Vācija, Ungārija un Itālija pārņem NATO gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs

Pasaulē
Sargs.lv/NATO
Vācija, Ungārija un Itālija pārņem NATO gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs
Foto: Vācija, Ungārija un Itālija pārņem NATO gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs Foto: NATO

Vācijas, Ungārijas un Itālijas iznīcinātāji no pirmdienas, NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas ietvaros, uzsāka gaisa patrulēšanu virs Baltijas reģiona. Iepriekš šo pienākumu veica Beļģijas, Francijas un Spānijas vienības, kas reģionā patrulēja kopš aprīļa.

Tuvāko mēnešu laikā četras Ungārijas iznīcinātājlidmašīnas "JAS-39" un aptuveni astoņdesmit darbinieki vadīs misiju no Šauļu aviobāzes Lietuvā, savukārt četras Vācijas lidmašīnas "Eurofighter" operēs no Emari gaisa spēku bāzes Igaunijā. Tāpat viņiem pievienosies Itālijas "Eurofighters" lidmašīnas, kas bāzējas Malborkā, Polijā.

"NATO gaisa telpas apsardze ir skaidrs alianses solidaritātes piemērs darbībā," sacīja NATO preses pārstāve Oana Lungesku. "Laikā, kad Krievijas karš pret Ukrainu ir būtiski mainījis Eiropas drošību, NATO iznīcinātāji ir diennakts gatavībā aizsargāt sabiedroto gaisa telpu. Mēs vienmēr esam modri."

Pēc vairāku mēnešu uzturēšanās Šauļos Čehijas gaisa spēku iznīcinātāji turpinās savu darbu līdz vasarai. Sabiedrotie pārmaiņus sargā debesis virs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopš to pievienošanās NATO 2004. gadā, jo šīm trim valstīm nav savu iznīcinātāju. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī NATO ir vēl vairāk pastiprinājusi gaisa patrulēšanu alianses austrumu daļā, nodrošinot papildu lidmašīnas.
NATO gaisa telpas apsardzes misijas ietvaros iznīcinātāji paceļas debesīs, ja lidmašīnas sabiedroto gaisa telpas tuvumā neievēro pieņemtās procedūras, tostarp neiesniedz lidojuma plānu un nesazinās ar gaisa satiksmes kontroli. NATO ātrās reaģēšanas lidmašīnas ir gatavas pacelties dažu minūšu laikā, lai pārtvertu jebkuru lidmašīnu, kas var apdraudēt sabiedroto gaisa telpu.

 

Dalies ar šo ziņu