Blinkens runājis ar NATO austrumu flanga Bukarestes deviņnieku

Pasaulē
LETA/VOA
ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens
Foto: Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien runājis ar NATO austrumu flanga Bukarestes deviņnieka valstīm, pavēstīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss, vienlaikus Austrumeiropas valstu vidū saglabājas bažas, ka uz Ukrainas krīzes fona lielās Rietumu valstis var vienoties ar Maskavu, nerēķinoties ar to interesēm.

"Sekretārs un ārlietu ministri diskutēja par destabilizējošo Krievijas spēku koncentrāciju pie Ukrainas robežas, nepieciešamību pēc vienotas, gatavas un apņēmīgas NATO nostājas attiecībā uz sabiedroto kolektīvo aizsardzību un transatlantisko sadarbību mūsu kopīgo raižu jautājumos," paziņojumā apliecināja Praiss.

"Sekretārs uzsvēra ASV saistības attiecībā uz to, lai turpinātu ciešas konsultācijas un koordināciju ar mūsu transatlantiskajiem sabiedrotajiem un partneriem, mums strādājot deeskalācijas virzienā ar atturēšanas, aizsardzības un dialoga līdzekļiem," pavēstīja Praiss.

Sarunu dalībnieku vidū bija Baltijas valstu, Polijas, Čehijas, Rumānijas, Slovākijas, Bulgārijas un Ungārijas ārlietu ministri. Blinkenam bija arī atsevišķas sarunas ar Turcijas kolēģi.

Tikmēr Vācijas tabloīds "Bild" pirmdien vēstīja, ka Vācijas kanclers Olafs Šolcs plāno šomēnes tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. "Bild" ziņo, ka Šolcs vēlas "jaunu startu" attiecībās ar Maskavu un apspriest Ukrainu un enerģētikas jautājumus.

Pirmdien bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens aicināja Rietumu valstis noraidīt Krievijas prasības drošības jomā, norādot, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšlikumi nav nopietni.

"Kad es Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu satiku pirmo reizi kā NATO ģenerālsekretārs, viņš mūsu tikšanās sākumā teica man, ka grib izformēt NATO. Ja NATO sabiedrotie atsauksies Krievijas nesenajiem priekšlikumiem, viņi tiešā veidā palīdzēs viņam nonākt soli tuvāk šā mērķa sasniegšanai," publikācijā ziņu vietnē "Politico.eu" norādīja Rasmusens.

ASV un Rietumvalstis uzskata, ka Krievija, iespējams, šobrīd gatavo vēl vienu plašu uzbrukumu Ukrainai.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Dalies ar šo ziņu