Valsts aizsardzības dienestam var pieteikties elektroniski vienotajā rekrutēšanas platformā

NBS
Sargs.lv
VAD
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Uzlabojot personālsastāva – profesionālā dienesta un rezerves karavīru, kā arī zemessargu - piesaisti Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), Rekrutēšanas un atlases centrs ir izstrādājis vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv, kurā tagad arī iekļauta nepieciešamā informācija un elektroniskā pieteikuma anketa topošajiem valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīriem.

Ikviens interesents, kurš vēlas iesaistīties valsts aizsardzībā, vienotajā rekrutēšanas platformā atradīs informāciju par visiem Nacionālajos bruņotajos spēkos pieejamajiem dienesta un apmācības veidiem. Tāpat elektroniskajā vietnē vienkopus pieejama  informācija par katra dienesta veida priekšrocībām, ieguvumiem, iespējām, prasībām, kā arī kandidātu atlasi.

Platforma https://www.klustikaravirs.lv/valsts-aizsardzibas-dienests nodrošina elektronisku pieteikšanos visiem dienesta veidiem, ieskaitot jaunieviesto valsts aizsardzības dienestu (VAD).  Lai sāktu aizpildīt pieteikuma anketu, kandidātam vispirms ir nepieciešams autentificēties, izmantojot kādu no vienotajā pieteikšanās modulī piedāvātajiem veidiem, piemēram, ar eID karti un eParaksts mobile vai caur savu internetbanku. 

Pašreiz valsts aizsardzībā var iesaistīties, izvēloties profesionālo dienestu, valsts aizsardzības dienestu un dienestu Zemessardzē, kā arī studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, rezervistu militāro apmācību un studējošo speciālo militāro apmācību.

Valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties pilsoņi — vīrieši un sievietes — no 18 gadu vecuma līdz 27 gadu vecumam. Pirmais iesaukums notiks uz brīvprātības pamata, un tam var pieteikties līdz 15. maijam. Pieteikušās personas dienesta izpildi uzsāks 1. jūlijā. Šogad varēs pildīt 11 mēnešu dienestu kādā no NBS vienībām.

Tai pašā laikā Nacionālie bruņotie spēki aicina pilsoņus pieteikties arī kādā no citiem dienesta veidiem. Profesionālais dienests ir militārais dienests, kuru pilda brīvprātīgi saskaņā ar profesionālā dienesta līgumu un kā pamatdarbu valsts aizsardzībā. Tajā pieņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 40 gadiem, un tam var pieteikties jebkurā laikā.

Savukārt dienestu Zemessardzē pilda, savienojot dienestu ar pamatdarbu. Dienests ir brīvprātīga militāro iemaņu apgūšana un pilnveidošana no pamatdarba brīvajā laikā brīvdienās līdz 30-90 dienām gadā. Zemessardzē pieņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 60 gadiem, un iestāties tajā var jebkurā laikā.

Studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā ir pilna laika klātienes studijas profesionālā dienesta virsnieku pamatapmācībai. Vienlaikus tas ir arī pamatdarbs valsts aizsardzībā – akadēmijas kadeti ir profesionālā dienesta karavīri. Bakalaura studiju programmās uzņem Latvijas pilsoņus no 18 līdz 30 gadiem, bet civilo augstāko izglītību ieguvušajiem paredzētajā programmā “Komandējošā sastāva virsnieks” - līdz 35 gadiem, un pieteikties studijām var līdz 12. augustam. 

Rezervistu militārā pamatapmācība notiek, savienojot apmācību ar pamatdarbu. Tā ir brīvprātīga pilsoņu bez militārām iemaņām (rezervistu) trīs nedēļu militārā apmācība klātienē ieskaitīšanai rezerves karavīros. Rezervistu militārajā pamatapmācībā pieņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 50 gadiem, un tai var pieteikties līdz 9. jūlijam.

Studējošo speciālā militārā apmācība notiek, savienojot militāro apmācību ar studijām. Tā ir brīvprātīga militārā apmācība klātienē un tālmācībā akreditētu augstskolu un koledžu studējošajiem, kas dienē Zemessardzē vai tajā iestāsies pirms apmācības uzsākšanas. Studējošo speciālajā apmācībā pieņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 gadiem, un tai var pieteikties jebkurā laikā.

Katra Latvijas pilsoņa pienākums ir aizstāvēt valsts neatkarību, brīvību un demokrātisko valsts iekārtu. Pievienojoties saliedētai un tradīcijām bagātai komandai – Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem -, apgūsi ne tikai valsts aizstāvja zināšanas un prasmes, bet pilnveidosies arī kā personība, tāpēc iesaisties valsts aizsardzībā – iemācies uzvarēt!

Dalies ar šo ziņu