Baltijas valstīs izvietotie NATO iznīcinātāji trenējas kopīgās mācībās

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
NATO
Foto: Spānijas iznīcinātājs "F-18" trenējas ar Lietuvas Gaisa spēku transportlidmašīnu/Foto: ac.NATO.int

Spānijas un Francijas iznīcinātāji, kuri šobrīd NATO Gaisa patrulēšanas operācijā izvietoti Baltijas valstīs – Emari bāzē Igaunijā un Šauļos Lietuvā, paralēli tiešajiem pienākumiem trenējas arī kopīgās mācībās.

7. jūlijā Spānijas “F-18” pacēlās no Šauļi bāzes, lai aizvadītu kopīgas mācības ar Lietuvas Gaisa spēku transportlidmašīnu “C-27”. Vingrinājumā tika trenētas prasme pārtvert lēni lidojošus transporta gaisa kuģus un ar to saistītās procedūras. Tāpat tika aktivizētas arī iznīcinātāju signālraķetes, kas ar infrasarkano staru palīdzību aizsargā lidaparātus no pretinieku raķetēm.

Savukārt Francijas Gaisa un kosmosa spēku iznīcinātāji “Mirage 2000” pagājušajā nedēļā no Emari bāzes Igaunijā bija spiesti pacelties divas reizes, lai pārtvertu Krievijas militārās lidmašīnas, kas lidoja netālu no NATO gaisa telpas virs starptautiskajiem ūdeņiem.

Image
NATO
Spānijas iznīcinātājs "F-18" kopīgās mācībās Lietuvas gaisa telpā. Foto: ac.NATO.int

Šādi gadījumi sabiedroto radaros tiek fiksēti regulāri, kad Krievijas gaisa kuģi nesaskaņoti lido NATO gaisa telpas tuvumā vai pat pārkāpj to, neuzturot nekādus sakarus. Šis tiek kontrolēts no Vācijas pilsētā Uedemā izvietotā NATO Apvienotā Gaisa operāciju centra, kurš dod komandu lidmašīnām pacelties.

Tāpat šobrīd NATO Gaisa patrulēšanas operācijā Šauļos ir izvietoti Čehijas Gaisa spēku iznīcinātāji “JAS-39 Gripen”, kuri kopā ar Francijas, Beļģijas un Spānijas reaktīvajām lidmašīnām šajā rotācijā nodrošina Baltijas gaisa telpas uzraudzību un aizsardzību.

Jau ziņots, ka 8. jūlijā Igaunijas Emari aviācijas bāzē nolaidās arī ASV piektās paaudzes iznīcinātāji “F-35”, kuri nosūtīti uz Baltijas valstīm NATO austrumu flanga stiprināšanai. ASV kara lidmašīnas ieradušās Igaunijā NATO Gaisa vairoga operācijas ietvaros, kuras mērķis ir stiprināt sabiedroto teritorijas aizsardzību starp Baltijas un Melno jūru.

“F-35” ir šobrīd vismodernākās kara lidmašīnas pasaulē, kas spēj veikt dažādus uzdevumus, pildot gan iznīcinātāju, gan izlūklidmašīnu, gan taktisko bumbvedēju funkcijas.

Dalies ar šo ziņu