ASV saskata iespēju iegūt ieroču tirgus daļu no sankcijām pakļautās Krievijas

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
“M777” 155mm haubices
Foto: “M777” 155mm haubices Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Baltā nama amatpersona otrdien paziņoja, ka Krievijas aizsardzības nozare, kurai piemērotas sankcijas, rada "iespēju" ASV un Rietumu aizsardzības uzņēmumiem iekarot Maskavas ieroču tirgus daļu.

"Praktiski valstīm, kurām bija jāpaļaujas uz Krievijas aprīkojumu, būs ļoti grūti saņemt pat pamata piegādes no Krievijas aizsardzības rūpniecības bāzes," Nacionālās drošības padomes aizsardzības politikas un ieroču kontroles koordinatore Kara Aberkrombija teica nozares konferences "ComDef" dalībniekiem. "Tā ir iespēja, protams, šajā zālē esošajiem nozares pārstāvjiem. Tā ir iespēja Amerikas Savienotajām Valstīm sniegt šīm valstīm nepieciešamo atbalstu."

Šīs piezīmes izskanēja dažas nedēļas pēc tam, kad Baidena administrācija paziņoja Kongresam, ka tā piešķirs 2,2 miljardus ASV dolāru jaunu ārējā militārā finansējuma dotāciju Ukrainai un bijušajām Varšavas pakta valstīm, kuru Padomju Savienībā ražotais ekipējums ir bijis daļa no starptautiskās palīdzības Ukrainai.

"NATO ietvaros tas varētu būt mūsu austrumu flangā esošo partneru pāreja uz NATO standartiem atbilstošu, rietumu bruņojumu. Bet, protams, skatoties uz citām Klusā okeāna reģiona valstīm, tā ir iespēja ne tikai ASV, bet arī rietumu rūpniecībai," sacīja K. Aberkrombija.

Pentagona galvenais ieroču iegādātājs Bils Laplante sacīja, ka lielāka "savstarpēja aizvietojamība un savietojamība" starp sabiedrotajiem sniedz iespēju ekonomiskā un stratēģiskās sadarbībā. Rūpniecisko bāzu savienošana jeb "friendshoring" mazinātu piegādes ķēdes satricinājumus un būtu būtiska ASV un tās sabiedroto kopējai aizsardzībai, viņš teica.

"Kā mēs redzējām Ukrainā, ASV un tās sabiedroto sniegtie ieroči un aprīkojums ir vislabākie pasaulē," "ComDef" konferencē teica Laplante. "Turpinot ciešāk integrēt šīs spējas ar aizvien vienotākiem munīcijas, programmatūras un citu komponentu standartiem, tiks nodrošinātas vēl lielākas priekšrocības, lai virzītos uz priekšu."

Lai gan Rietumu sankcijas ir vērstas pret Krievijas aizsardzības nozari, saskaņā ar Stokholmas Starptautiskā miera pētniecības institūta datiem 2021. gadā Krievija bija otrā lielākā ieroču eksportētāja aiz ASV. Tās galvenie klienti ir Indija, Ķīna un Ēģipte.

Krievijas ieroču eksporta nozares vadītājs šā gada sākumā paziņoja, ka Maskavas ieroču eksporta ieņēmumi 2022. gadā, visticamāk, sasniegs aptuveni 10,8 miljardus ASV dolāru, kas ir par aptuveni 26% mazāk nekā paziņots 2021. gadā.

Šonedēļ B. Laplante Briselē sasauc ieroču pircēju sanāksmi no vairāk nekā 50 valstīm, lai labāk koordinētu aizsardzības rūpniecības centienus, papildinot Ukrainai sūtītos ieročus no saviem krājumiem. Sanāksme notiek 50 valstu Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas aizgādībā.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins augustā izveidoja darba grupu, lai risinātu ASV ārvalstu militārās tirdzniecības procesu, kas aptver Pentagonu un Valsts departamentu. Aberkrombija sacīja, ka racionalizācija ir paredzēta, lai padarītu procesu veiklāku, nesamazinot izdevumus.

Jautāta par Eiropas Savienības tirdzniecības ierobežojumiem, kas varētu kavēt ASV aizsardzības eksportu, Aberkrombija sacīja, ka administrācija cenšas samazināt šos šķēršļus. Piegādes ķēdes problēmas skaidri parāda, ka ir "pienācis laiks meklēt iespējas sadarboties, lai mazinātu šķēršļus," viņa teica.

Dalies ar šo ziņu