Ukrainas karavīri un viņu ģimenes saņem palīdzības sūtījumu no Latvijas

Sabiedrība
Sargs.lv
Palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Latvijas vēstniecība Ukrainā

Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, viņu ģimenēm un militārajā konfliktā cietušajiem civiliedzīvotājiem Doņeckas un Luhanskas apgabalos sākta humānās palīdzības sūtījuma izdale. Tāpat humānās palīdzības sūtījuma ietvaros palīdzība sniegta arī Slavjanskas rajona centrālajai slimnīcai, nodrošinot to ar medicīnas gultām.

Jūlija sākumā Nacionālo bruņoto spēku karavīri kārtējo reizi devās uz Ukrainu, lai Austrumukrainā nogādātu jau divdesmito humānās palīdzības sūtījumu. Tajā tika nosūtītas Zviedrijas ziedotās multifunkcionālās gultas un matrači Slavjanskas slimnīcai, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas ziedotie matrači bērnu vasaras nometnei. Sūtījums ietver arī Latvijas iedzīvotāju, draudžu un uzņēmēju, kā arī Zviedrijas nevalstisko organizāciju ziedoto apģērbu un apavus pieaugušajiem un bērniem.

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Latvijas vēstniecība Ukrainā
Foto: Latvijas vēstniecība Ukrainā

Savukārt 2020. gada 6. jūlijā atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem sniedza arī Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns un Latvijas aizsardzības atašejs Ukrainā pulkvedis Ēriks Naglis. Slavjanskas rajona centrālajai slimnīcai svinīgi tika pasniegts medicīnas aprīkojums 25 000 eiro vērtībā. Palīdzība slimnīcas ķirurģijas nodaļai nodrošināta, pateicoties Latvijas valdības piešķirtajam finansējumam un ANO Augstā komisāra bēgļu lietās Ukrainas pārstāvniecības praktiskam atbalstam. Nododot aprīkojumu, vēstnieks pauda pārliecību, ka piešķirtais medicīnas aprīkojums būs noderīgs ne tikai Slavjanskas, bet arī visa Doņeckas apgabala iedzīvotājiem.

Latvijas aizsardzības atašejs Ukrainā Ē. Naglis stāsta, ka palīdzības sūtījumu izdevies ātri nogādāt adresātiem – kad krava ir ieradusies Ukrainā, tā tikusi izdalīta divu līdz trīs dienu laikā. Par to lielu paldies viņš saka Ukrainas Nacionālajai gvardei, vietējām reliģiskajām organizācijām un brīvprātīgajiem militārajiem kapelāniem, kuri palīdz sūtījuma nogādāšanā līdz adresātiem.

Pulkvedis Naglis norāda – izdalot humānās palīdzības sūtījumu, bieži neizdodas satikties ar pašiem apgabalu iedzīvotājiem, bet vairāk ar vietējām pašvaldībām un varas pārstāvjiem. Tas gan nemaina faktu, ka latvieši Ukrainā vienmēr ir gaidīti un ar prieku uzņemti viesi. “Šī ir jau divdesmitā krava. Visi zina, ka šī humānā palīdzība tiek sniegta regulāri, tāpēc Ukrainas iedzīvotāji to ļoti gaida un ir neizsakāmi priecīgi un pateicīgi par to. Mēs šeit esam gaidīti viesi. Var teikt – pat goda ciemiņi,” saka Latvijas aizsardzības atašejs Ukrainā.

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Latvijas vēstniecība Ukrainā
Foto: Latvijas vēstniecība Ukrainā

"Sargs.lv" jau rakstījis, ka Latvijas aizsardzības nozare militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm atbalstu sniedz jau daudzus gadus. Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos.

Kopš 2017. gada humānās palīdzības kravas nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk. 2017. gadā Jaunsardzes centrs uzsāka arī tradīciju Latvijā organizēt vasaras nometnes karavīru bērniem no Ukrainas, sniedzot iespēju iepazīties ar jaunsargiem un kopīgi piedalīties dažādās aktivitātēs un ekskursijās.

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Latvijas vēstniecība Ukrainā Foto ​
Foto: Latvijas vēstniecība Ukrainā ​

Lielu ieguldījumu sniedza arī Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienests, kas regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, nodrošinot atbalstu Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm.

Dalies ar šo ziņu