Igaunija palielina aizsardzības izdevumus, lai iegādātos pretgaisa aizsardzības sistēmas

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
NASAMS pretgaisa aizsardzības sistēma
Foto: NASAMS pretgaisa aizsardzības sistēma Karl Kraus/Igaunijas bruņotie spēki

Igaunija ir apstiprinājusi aizsardzības izdevumu palielinājumu par 476 miljoniem eiro, no kuriem lielākā daļa paredzēta tuvās un vidējās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Karš Ukrainā kalpoja par katalizatoru citām Austrumeiropas valstīm, lai palielinātu savas pretgaisa aizsardzības spējas. Igaunijas mērķis ir iegādāties šīs sistēmas ne vēlāk kā 2025. gadā.

Papildu līdzekļi palielinās valsts aizsardzības izdevumus virs 2,5 % no valsts IKP. NATO mērķis ir, lai tās dalībvalstis aizsardzībai tērētu vismaz 2% no sava iekšzemes kopprodukta.

Oktobrī Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets portālam "Defense News" sacīja, ka valsts plāno iegādāties tuvās un vidējās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu, līdzīgu Norvēģijas uzlabotajai raķešu sistēmai, ko Igaunijas kaimiņvalsts Lietuva pasūtīja no uzņēmuma “Kongsberg Defence & Aerospace”.

Ministrija lēš, ka iegādes vērtība būs aptuveni 350 miljoni eiro. Papildus pretgaisa aizsardzības spējām šie līdzekļi ļaus Igaunijai arī stiprināt "prettanku, netiešās uguns, situācijas apzināšanās" un uzņemošās valsts atbalsta spējas, norāda ministrija.

Citi iegādes plāni ietver daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas, piekrastes pretraķešu aizsardzības sistēmas, kā arī bezpilota un kiberaizsardzības sistēmas, skaidro K. Lānets.

Dalies ar šo ziņu