Valdība lems par Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas dibināšanu

Nozares politika
Sargs.lv/LETA
Rudbārži
Foto: Rudbāržu muižas ēka. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valdība šodien lems par pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas dibināšanu ar 1. jūliju un par vidusskolas nolikuma apstiprināšanu. Plānots, ka no 2023. gada kadetu skola atradīsies Rudbāržu muižā Skrundas novadā, taču pagaidām, kamēr muižas ēkas un infrastruktūra vēl tiek pielāgotas skolas vajadzībām, kadeti mācīsies Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās, šorīt LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš informē, ka pie šīs skolas izveides aizsardzības resors strādā jau aptuveni divus gadus. Arī izvēlētā profesionālās militārās vidusskolas atrašanās vieta ir gan simboliska, gan praktiska. Rudbāržu muižā ilgus gadus atradās nu jau likvidētā Kalpaka pamatskola, turklāt Rudbārži ir vieta, kur 1919. gadā uzturējās Kalpaka bataljons un sākās Latvijas faktiskā atbrīvošana no lieliniekiem.

Tāpat jaunā kadetu skola atrodas netālu no Nacionālo bruņoto spēku poligona “Mežaine” Skrundā, lai šiem jauniešiem būtu iespējas veiksmīgāk militāri pilnveidoties. Ministrs norāda – kamēr Rudbāržu muiža apmācību vajadzībām vēl tiek sagatavota, Aizsardzības ministrija plāno slēgt līgumu ar Kandavas Lauksaimniecības tehnikumu, kurā ir samērā atbilstošas telpas, kā arī adekvāta samaksa. Jaunā kadetu skola Kandavā atradīsies apmēram divus gadus, un jau 2023. gadā varēs ievākties īstajā mītnē – Rudbāržu muižā.

Image
Rudbārži
Foto: A. Pabriks viesojas Skrundā un Rudbāržu muižā 2021. gada janvārī. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
A. Pabriks viesojas Skrundā un Rudbāržu muižā 2021. gada janvārī. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ceru, ka šie jaunieši, kuri mācīsies jaunajā militārajā mācību iestādē, būs nākamie Latvijas armijas līderi, būs labi apguvuši eksaktos mācību priekšmetus, ar labu veselību un lieli patrioti. Pat, ja viņi vēlāk neizvēlēsies tālāk militāro karjeru, dienot Nacionālajos bruņotajos spēkos vai studējot Aizsardzības akadēmijā, viņi būs ļoti profesionāli darbinieki arī citās nozarēs. Jau šogad plānojam izsludināt konkursu un jaunajā kadetu skolā uzņemt pirmos 25 jauniešus pēc 9. klases,” saka A. Pabriks.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka arī Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts ir apstiprinājis, ka militārajam poligonam “Mežaine” būs liela nozīme arī topošās O. Kalpaka profesionālās vidusskolas darbībā, jo tur plānotas skolas audzēkņu praktiskās apmācības, piemēram, šaušanā.

Jaunveidojamās izglītības iestādes mērķis ir jaunās bruņoto spēku virsniecības paaudzes audzināšana. Skolā uzsvars tiks likts arī uz citām, ar militāro jomu tieši nesaistītām, iemaņām –  līderību, kritisko domāšanu un argumentācijas prasmēm. Plānots, ka vidusskolas absolventi pēc tam varēs iestāties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, un tiem kā izietu ieskaitīs akadēmijas pirmsstudiju posmu.

O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā uzņems 9. klases absolventus, un skola nodrošinās vispārējo vidējo izglītību ar pastiprinātu inženierzinātņu tehnisko priekšmetu apguvi, angļu valodu, līderību, sporta nodarbībām un militāro mācību. Tāpat skola varēs organizēt arī dažādus papildus kursus.

Pabeidzot šo izglītības iestādi, skolēni iegūs profesiju – jaunākā līmeņa militārais vadītājs, kuras standarts turpmāk vēl tiks sagatavots.

Ministrijas skatījumā, optimālais izglītojamo skaits vienā gadā būtu 50 skolēni, bet skolēnu skaits klasē - ne vairāk par 25. Pirmo 25 kursantu klasi plānots izveidot jau šī gada septembrī.

Izglītojamie tiks nodrošināti ar dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un militāro formastērpu, kā arī plānota mēneša stipendija 150 eiro apmērā. 

Jau ziņots, ka valdība pērn jūnijā konceptuāli atbalstīja pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās militārās vidusskolas izveidošanu. Skolas izveide un uzturēšana tiks finansēta no Aizsardzības ministrijas budžeta.

Dalies ar šo ziņu