Ķīna nosūtīs karaspēku uz Krievijas organizētajām mācībām "Vostok"

Pasaulē
Sargs/Reuters
Ķīnas karavīri Krievijas rīkotajās militārajās sacensībās
Foto: Ķīnas karavīri Krievijas rīkotajās militārajās sacensībās Foto: Reuters/Scanpix

Ķīnas karaspēks dosies uz Krieviju, lai piedalītos kopīgās militārajās mācībās, kuras vadīs Krievija un kurās piedalīsies arī Indija, Baltkrievija, Mongolija, Tadžikistāna un citas valstis, trešdien paziņoja Ķīnas Aizsardzības ministrija.

Ķīnas dalība kopīgajās mācībās "nav saistīta ar pašreizējo starptautisko un reģionālo situāciju", teikts ministrijas paziņojumā.

Pagājušajā mēnesī Maskava paziņoja par plāniem no 30. augusta līdz 5. septembrim rīkot mācības "Vostok". Pēdējās šādas mācības notika 2018. gadā, kad tajās pirmo reizi piedalījās Ķīna.

Ķīnas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās dalība mācībās ir daļa no spēkā esošā divpusējā ikgadējā sadarbības nolīguma ar Krieviju.

"Mērķis ir padziļināt praktisko un draudzīgo sadarbību ar iesaistīto valstu armijām, paaugstināt stratēģiskās sadarbības līmeni starp iesaistītajām pusēm un stiprināt spēju reaģēt uz dažādiem drošības apdraudējumiem," teikts paziņojumā.

Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina un viņa Krievijas kolēģa Vladimira Putina laikā Pekina un Maskava ir kļuvušas arvien ciešākas.

Neilgi pirms Krievijas 24. februāra iebrukuma Ukrainā Pekina un Maskava paziņoja par "neierobežotu" partnerību, lai gan ASV amatpersonas apgalvo, ka nav redzējušas, ka Ķīna izvairītos no ASV vadītajām sankcijām pret Krieviju un nodrošinātu to ar militāro aprīkojumu.

Krievijas austrumu militārajā apgabalā ietilpst daļa Sibīrijas, un tā štābs atrodas Habarovskā, netālu no Ķīnas robežas.

Dalies ar šo ziņu