Polijas premjers: ASV pretraķešu aizsardzības bāze Polijā operacionālo gatavību sasniegs šonedēļ

Pasaulē
Sargs.lv/The Defense Post
Svinīgais pasākums ASV raķešu bāzē Režikovā Polijā
Foto: AFP/Scanpix

ASV pretraķešu bāze, kas tiek būvēta Polijas ziemeļos būs operacionāla līdz 15. decembrim, tā pirmdien paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moravieckis [Mateusz Morawiecki].

Līdz ar jaunās bāzes būvniecību tiks nostiprināts ASV raķešu aizsardzības vairogs Režikovā, paziņoja Polijas premjerministrs.

“Amerikāņi mani informēja, ka 15. decembrī, dažu dienu laikā Režikovā bāzētais raķešu vairogs sasniegs savu operacionālo gatavību,” M. Moraveckis norādīja žurnālistiem bāzes apmeklējuma laikā, kas atrodas aptuveni 250 kilometru attālumā no agresorvalsts Krievijas kontrolētā Kēnigsbergas eksklāva.

Sākotnējais NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas oficiālais attīstības mērķis bija mazināt draudus no tuvā un vidējā darbības rādiusa raķetēm, kuras potenciāli varēja izšaut Irāna un Ziemeļkoreja. Kopš 2010. gada šīs sistēmas plāns ir vairākkārtīgi mainīts, tostarp reaģējot uz agresorvalsts Krievijas pieaugošajiem draudiem.

Pašlaik ASV dažādu operāciju ietvaros Polijā izvietojušas aptuveni 10000 karavīru.

Sākotnējais plāns veidot vienu no aizsardzības sistēmu bāzēm Polijā saņēma asu Krievijas nosodījumu, jo agresorvalsts to uzskatīja par būtisku savas drošības interešu pārkāpumu.

ASV plāns ietvēra 24 sauszemes raķešu SM-3 un pretgaisa aizsardzības sistēmu kompleksa izvietošanu Polijas ziemeļos. Neraugoties uz pretestību, Krievijas karš Ukrainā NATO licis pieņemt arvien izlēmīgākus lēmumus, un tagad šāda bāze atradīsies arī Polijā netālu no Krievijas kontrolētās Kēningsbergas teritorijas.

Līdzīga ASV pretraķešu bāze jau darbojas Rumānijā, kur tā oficiāli saukta par “Aegis krastu”.

Dalies ar šo ziņu