Cēsu Instruktoru skolā sarūpē saldumu paciņas kritušo ukraiņu karavīru bērniem

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Uz galda Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs saliktas vairākas krāsainu konfekšu kaudzes. Maisiņā ar Ziemassvētku zīmējumiem nonāk pa konfektei no katra veida, klāt tiek ielikts arī mazs Latvijas karodziņš. Paciņas paredzētas tiem ukraiņu bērniem, kuru tēti krituši karā.

Šī ir jau otrā reize, kad Instruktoru skolas karavīri sarūpējuši sūtījumu bojā gājušo karavīru ģimenēm Ukrainā. Pirmajā reizē tās bijušas galvenokārt drēbes un rotaļlietas bērniem. Uzzinot, ka decembrī plānota vēl viena palīdzības krava no Latvijas, Cēsu Instruktoru skolā dienošie izlēmuši bērnus iepriecināt citādāk.

“Kas bērniem Ziemassvētkos var būt patīkamāks par mazu saldumiņu? Tā mēs nolēmām, ka varētu nopirkt Latvijā ražotas konfektes. Protams, papildus vāksim arī rotaļlietas, bet konfektes, domāju, bērniem sniegs lielu prieku,” saiņojot konfekšu paciņas, sacīja Instruktoru skolas virsseržante Natālija Ķikāne.

karavīri

Virsseržante Natālija Ķikāne attēlā pa kreisi. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.

Arī Instruktoru skolas virsseržants Laimnesis Pauliņš atzina, ka skolas personāls parasti ir atsaucīgs šādiem labajiem darbiem, dažreiz cilvēki pat gatavi sniegt vairāk, nekā sākumā lūgts.

“Bruņoto spēku karavīriem ir izvirzīti augsti standarti un vērtības. Tās cenšamies ievērot un pierādīt arī ar darbiem. Viena no šīm vērtībām ir pašaizliedzība. Arī šis darbs liecina, ka karavīri ir gatavi vērtības iedzīvināt darbos,” norādīja virsseržants L. Pauliņš.

Humānās palīdzības sūtījumus no Latvijas uz Ukrainu palīdz organizēt Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš. Viņš ar citiem bruņoto spēku kapelāniem palīdz arī ar padomu – apmācot un konsultējot Ukrainas armijas kapelānu dienestu. Tieši kapelāni ir tie cilvēki, kuri pēc tam tālāk strādā ar karā cietušajiem ukraiņu karavīriem un viņu ģimenēm.

Atsevišķa grupa, kam nepieciešams specifisks atbalsts, ir atraitnes. Dažas vīru zaudējušas jau 2014. gada, dažas – vien pirms dažiem mēnešiem. Ar Ukrainas kolēģu palīdzību šobrīd ir apzinātas aptuveni 40 ģimenes, kuras palikušas bez tēva, un visās no šīm ģimenēm aug dažāda vecuma bērni.

“Pēkšņi palikt sievai bez vīra, turklāt ar vairākiem bērniem, bez stabila pamata zem kājām un neziņā par nākotni – tas ir smagi. Te nu ir tas kapelāna pienākums – atbalstīt un uzklausīt. Man vienmēr uz Ukrainu līdzi brauc vēl kāds no bruņoto spēku kapelāniem, apmācām Ukraiņu kolēģus darbam ar šīm ģimenēm, arī paši iespēju robežās palīdzam,” par sadarbību stāstīja E. Pļaviņš.

Plānots, ka decembra vidū uz Slovjanskas pilsētu Ukrainā dosies kārtējā smagā automašīna ar palīdzības sūtījumu no Latvijas. Tajā būs gan šīs saldumu pakas bērniem, gan arī citas sadzīvē nepieciešamas lietas – apģērbi, apavi, medicīniskā vate. Viena no Latvijas slimnīcām noziedojusi pat operāciju galdu, speciālo apgaismojumu un instrumentu sterilizatoru – tas viss kara skartajā Ukrainā ļoti trūkstot. Sūtījumu adresātiem palīdzēs nogādāt Ukrainas armijas kapelāns Vladimirs Streļcovs kopā ar organizāciju “Šķirsts”, kas palīdz tieši atraitnēm, kuras karā zaudējušas vīrus un tagad mācās dzīvot no jauna.

konfektes

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.

“Tāpēc arī šis mazais konfekšu sūtījums no Latvijas, ko sarūpējis Instruktoru skolas kolektīvs viņām nozīmē ļoti daudz. Es jau aizsūtīju ziņu dažām no šīm atraitnēm, ka tādas paciņas būs, un cilvēki no aizkustinājuma sāka raudāt,” sacīja E. Pļaviņš.

Latvijas aizsardzības nozare militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm atbalstu sniedz jau sesto gadu.

Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos.

Kopš 2017. gada humānās palīdzības kravas tiek nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk.

2017. gadā Jaunsardzes centrs arī uzsāka tradīciju Latvijā organizēt vasaras nometnes karavīru bērniem no Ukrainas, sniedzot iespēju iepazīties ar jaunsargiem un kopīgi piedalīties dažādās aktivitātēs un ekskursijās.

Dalies ar šo ziņu