Turcijas un Latvijas aizsardzības ministri uzsver aizsardzības industriju sadarbības nozīmīgumu

Nozares politika
Sargs.lv
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Turcijas nacionālās aizsardzības ministrs Hulusi Akars
Foto: Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Turcijas nacionālās aizsardzības ministrs Hulusi Akars/Foto: Paula Čurkste/LETA

Turcijas un Latvijas sadarbība veidota uz abpusējas uzticības, izveidojot abu valstu veiksmīgu sadarbību. Īpaši būtiski ir tupināt valstu aizsardzības industriju sadarbību, to attīstot un padziļinot, preses konferencē pēc tikšanās uzsvēra Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Turcijas nacionālās aizsardzības ministrs Hulusi Akars.

Šodien darba vizītē Latvijā ieradies Turcijas nacionālās aizsardzības ministrs H. Akars, kurā ar Latvijas aizsardzības ministru A. Pabriku tika pārrunāti daudzi būtiski jautājumi, kas skar gan divpusējo sadarbību reģionālajā drošībā un tās attītībā, gan NATO.

“Mums bija ļoti konstruktīva tikšanās daudzos un dažādos līmeņos, kur apmainījāmies skatījumos un vērtējumos par reģionālo drošību. Protams, runājām arī par Ukrainu, kā arī par Latvijas ieguldījumu pašas drošības stiprināšanā un arī NATO,” preses konferencē informēja H. Akars.

Viņš atzinīgi vērtē abu valstu līdzšinējo sadarbību, uzsverot – Latvijas un Turcijas attiecības ir veidotas uz abpusēju uzticību.

Ministri īpaši izcēla, ka apspriesta valstu turpmākās aizsardzības industriju sadarbība, uzsverot nepieciešamību to attīstīt un padziļināt. “Mēs patiesi vēlamies, lai šī sadarbība turpinātos un attīstītos,” sacīja H. Akars. Viņš arī piebilda, ka īpaši veiksmīga bijusi Latvijas kolēģa nesenā vizīte Ankarā, kas veicinājusi abu pušu attiecības.

Arī Latvijas aizsardzības ministrs A. Pabriks uzsvēra abu valstu aizsardzības industrijas sadarbības nozīmīgumu.

“Turcija ir viena no spēcīgākajām militārās industrijas valstīm šajā kontinentā, un mums ir virkne lietu, kas mums Turcijā interesē,” viņš teica. 

Ministri arīdzan apsprieda, kā turpmāk rīkoties cīņā ar Krievijas agresiju Ukrainā. “Mēs pastāvam par Ukrainas neatkarību, suverenitāti, kā arī teritoriālo integritāti. Šajā kontekstā, kā jūs zināt, Turcija pieprasa tūlītēju Ukrainā esošās karadarbības deeskalāciju un atgriešanos pie diplomātijas,” sacīja Turcijas aizsardzības ministrs.

H. Akars arī atzīmēja nesen parakstīto visnotaļ būtisko Turcijas un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) vienošanos ar Krieviju un Ukrainu par graudu eksporta atsākšanu. Vakar Stambulā arīdzan tika atklāts un darbu uzsāka ANO vadītais koordinācijas centrs, kas uzraudzīs Ukrainas ražas eksportu.

Tāpat ministri apsprieda jautājumus, kas skar nesen notikušajā NATO Madrides samitā parakstīto Turcijas, Somijas un Zviedrijas parakstīja trīspusēju vienošanos, kas, kā atzīmēja H.  Akars iezīmēja nevis beigas, bet gan labas sadarbības sākumu.

Dalies ar šo ziņu