Pamazām eskalējas situācija uz Polijas un Baltkrievijas robežas

Pasaulē
Sargs.lv/.The First News/TVN 24/LSM
Polijas robežsargi, policisti un karavīri atvaira migrantu uzbrukumu
Foto: Foto: AP/Scanpix

Otrdien situācija uz robežas starp Poliju un Baltkrieviju, kurā pašpasludinātā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīms sapulcinājis tūkstošiem agresīvu  Tuvo Austrumu migrantu, turpina eskalēties, ziņo Polijas mediji.

Polijas Aizsardzības ministrija otrdien paziņojusi, ka Baltkrievijas pusē sapulcinātie migranti, netālu no Kužņicas robežšķersošanas vietas, apmētājuši Polijas robežsargus, karavīrus un policistus ar akmeņiem.

Tāpat Polijas varas iestādes ziņo, ka migrantu rīcībā ir nonākušas trokšņa granātas, ko tiem nodevuši Baltkrievijas drošības dienesti, mudinot tās likt lietā pret Polijas robežsargiem, karavīriem un policistiem.

 

“Agresīvi migrantu pūļi turpina mest akmeņus mūsu karavīru, robežsargu un policistu virzienā,” pausts Polijas aizsardzības ministrijas paziņojumā par situāciju, netālu no Kužņicas. “Polijas drošības dienesti turpina atvairīt uzbrukumus,” norāda ministrija.

Gan Polijas Aizsardzības ministrija, gan Polijas Robežsardze savos sociālās saziņas vietnes “Twitter” kontos publicējusi vairākus videoierakstus, kuros redzami Baltkrievijas puses organizētie migrantu uzbrukumi.

Uz migrantu uzbrukumiem Polijas policija un robežsardze atbildējusi ar ūdensmetējiem un asargu gāzi. Vienlaikus Polijas varas iestādes gar robežas izvietotajos skaļruņos atskaņo brīdinājumus, ka Polijas robežas šķērsošana un robežžoga bojāšana ir kriminālnoziegums, brīdinot, ka šādu rīcību rezultātā pret migrantiem tiks vērts spēks.

 

Paralēli uzbrukumiem Polijas robežsargiem, policistiem un karavīriem, migranti turpina mēģinājumus postīt dzeloņstiepļu robežžogu, kas uzstādīts, lai aizturētu no Baltkrievijas nākušo migrantu plūsmu.

Kā savā ierakstā sociālās saziņas vietnē “Twitter” paziņoja Polijas drošības dienestu koordinators Staņislavs Žarins, pateicoties Polijas tiesībsargājošo darbinieku un spēka struktūru kopējiem pūliņiem, pirmais migrantu uzbrukuma vilnis ir veiksmīgi atvairīts.

 

Saskaņā ar Polijas varas iestāžu sniegto informāciju, Polija savas robrežas apsardzībai ar Baltkrieviju kopumā norīkojusi 20000 Polijas drošības dienestu darbiniekus gan no robežsardzes un policijas, gan Polijas armijas.

Pirmdien Eiropas Savienības ārlietu ministri vienojās par piekto sankciju raudu, kas būs vērsts pret A. Lukašenko režīmu. Šoreiz sankcijas tiks piemērotas saistībā ar Minskas mākslīgi izraisīto migrācijas krīzi. Sankcijas tiks attiecinātas gan pret personām, gan uzņēmumiem, kas atbildīgi par krīzes eskalāciju. Pilns sankciju saraksts tiks publicēts tuvāko dienu laikā.

Tikmēr Vācijas un Francijas līderi sazvanījušies ar Baltkrievijas un Krievijas vadītājiem, cenšoties atrisināt krīzi. Vācijas aizejošā kanclere Angela Merkele, kopš 2020. gada prezidenta vēlēšanas rezultātu viltošanas, pirmo reizi zvanījusi Baltkrievijas pašpasludinātajam līderim Aleksandram Lukašenko, savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons migrācijas krīzi pārrunājis ar Krievijas autoritāro prezidentu Vladimiru Putinu.

Kā uzskata Polija, Lietuva un Latvija, Baltkrievijas īstenoto hibrīduzbrukumu Baltijas valstīm un Polijai, atbalsta un organizē arī Kremlis.

Dalies ar šo ziņu