Krievijas propagandas kanāls pārraida brīdinājumu par kodolraķetēm vērstām pret ASV un Lielbritāniju

Pasaulē
Sargs.lv/Newsweek.com
Krievijas ballistiskās kodolraķetes "Yars" uz mobilajām palaišanas iekārtām Sarkanajā laukumā Uzvaras dienas militārās parādes mēģinājumā 2018. gada 6. maijā Maskavā, Krievijā
Foto: Krievijas ballistiskās kodolraķetes "Yars" uz mobilajām palaišanas iekārtām Sarkanajā laukumā Uzvaras dienas militārās parādes mēģinājumā 2018. gada 6. maijā Maskavā, Krievijā/Foto: Mikhail Svetlov/Getty Images/NewsWeek

Krievijas televīzijas diskusiju dalībnieks Kremļa kontrolētajos plašsaziņas līdzekļos izteicis jaunākos kodoldraudus, sakot, ka raķetes ir jāšauj uz ASV un Apvienoto Karalisti. Šāds komentārs izskanēja, kad Krievijas Pirmā kanāla iknedēļas radījumā “Laiks rādīs” tika apspriests Zaporožjes atomelektrostacijas liktenis, raksta ASV žurnāls “News Week”.

Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA) arvien vairāk satrauc militārās darbības Zaporožjes atomelektrostacijā, kas atrodas aptuveni 225 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Krievijas okupētās ostas pilsētas Mariupoles.

Krievijai un Ukrainai apsūdzot vienai otru objekta apšaudēs, Aģentūra ir brīdinājusi, ka atomelektrostacijas bombardēšana rada “reālu kodolkatastrofas risku”.

Tikmēr jau skaidrāks kārtējais “brīdinājums” izteikts Krievijas propagandas kanālā. “Ja, nedod Dievs, tiks sabojāta Zaporožjes atomelektrostacija un notiks katastrofa, divas raķetes acumirklī nolaidīsies jūsu lēmumu pieņemšanas centros. Viena Vašingtonā un otra Londonā,” sacīja diskusijas dalībnieks Jurijs Kots.

Video no raidījuma mikroblogošanas vietnē “Twitter” publicējis BBC monitoringa pārstāvis Frensiss Skārs, kurš rakstīja: “Tiem no jums, kuri, iespējams, uztraucas par to, ka Krievijas valsts televīzijā ilgi nav izskanējuši kodolraķešu draudi, šodien bija jauni.”

Krievijas valsts televīzijas kanāli nemitīgi publicē propagandu par iebrukumu Ukrainā, kurā to viesi nemitīgi lielījušies par savas valsts kodolieroču spējām. Šie draudi tiek izteikti arvien vairāk pēc veiksmīgā starptautiskās kontinentālās raķetes Sarmat (ICBM) izmēģinājuma.

Televīzijas viesi izteikušies, ka Kijivu atbalstošās Rietumvalstu galvaspilsētas varētu būt Krievijas kodolieroču galvenais mērķis, tikmēr viņi nerunā par Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmām vai NATO atbildes reakcijas iespējām, ja pret kādu no tās dalībvalstīm tiktu īstenot5s šāds uzbrukums.

Militārais atbalsts, ko Kijiva ir saņēmusi no Apvienotās Karalistes un ASV, kā arī no to sabiedrotajiem, ir bijis ievērojams diskusiju lauks Krievijas valsts televīzijai.

ASV un Ukraina paziņojušas, ka amerikāņu piegādātās “M142” augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas (HIMARS) palīdzējušas Kijivas spēkiem trāpīt Krievijas komandcentriem un munīcijas noliktavām.

Jūlijā Krievijas Pirmā kanāla propagandiste Olga Skabejeva pārraidē sacīja, ka ASV militārais atbalsts Ukrainai var izraisīt kara pāraugšanu konfliktā starp Krieviju un NATO, skatītājiem sakot: “Mēs iesim līdz pat Varšavai.”

Pirmdien J. Kots pievērsās arī Rietumu militārajam atbalstam Kijivai un tam, ka karā vainojamas Ukrainas sabiedrotās valstis.

“Mēs visi ļoti labi saprotam, ka viņi ģenerē izdomātu realitāti, un tad ir reālā realitāte, ar kuru mums ir darīšana. Es domāju, ka būtu lietderīgi vērsties pret Ukrainu un valstīm, kas to atbalsta,” sacīja J. Kots.

Dalies ar šo ziņu