A.Anušausks: Baltkrievijas migrantu krīze var būt "aizsegs" jauniem Krievijas manevriem pret Ukrainu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuva
Foto: Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Mākslīgi radītā migrantu krīze uz Baltkrievijas un Eiropas Savienības robežas varētu būt aizsegs kādām jaunām plānotām Krievijas darbībām pret Ukrainu, tā Lietuvas radio “LRT” sacījis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Migrantu krīze, kas pāraug humanitārā krīzē, satrauc ne tikai Lietuvu, bet arī citas ES valstis, jo Krievija šajā situācijā ir parādījusi spēju ātri pārvietot un mobilizēt diezgan lielus militāros spēkus lielos attālumos, viņš norāda.

Pēc Anušauska uzskatiem, situācija Ukrainā, kur Krievijas atbalstītie separātisti karo pret Kijevas spēkiem valsts austrumu reģionā, neliecina par uzlabojumiem, jo ​​Krievija neatsauc savus militāros spēkus no robežas un nav arī noslēgusi nekādus līgumus, lai Ukraina justos drošāk.

“Strauja spēku pārvietošana varbūt neliecina lielu potenciālu konfliktu ar Ukrainu, jo arī Ukraina tagad ir daudz vairāk sagatavota nekā pirms septiņiem gadiem, taču tas noteikti var izraisīt drošības krīzi reģionā,” sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs, piebilstot – neesot nekādu pazīmju, kas liecinātu par virzību pretī mieram, draudi aizvien saglabājas.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā uz Baltkrievijas un Polijas robežas sapulcējās vairāki tūkstoši migrantu, pierobežā izveidojot nometnes vietas un agresīvi mēģinot pārraut žogu un iekļūt Polijā.

Baidoties no līdzīgiem notikumiem savas robežas tuvumā, Lietuva atsevišķās valsts daļās izsludinājusi ārkārtas stāvokli.

Šī gada laikā Lietuvā no Baltkrievijas ieradušies vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu. Vēl aptuveni 6000 Lietuvas robežsargi ir noraidījuši un atspieduši atpakaļ.

Lietuva, tāpat kā pārējā Eiropas Savienība, apsūdz Minskas valdību migrantu kontrabandas organizēšanā, nodēvējot to par "hibrīdo agresiju". Jāatzīmē, kad Krievija pagājušā gada pavasarī savilka lielus militārus spēkus pie savas rietumu robežas, NATO pauda bažas, ka Maskava varētu plānot jaunu iejaukšanos Ukrainā.

Ukrainian forces have been at war with pro-Russian separatists in the eastern Donbass region since 2014.

Kā nesen paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba, jaunākās Krievijas karaspēka kustības ir turpinājums jau agrākajam spiedienam, ar kuru viņa valsts saskaras regulāri un nu jau ilgstoši.

Ukrainas spēki ar prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas Donbasa austrumu reģionā karo jau kopš 2014.gada.

Dalies ar šo ziņu