Akreditētas laboratorijas atzinums: Uzņēmuma “ADDI Trading” piegādātās sejas maskas ir atbilstošas

Nozares politika
Sargs.lv
maskas
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMOIC) no uzņēmuma “ADDI Trading PTE Ltd.” iepirktās vienreizlietojamās medicīnas maskas atbilst visām noteiktajām prasībām, liecina starptautiskās akreditētās laboratorijas “Centexbel” atzinums. Masku bakteriālās filtrācijas un elpojamības parametru testēšanas rezultāti ir pozitīvi, līdz ar to pilnībā tiek izslēgtas jebkādas iepriekš publiskajā telpā paustās bažas par masku neatbilstību.

VAMOIC no Beļģijas akreditētās zinātniskās pētniecības laboratorijas “Centexbel” saņēmis pirmos testēšanas rezultātus sejas aizsargmaskām, kuras aprīlī tika iepirktas no Singapūrā reģistrētā uzņēmuma "ADDI Trading PTE Ltd.”.

Tie liecina, ka uzņēmuma piegādātās medicīniskās maskas (Type I), pilnībā atbilst to standartā EN14683 noteiktajām prasībām – gan attiecībā uz bakteriālās filtrācijas, gan elpojamības parametriem. Tādējādi tiek pielikts punkts publiskajā telpā izskanējušajai informācija par masku it kā neatbilstību ražotāja norādītajām prasībām.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka aprīļa pirmajā pusē, pārņemot līgumu no Nacionālā veselības dienesta, VAMOIC iepirka vienreizlietojamās medicīnas sejas aizsargmaskas no Singapūrā reģistrēta uzņēmuma "ADDI Trading PTE Ltd.". Šis līgums bija par 1 498 000 masku piegādi, un kopējā līguma summa bez pievienotās vērtības nodokļa sasniedza 988 680 eiro.

Vienlaicīgi Latvijas publiskajā telpā izskanēja informācija, ka iepirktās maskas ir neatbilstošas, lai arī uzņēmuma pārstāvis jau tolaik apliecināja – medicīnisko masku piegāde Latvijai veikta atbilstoši pasūtījuma prasībām. Viņš norādīja, ka saskaņā ar piegādes līgumu “ADDI Trading” bija jāpiegādā medicīniskās maskas (Type I), kas atbilst EN14683 standartam, nevis ķirurģiskās maskas.

Image
maskas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Atbilstoši noslēgtajam līgumam ar VAMOIC šādas maskas arī tika piegādātas. Piegādāto masku atbilstību standartam toreiz apliecināja Veselības inspekcijas Medicīnas ierīču uzraudzības daļas pārstāvji, veicot piegādātās kravas pārbaudi. Šo faktu publiski apstiprināja arī Aizsardzības ministrija, norādot, ka, veicot preču pieņemšanu, no Veselības inspekcijas puses tika pārbaudīti gan kravas dokumenti, gan sertifikāti, un neatbilstība pasūtījuma prasībām konstatēta netika.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Covid-19 pasaules mēroga pandēmija dažu mēnešu laikā burtiski “pārkarsēja” individuālās aizsardzības līdzekļu tirgu. Augstā pieprasījuma dēļ apgrūtināta kļuva ne tikai to ražošana, bet arī piegādes, ievērojami auga cenas.

Image
maskas
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix
Kopš 2. aprīļa Latvijas valdība uzdeva Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus valsts iestāžu vajadzībām veikt Aizsardzības ministrijai. Par šiem iepirkumiem atbildīgais ir Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs, iepirkumus pārņemot no Nacionālā veselības dienesta.

Savukārt Nacionālie bruņotie spēki sniedz loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

Image
maskas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat ziņots, ka valdība pieņēma noteikumus, kuri paredz – arī pēc ārkārtējās situācijas beigām individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām turpinās veikt Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs. Minētie noteikumi attiecināti uz vienreizlietojamo sejas ķirurģisko masku, respiratoru, cimdu, kombinezonu, halātu, bahilu un ķirurģisko cepurīšu iegādi. Turklāt individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču rezerves jāveido vismaz trīs mēnešiem.

Dalies ar šo ziņu