Pabriks ar Turcijas ārlietu ministru pārrunā sadarbību reģionālās drošības stiprināšanā

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu)
Foto: Aizsardzības ministrija

Vakar, 10. martā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks Antālijā, Turcijā tikās ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu), lai pārrunātu pašreizējo ģeopolitisko situāciju un sadarbību reģionālās drošības stiprināšanā.

 

Tikšanās laikā M. Čavušoglu apliecināja, ka Turcija turpinās uzņemties vidutāja lomu Ukrainas un Krievijas attiecībās, neraugoties uz to, ka vakar Antālijā notikušās Ukrainas un Krievijas ārlietu ministru sarunas jautājumā par pamieru beigušās bez rezultāta.

Tāpat amatpersonas apsprieda abu valstu sadarbību aizsardzības industrijas jomā, identificējot potenciālos sadarbības virzienus, kuri ir būtiski Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā.

“Augstu vērtēju Latvijas un Turcijas partnerību un vienoto izpratni drošības politikas jautājumos. Vēlos pateikties Turcijas ārlietu ministram arī par panākto risinājumu vīzu jautājumā, Latvijas pilsoņiem atvieglojot ieceļošanas kārtību Turcijā,” pēc tikšanās pauda A. Pabriks.

A. Pabriks un M. Čavušoglu pārrunāja arī Latvijas un Turcijas sadarbību NATO ietvaros alianses aizsardzības un atturēšanas īstenošanā, kā arī šopavasar gaidāmo Turcijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā.

Tāpat abu valstu amatpersonas vienojās par ieceļošanas kārtības atvieglošanu, Latvijas pilsoņiem dodoties uz Turciju. Līdz šim Latvijas pilsoņiem vīza ieceļošanai Turcijā ar tūrisma mērķi nebija nepieciešama, ja uzturēšanās nepārsniedza 90 dienas 180 dienu laikā un attiecīgi 30 dienas katrā ieceļošanas reizē. Turpmāk Latvijas pilsoņi varēs uzturēties Turcijā bez vīzas līdz 90 dienām arī vienā ieceļošanas reizē.

Amatpersonu tikšanās notika tūlīt pēc Ukrainas un Krievijas ārlietu ministru sarunām, kas norisinājās Antālijā notiekošā starptautiskā diplomātijas foruma ietvaros.

Jau ziņots, ka Latvijas un Turcijas sadarbība aizsardzības jomā notiek militārās izglītības un apmācības jomā. Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji ir piedalījušies NATO programmas “Partnerattiecības mieram” organizētajos kursos Ankarā, kā arī citos Turcijas militāros un civilos mācību centros notiekošos semināros un kursos.

Turcija arī sniedz ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, piedaloties NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanā.

Dalies ar šo ziņu