VUGD priekšnieks: Katra ministrija un pašvaldība ir daļa visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas

Nozares politika
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Iekšlietu ministrija

Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas koncepcija ir salīdzinoši jauna, un, šķietami, joprojām nepieciešams plašāks skaidrojums gan ministrijām, gan citām iestādēm, lai veicinātu izpratni, ka katra veiktais ieguldījums ir kā puzles gabals lielā attēlā. Tāpat arī sabiedrībā, kur, skaidrojot par sistēmas nozīmi, katrai sabiedrības grupai nepieciešama atšķirīga pieeja. Tā intervijā “Sargs.lv” norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš. Viņš uzsver – ministriju un pašvaldību uzdevums ir veicināt civilās aizsardzības nemitīgu pilnveidošanos. Tikmēr visaptverošas valsts aizsardzības sistēma būs jau daudz efektīvāka, ja Latvijā izdosies īstenot Iekšlietu ministrijas sagatavoto risinājumu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai, valstī ieviešot tā saucamo šūnu apraides sistēmu.

Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešana aptver visas ministrijas, tātad arī visus dienestus. VUGD priekšnieks norāda – valstī ieviešot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, būtiski dienestam kopā ar nozares ministriju, iesaistot arī citas ministrijas un pašvaldības, veicināt civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas nemitīgu pilnveidošanos.

Vienlaikus būtiski arī stiprināt pašvaldību izpratni par sadarbības teritoriju, civilās aizsardzības komisiju lomu un uzdevumiem. Tāpat nepieciešams veicināt pašvaldību spējas noteikt preventīvos un gatavības pasākumus dažādos apdraudējumos, piemēram, plānot iedzīvotāju pamatvajadzības krīzes situācijās, tajā skaitā reaģēšanas situācijās, nodrošinot koordinētu atbalstu glābšanas darbu vadītājiem. Viņaprāt, ļoti svarīgi ir arī turpināt īstenoto sadarbību ar NBS, veidojot kopīgas mācības, lai pilnveidotu gatavību militāro draudu gadījumā, piemēram, testējot pašvaldību civilās aizsardzības komisiju spējas novērtēt savu sniegto kritisko pakalpojumu noturību un darbības nepārtrauktības nodrošināšanu, iedzīvotāju evakuācijas un uzņemšanas iespējas, transportēšanu, izmitināšanu, pamatvajadzības.

Ģenerālis arī akcentē – visaptverošas valsts aizsardzības sistēma būs jau daudz efektīvāka, ja VUGD izdosies īstenot ieceri, kas saistīta ar valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanu, ieviešot Latvijā šūnu apraides sistēmu (cell broadcasting). Tā ļaus apdraudējuma situācijā vai katastrofas laikā nosūtīt iedzīvotājiem konkrētā ģeogrāfiskā apgabalā uz mobilajiem tālruņiem informāciju par iespējamo apdraudējumu un sagaidāmo rīcību. Šādas apziņošanas un informēšanas sistēmas ieviešana stiprinās sabiedrības noturību krīzes situācijā, mazinās ievainoto un bojāgājušo skaitu, kā arī potenciāli samazinās ekonomisks zaudējumus.

Viņš gan piebilst, ka visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas kontekstā ir vēl daudzas jomas, kuras VUGD jāpilnveido kopā ar Iekšlietu ministriju un citiem iekšlietu dienestiem, bet to īstenošanai ir jānosaka kopīgas prioritātes, ņemot vērā pieejamā finansējuma apmēru, tā ilgtspējīgumu un pienesumu starpnozaru kontekstā.

“Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas koncepcija ir salīdzinoši jauna, un šķiet, ka joprojām nepieciešams plašāks skaidrojums ministrijām un iestādēm, tajā skaitā diskusijas dažādu nozaru starpā, lai saprastu, ka kopumā katra veiktais ieguldījums ir kā puzles gabaliņš lielā attēlā,” saka dienesta vadītājs.

Ģenerālis O. Āboliņš arī piebilst, ka dienests, strādājot ar cilvēkiem, ir konstatējis, ka dažādām sabiedrības grupām ir nepieciešama atšķirīga pieeja, lai viņus sadzirdētu, ieklausītos un rīkotos. Viņaprāt, arī visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ietvaros jāmeklē līdzīga pieeja, piemēram, uzrunājot jaunatni, jāievieš tādi risinājumi, kuri tai ir saistoši un interesanti, izmantojot viņu lietotos komunikācijas kanālus.

“Šādā veidā būs iespējams veicināt sabiedrības drošības kultūras celšanu un izpratni par apdraudējumiem un sagaidāmo rīcību, tostarp visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas nozīmi un uzdevumiem,” uzsver ģenerālis.

Dalies ar šo ziņu