Aizsardzības nozares vadība un karavīri apmeklē filmas “Priekšpostenis” pirmizrādi

Sabiedrība
Sargs.lv
Priekšpostenis
Foto: Ekrānšāviņš no filmas video rullīša

24. jūlijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera vietnieks un Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Imants Ziediņš, Nacionālo bruņoto spēku vienību komandieri, Operacionālās sadarbības padomnieku grupā Afganistānā dienējušie Latvijas karavīri un citi aicinātie viesi kinoteātrī “Apollo Kino” Rīgā apmeklēs kaujai Kītingas priekšpostenī Afganistānā veltītās filmas “Priekšpostenis” pirmizrādi.

Filma veidota pēc raidsabiedrības CNN pārstāvja Vašingtonā žurnālista Džeika Tapera grāmatas – bestsellera “Priekšpostenis. Neizstāstītais stāsts par amerikāņu varonību” motīviem. Tās veidotāji skatītājam piedāvā ielūkoties karavīra-cīnītāja varonības stāstā ASV vēsturē ilgākajā karā Afganistānā, ciešot smagus zaudējumus.

2009. gada 3. oktobrī otrajā Operacionālās sadarbības padomnieku grupā dienošie Latvijas karavīri – virsseržants Jānis Laķis un kaprālis Mārtiņš Dāboliņš plecu pie pleca kopā ar ASV 61. kavalērijas pulka 3. eskadrona Bravo rotas karavīriem piedalījās vienā no smagākajām un ilgākajām apšaudēm Afganistānā - kaujā Kītingas priekšpostenī Afganistānā netālu no Pakistānas robežas. Latvijas karavīri apmācīja Afganistānas karavīrus, kad ap plkst.07:00 pēkšņi sākās uzbrukums. Kauja ilga trīspadsmit stundas, un tajā dzīvību zaudēja astoņi ASV karavīri.

Sākoties uzbrukumam, postenī izvietotie Afganistānas karavīri aizbēga, bet abi Latvijas karavīri palika cīnīties kopā ar ASV karavīriem. Postenī palikušo Latvijas un ASV karavīru skaits bija vairāk nekā piecas reizes mazāks par uzbrucēju  - aptuveni 400 Taliban kaujiniekiem. Karavīriem izdevās noturēt posteni pusotru stundu, līdz kaujas vietu sasniedza helikopteri un iznīcinātāji, pēc kā kauja turpinājās vēl vairāk nekā desmit stundas.

2011. gadā seržants M. Dāboliņš un virsseržants J. Laķis par varonību kaujā saņēma vienu no augstākajiem ASV militārajiem apbalvojumiem “Armijas uzslavas medaļu” ar pievienotu Varonības zīmi, ASV kaujas kājnieka zīmotni, kā arī Mičiganas štata apbalvojumus par nopelniem cīņā pret terorismu.

Lēmumu par Latvijas iesaistīšanos Afganistānas Nacionālās armijas apmācībā bruņotie spēki pieņēma 2007. gada rudenī, kad sākās intensīvs padomnieku grupas veidošanas un sagatavošanas process, tas notika ciešā sadarbībā ar ASV Mičiganas Nacionālo gvardi, lai nodrošinātu Afganistānas Nacionālās armijas komandvadības un kaujas spēju uzlabošanu, tādējādi nodrošinot NATO spēku izvirzīto prioritāti – pakāpenisku atbildības nodošanu vietējām drošības institūcijām.

Divu gadu laikā Nacionālie bruņotie spēki sagatavoja un kopš 2008. gada novembra uz operāciju rajonu nosūtīja trīs Operacionālās sadarbības padomnieku grupas, kurās kopā plecu pie pleca dienēja vairāk nekā 100 Latvijas un 40 ASV karavīru.

Savus uzdevumus padomnieku grupas karavīri galvenokārt veica Pakistānas pierobežas provincēs Afganistānas austrumos, kas ir viens no bīstamākajiem nemieru pārņemtās valsts reģioniem, tādējādi Latvijas un ASV karavīriem nācās sniegt arī operacionālo atbalstu, piedaloties tajās kaujas operācijās, kuras savā atbildības rajonā veica apmācāmais Afganistānas Nacionālās armijas bataljons.

Latvijas karavīru dalību, viņu profesionālo sagatavotību un varonību Afganistānas karavīru apmācībā augstu ir novērtējuši sabiedrotie, tostarp ASV un Afganistānas bruņoto spēku vadība, jo šo divu gadu laikā mūsu karavīri ir snieguši ievērojamu ieguldījumu Afganistānas armijas attīstībā, tuvinot tās spējas pašiem pārņemt drošības situācijas kontroli valstī.

Šobrīd Latvijas karavīri Afganistānā dien NATO apmācības operācijā “Resolute Support”, kas darbību sāka 2015. gada 1. janvārī. Jau 2013. gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem.

Latvijas karavīri “Resolute Support” operācijā izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

Dalies ar šo ziņu