Noslēgusies valsts aizsardzības semināra pirmā diena

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ģeopolitiskā situācija ir gana sarežģīta, un tas vēl spilgtāk izgaismojās Covid pandēmijas apstākļos, tāpēc jādomā, kā stiprināt gan valsts, gan sabiedrības noturību pret dažādām krīzēm. Tā, atklājot otro Aizsardzības ministrijas organizēto valsts aizsardzības semināru, šoreiz gan tiešsaistē, dažādu jomu ekspertiem, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.  

Viņš norādīja, ka paralēli Covid pandēmijas radītajiem izaicinājumiem turpina pastāvēt arī citi draudi, tai skaitā tie, kas rodas līdz ar jauno tehnoloģiju attīstību – kiberdraudi un dezinformācijas kampaņas. Ministrs neslēpj – ar to saskaras arī Latvija un, tā kā esam gan ES, gan NATO robežvalsts, tad “mūsu pienākums ir ļoti nopietni domāt par drošību.”

“Ja ir miera apstākļi, ģeogrāfiskais novietojums mums ļauj ekonomiski veiksmīgi attīstīties, bet, ja notiek kāda krīze, pa mums var “sist” pirmajiem. Sabiedrības fragmentācija, viltus ziņas, tehnoloģiju attīstība, cilvēku dažādie viedokļi un citi faktori liek mums domāt, kā aizsardzības nozare var palīdzēt sabiedrībai kļūt noturīgākai,” norāda A. Pabriks.

Viena no galvenajām visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas šķautnēm ir spēja adaptēties jauniem un negaidītiem apstākļiem, sadarbojoties dažādiem sektoriem – gan valsts un pašvaldības, gan privātajam, gan nevalstiskajam, kā arī sabiedrībai kopumā.  “Mūsu uzdevums – parādīt sabiedrībai, ka viņi šajā aizsardzības nozarē spēlē ļoti lielu lomu, pat neesot karavīri vai zemessargi. Ja to saliekam kopā ar valsts aizsardzības mācību, kas no 2024. gada būs obligāts mācību priekšmets visās skolās, tad tiek aptverta liela daļa sabiedrības,” saka ministrs.

Tieši tāpēc visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas kontekstā Aizsardzības ministrija informatīvus seminārus un lekcijas dažādām auditorijām rīko jau kopš 2019. gada. Organizētas gan diskusijas daudzās Latvijas skolās un augstskolās, gan semināri pašvaldībās, kā arī valdības līmeņa krīzes apmācības.
Image
Aizsardzības ministrija
Foto: Valsts aizsardzības seminārs 2020. gadā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Valsts aizsardzības seminārs 2020. gadā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt pirmais vairāku dienu valsts aizsardzības seminārs dažādu jomu pārstāvjiem, tai skaitā arī uzņēmumu un iestāžu vadītājiem, norisinājās 2020. gada janvārī. Toreiz gan epidemioloģiskā situācija ļāva šo pasākumu rīkot klātienē, sniedzot iespēju semināra dalībniekiem pēc lekcijām “tīkloties” jeb dibināt jaunas pazīšanās, sekmējot arī potenciālas sadarbības iespējas nākotnē.

Jau ziņots, ka no 12. līdz 13. maijam un arī nākamajā nedēļā – no 18. līdz 19. maijam tiešsaistē norisināsies otrais valsts aizsardzības seminārs, lai pārrunātu visaptverošas valsts aizsardzības īstenošanu un sekmētu starpnozaru sadarbību.

Seminārā piedalās dažādu valsts un pašvaldības iestāžu, privāto uzņēmumu un nevalstisko organizāciju vadītāji, politiķi, akadēmiskās vides pārstāvji un žurnālisti.

Semināra dalībniekus pirmajā dienā uzrunāja arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks-politikas direktors Jānis Karlsbergs, raksturojot drošības situāciju pasaulē un iespējamos riskus Latvijai, bet Baltijas reģiona potenciālo militāro apdraudējumu ieskicēja NBS Apvienotā štāba pārstāvis pulkvedis Kaspars Pudāns. Savukārt par mūsu valsts militāro aizsardzību – gan kaujas spējām, gan atturēšanas politiku stāstīja NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Georgs Kerlins.

Plānots, ka semināra nākamajās dienās dalībniekus uzrunās arī Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas vadošie pētnieki, Nacionālo bruņoto spēku, Aizsardzības ministrijas, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas “Cert.lv”, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un Latvijas Universitātes eksperti, iepazīstinot ar tādiem tematiem kā pasaules globālie riski, Latvijas drošības vērtējums, Latvijas un Baltijas reģiona militārā aizsardzība, NATO un Eiropas Savienības aktualitātes un nākotne, mazo valstu aizsardzības stratēģijas un digitālā drošība. 

Tāpat valsts aizsardzības semināra dalībniekiem būs iespēja piedalīties krīzes scenāriju izspēlē, pilnveidojot iemaņas krīzes situāciju pārvarēšanā.

Dalies ar šo ziņu