Aktualizē NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas turpināšanu virs Baltijas

Latvijā
Sargs.lv

Aktualizē NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas turpināšanu virs Baltijas

NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas turpināšana virs Baltijas valstīm pēc 2014.gada varētu prasīt papildus valsts budžeta līdzekļus. To pieļauj Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš.

Pēc vēstnieka domām, misijas termiņš visticamāk tiks pagarināts. Arī NATO ģenerālsekretārs Anders Fogs Rasmusens apliecināja, ka šis modelis ir optimālais. Tomēr patrulēšanas misijas turpmākai darbībai vēl tiks meklēti risinājumi. 
 

Latvijas un pārējo Baltijas valstu vadītāji cenšas panākt, lai patrulēšanas misiju pagarinātu līdz 2018.gadam. Patlaban ne Latvijai, ne Lietuvai un Igaunijai nav gaisa patrulēšanai piemērotu lidmašīnu. 

Arī Budapeštā 24. un 25.februārī notikušajā Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks par NATO gaisa telpas patrulēšanu virs Baltijas valstīm pārrunāja ar Nīderlandes un Francijas aizsardzības ministru. Viņš lūdza abas valstis sniegt politisku atbalstu šī projekta pagarināšanai.

Nīderlandes aizsardzības ministrs informēja, ka politiski atbalsta šo iniciatīvu un raudzīsies, kādas būs valsts iespējas ilgtermiņā sniegt arī praktisku atbalstu. Savukārt Francijas aizsardzības ministrs apliecināja gatavību arī turpmāk Baltijas valstīm sniegt atbalstu šajā jautājumā.

Dalies ar šo ziņu