Krievija izplata dezinformāciju par Eiropas Savienības sabrukumu COVID-19 uzliesmojuma dēļ

Sabiedrība
Sargs.lv
Sputnik
Foto: Foto: TASS/Scanpix

Krievijas propagandas mediji, atsaucoties uz “ekspertu” intervijām, sākuši izplatīt mītus, ka koronavīrusa radītās krīzes dēļ gaidāms Eiropas Savienības sairums. Propagandisti izplata naratīvu, ka Eiropas Savienība nodemonstrējusi savu nespēju rīkoties krīzes situācijā, bet solidaritāte izrādījusies fikcija. Šie faktori aizsākšot Eiropas sairšanu.

Šādu mītu izplata propagandas medijā “Sputnik” ietilpstošā radiostacija “Radio Sputnik Latvija”. Intervijā šim propagandas ruporam  Sanktpēterburgas valsts universitātes ekonomikas zinātņu profesors Nikolajs Meževičs sacījis, ka pašreizējā situācija ar daudzām slēgtajām Eiropas Savienības dalībvalstu robežām kļuvusi par spilgtu pierādījumu tam, ka Eiropas solidaritāte brūk.

“Eiropejiskā solidaritāte pēdējo 30 gadu laikā attīstījās ļoti labvēlīgos apstākļos. Tā bija pievilcīga alternatīva, kāda Eirāzijas kontinentā nebija. Ķīna vēl nebija kļuvusi varena, bet PSRS bija beigusi pastāvēt. Šādos apstākļos “Eiropas zieds” auga un attīstījās. Tas bija ļoti skaists, bet veidojies siltumnīcas apstākļos. Šobrīd tāda vairs nav. Eiropas Savienība un Eiropas vienotība šobrīd kļuvusi apšaubāma, sastopoties ar pirmo nopietno krīzi,” viņš sacīja.

“Sputnik” raksta, ka, pēc Meževiča vērtējuma, Eiropa var apvienoties tikai pret “iedomātiem” draudiem, piemēram, Krievijas agresiju, taču nevar veidot savu politiku brīdī, kad ir runa par reālām briesmām.

Līdzīgu viedokli Krievijas ziņu portālā “Fontanka.ru”, ko Latvijā pārpublicējis krievvalodīgais portāls “Press.lv”, paudis Krievijas Karnegi centra eksperts Aleksandrs Baunovs.  Savā intervijā viņš norādījis, ka Eiropas Savienības lēmējinstitūcijām ir ierobežotas tiesības drošības jautājumu risināšanā. Tāpēc pašreizējā situācijā noskaidrojies, ka visi bloka vienojošie faktori izrādījušies ļoti vāji.  “Šī savienība ir būvēta uz solidaritāti, vērtībām un brīvībām. Tomēr, kad notiek nelaime, pat pašas savienības ekonomiskās intereses izrādās zemākas, nekā deklarēts iepriekš. Eiropa sevi pārējai pasaulei pārdeva kā labklājības valstu apvienību. Tagad ir kļuvis skaidrs, ka labklājības telpa var pastāvēt tikai labklājības apstākļos,” viņš sacīja.

Vērtējot pret Eiropas vienotību vērstās Krievijas propagandas pieaugumu, politologs Andis Kudors portālam “Sargs.lv” atzina, ka tendence, izmantot COVID-19 pandēmiju mīta sēšanai par Eiropas vienotības galu, ir visai jauna.

“Burtiski vakar, skatoties Krievijas propagandas televīzijas kanālus, bija redzams, ka visiem lielajiem medijiem ir dota komanda runāt par to, ka globalizācija ir beigusies, Eiropas Savienībā vienotības nav, neviens nevienam nepalīdz, bet Eiropas Savienības deklarētās vērtības izrādījies vien joks.”
Kudors
Politologs
Andis Kudors

No vienas puses, šādi Krievijas centieni vērtējami kā mēģinājums pašu Eiropas Savienības pilsoņu vidū sēt neuzticību pret nacionālajām valdībām un  Eiropas Savienības institūcijām kopumā. Tomēr vairāk šie vēstījumi domāti “Krievijas iekšējam patēriņam”, uzskata eksperts.

“To mērķis ir – “palīdzēt” Krievijas auditorijai neuztraukties par Krievijas lielajām problēmām. Tas bija novērots arī iepriekš. Piemēram, ja Krievijā plosījās meža ugunsgrēki, tad, skaidrojot šo situāciju, ziņu raidījumos tika atvēlēta aptuveni viena minūte. Savukārt daudz plašāks atspoguļojums bija par ugunsgrēkiem Spānijā vai Kalifornijā,” sacīja A. Kudors.

Eksperts atzīst – šādi Krievijas propagandas paņēmieni izmantoti kopš padomju laikiem, un to vadmotīvs ir gaužām vienkāršs  - sociālekonomiskās problēmas Krievijā nav nekas īpašs vai unikāls, jo citviet iet daudz sliktāk. A. Kudors arī piebilst - ņemot vērā, ka lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju nepārvalda svešvalodas un nav ceļojuši ārpus Krievijas, tie šādam vēstījumam notic bez jautājumiem.

Vēl nesen britu laikraksts “Financial Times” vēstīja, ka Eiropas Savienības Ārējā dienesta stratēģiskās komunikācijas nodaļa konstatējusi, ka  koronavīrusa pandēmiju Krievija sākusi izmantot, lai Rietumvalstīs saasinātu pandēmijas krīzi, iedragājot sabiedrības uzticību gan valdības iestādēm, gan to spējai pārvarēt krīzi.

Portālā “Sargs.lv” arī rakstījām, ka nesen Krievijas propagandisti izmantojuši COVID-19 pandēmiju gan lai kritizētu ieplānotās militārās mācības “Defender Europe 2020”, gan lai pēcāk paustu prieku par tas samazinātajiem apmēriem.

Dalies ar šo ziņu