Pirms NATO tikšanās ar Krievijas pārstāvjiem alianse sasauc Ziemeļatlantijas padomi

NATO
Sargs.lv/LETA/Reuters/Daily Mail/Associated Press
NATO aizsardzības ministru tikšanās
Foto: Foto: NATO.int

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs 7. janvārī sasaucis Ziemeļatlantijas padomes ārlietu ministru tikšanos, kurā sabiedrotie izvērtēs drošības situāciju Ukrainā, kā arī gaidāmās sarunas ar Krieviju NATO-Krievijas padomes ietvaros.

NATO ārlietu ministru tikšanās notiks piektdien un tā būs kārtējais solis diplomātiskajos centienos, mēģinot novērst Krievijas spēku savilkšanu Ukrainas pierobežā, kā arī mazinot spriedzi kādreizējo Aukstā kara pretinieku vidū.

Nesenajā telefona sarunā starp Krievijas un ASV prezidentiem, ASV prezidents Džo Baidens brīdinājis Krievijas autoritāro līderi Vladimiru Putinu, ka Vašingtona pret Maskavu noteiks jaunas sankcijas, ja Krievijas bruņotie spēki uzsāks kārtējo agresiju pret Ukrainu. Uz šādu brīdinājumu Krievijas līderis atbildēja, ka šāds solis pilnībā saraus attiecības starp abām valstīm.

Tikmēr nākamajā nedēļā NATO ģenerālsekretārs ieplānojis sabiedroto sūtņiem tikšanos ar Krievijas amatpersonām, abām pusēm tiecoties uz dialogu, lai izvairītos no atklāta konflikta par Ukrainā, ziņo "Reuters", atsaucoties uz kādu vārdā neminētu NATO amatpersonu.

Tikšanās plānota 12.janvārī Briselē pēc ASV un Krievijas amatpersonu drošības sarunām, kas paredzētas 10.janvārī Ženēvā.

Iepriekš NATO  jau mēnešiem centusies noorganizēt NATO un Krievijas Padomes tikšanos, taču pēc spiegošanas skandāla oktobrī šis diplomātijas ceļš šķita apdraudēts.

Padome tiek izmantota dialogam kopš 2002.gada.

Jau vēstīts, ka Maskava izvirzījusi Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

"Jebkuram dialogam ar Krieviju būtu jānotiek, pamatojoties uz savstarpīguma principu, jārisina NATO bažas par Krievijas rīcību (..) un jānotiek, konsultējoties ar NATO Eiropas partneriem," norādīja NATO amatpersona.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova apstiprinājusi, ka Krievijas amatpersonas piedalīsies sanāksmē Briselē.

Paredzams, ka Briseles sarunās piedalīsies Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs un citas augsta ranga Krievijas amatpersonas. Viņi uz Briseli dosies pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāra vietnieci Vendiju Šermanu.

Plānots, ka 13.janvārī sarunas turpināsies plašākā formātā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ietvaros.

Dalies ar šo ziņu