eiropas Savienībā un NATO, būt Rietumu kultūras telpā. Tāpēc var teikt, ka parlaments turpina sekot ideāliem, kuri toreiz tika aizstāvēti.

“Ja šodien būtu signāls par tuvojošos X stundu, esmu pārliecināta, ka arī tagad tauta saprastu un zinātu, ko darīt. Tikko ieskanas trauksmes zvans, zinām, kas jādara – tā tas bijis gadsimtiem ilgi un būs vienmēr,” saka Saeimas priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka atzīmējot 30 gadus, kopš 1991. gada janvāra barikādēm, šomēnes norisinās vairāki atceres pasākumi, tai skaitā arī konference "X stunda. Barikādēm 30". Tajā ar saviem atmiņu stāstiem piedalās tā laika aktīvie barikāžu dalībnieki, Latvijas Tautas fronte, bijušie valdības un Augstākās padomes pārstāvji, atskatoties uz 1991. gada janvāra notikumiem un izvērtējot to nozīmi šodien.

1991. gada janvāra barikādes ir un paliks unikāls starptautiskas nozīmes nevardarbīgas pretošanās piemērs, kā arī būtiska Latvijas vēstures sastāvdaļa.

Dalies ar šo ziņu