Šoigu paziņojums vairo bažas par Krievijas gatavošanos liela mēroga iebrukumam Ukrainā

Pasaulē
Sargs.lv/The Moscow Times
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu
Foto: Foto: Sergei Guneyev/POOL/TASS/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ,otrdien tiekoties Krievijas autoritārajam prezidentam Vladimiram Putinam ar aizsardzības nozares vadību, paziņojis ka ASV privātās militārās kompānijas Austrumukrainas Doņeckas reģionā izvietojušas savus karavīrus kas gatavojas veikt “provokācijas izmantojot nezināmus ķīmiskus materiālus,” vēsta Krievijas laikraktsts “The Moscow Times”.

Šādi S. Šoigu paziņojumi nākuši klajā līdztekus ar Krievijas autoritārā prezidenta Vladimira Putina otrdienas paziņojumam, ka Krievija gatava spert “militāri tehniskos soļus”, lai atbildētu uz it kā augošajiem “NATO draudiem”.

“Mēs esam identificējuši vairāk nekā 120 cilvēku lielu ASV algotņu grupu netālu no Avdijivkas un Krasnij Liman pilsētām. Uz šīm pilsētām nogādāti konteineri ar nenosakāmu ķīmisku vielu, lai tās izmantotu provokācijās,” S. Šoigu teikto citā Krievijas valdības ziņu aģentūra “TASS”.

Kā norāda “The Moscow Times”, S. Šoigu tiek uzskatīts par vienu no visciešākajiem V. Putina iekšējā loka cilvēkiem. Laikraksts pieļauj, ka šie brīdinājumi vēl vairāk pastiprina bažas par iespējamo Krievijas gatavošanos plaša mēroga bruņotam iebrukumam Ukrainā.

Līdzīgi kā V. Putins, arī S. Šoigu, otrdien Krievijas Aizsardzības ministrijas telpās notikušās sanāksmes laikā, spriedzes palielināšanā vainoja ASV un Rietumvalstis.

Krievija kopš 2014. gada ir nelikumīgi okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Tāpat Kremlis izraisījis karu Ukrainas Austrumos, finansējot un, apbruņojot tā sauktos separātistu grupējumus, kas Ukrainā tiek uzskatīti par teroristiem.

Pēdējo mēnešu laikā Krievija draud ar kārtējo plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, vienlaikus pieprasot Rietumvalstīm “drošības garantijas” Krievijai, kas savā būtībā ir ultimatīvas prasības, būtiski pasliktinot ne tikai Ukrainas drošības situāciju, bet arī vājinot Baltijas valstu, Polijas un citu Austrumu un Centrālās Eiropas valstu aizsardzību pret iespējamu Krievijas agresiju.

Baltijas valstu aizsardzības ministri nesenajā tikšanās laikā Kauņā nosodījuši Krievijas centienus sadalīt Eiropu ietekmes zonās, liedzot valstīm to suverēnās tiesības uz pašnoteikšanos.

Savukārt ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss (Ned Price) norādīja, ka ASV iepretim Krievijas izvirzītajām prasībām varot likt galdā līdzīgas prasības, kuras būtu jāizpilda pašai Krievijai.

“Ar Krieviju nebūs nekādu sarunu par Eiropas drošību, bez mūsu Eiropas sabiedroto un partneru klātbūtnes,” uzsvēra ASV Valsts departamenta preses sekretārs.

Dalies ar šo ziņu