Aizsardzības ministrija pārņems O.Kalpaka kadetu skolas izveidei nepieciešamos nekustamos īpašumus

Izglītība
Sargs.lv
Rudbārži
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ministru kabinets atbalstījis Rudbāržu pamatskolas zemes un ēkas nodošanu Aizsardzības ministrijas īpašumā, kur jau drīzumā plānots ierīkot Oskara Kalpaka vārdā nosaukto kadetu skolu.

Līdz šim Rudbāržu pamatskolas ēkas un zeme piederēja Skrundas pašvaldībai. Tā skolas teritoriju un ēkas Aizsardzības ministrijas īpašumā nodos bez atlīdzības.

Vienlaikus valdības lēmums paredz, ka gadījumā, ja Rudbāržu skolas ēkas un zeme vairs netiks izmantots Oskara Kalpaka skolas darbības nodrošināšanai, tas bez atlīdzības nododams atpakaļ Skrundas pašvaldības īpašumā.

“Sargs.lv” iepriekš rakstīja, ka pirmos 25 kadetus Oskara Kalpaka kadetu skola varētu uzņemt  uzņemt jau 2021./2022. mācību gadā.

Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā uzņems 9. klašu absolventus, piedāvājot viņiem iegūt vispārējo vidējo izglītību, kā arī padziļināti militāro profesiju, pēc kuras tie būs sagatavoti kā jaunākā līmeņa vadītāji Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Mācību programmā kadeti apgūs inženierzinātņu priekšmetus, angļu valodu, pastiprinātas sporta nodarbības, kā arī militāro  mācību – normatīvos aktus, medicīnisko palīdzību, ieroču mācību, lauka kaujas iemaņas, sakaru iemaņas, kā arī militāro vadību. Savukārt uzsvars tiks likts uz līderības, kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmju attīstīšanu, gatavojot jauno virsniecības paaudzi dienestam bruņotajos spēkos.

Paredzēts, ka izglītojamie ikdienā nēsās militāro formastērpu un dzīvos dienesta viesnīcā. Dienas režīms ietvers skolēnu vecuma grupām atbilstošas fiziskās aktivitātes, mācību stundas, izvēles priekšmetu apguvi, konsultācijas un ekipējuma apkopi. Brīvajā laikā audzēkņiem tiks organizētas sporta nodarbības, kultūras pasākumi, kā arī viņiem būs iespēja apmeklēt vieslekcijas. Jauniešiem ik mēnesi tiks nodrošināta 100 eiro liela stipendija, ēdināšana četras reizes dienā, dienesta kopmītnes un pilna veselības aprūpe.

Pēc pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas absolvēšanas jaunieši varēs turpināt studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Tiesa, šīs skolas absolvēšana jauniešiem neuzliks par pienākumu kļūt par profesionāliem karavīriem. Tā kā mācību programmā uzsvars būs uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē.

Dalies ar šo ziņu