NBS galvenais psihologs saņem apbalvojumu “Par ieguldījumu psihologa profesijas attīstībā"

NBS
Sargs.lv
NBS galvenais psihologs
Foto: NBS galvenais psihologs atv. majors Vilnis Čerņavskis sarunu festivālā "Lampa" 2022. gadā/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) galvenais psihologs atvaļināts majors Vilnis Čerņavskis saņēmis “Gada psihologs 2022” apbalvojumu kategorijā “Par ieguldījumu psihologa profesijas attīstībā”. Kā norāda Latvijas Psihologu biedrība, viņš šo balvu saņem par savu nozīmīgo ieguldījumu psihologu profesijas attīstībā, īpaši militārās psiholoģijas jomā, aktīvi strādājot Nacionālajos bruņotajos spēkos, sadarbojoties ar NATO dalībvalstu un Ukrainas militārajiem psihologiem, kā arī informējot un izglītojot sabiedrību par psiholoģiskajiem izaicinājumiem un psihologa lomu pārmaiņu, krīzes un Ukrainas kara laikā.

Žūrija ir augstu vērtējusi arī viņa ieguldījumu psiholoģiskā atbalsta sniegšanā Ukrainas karavīriem, kuri Latvijā iziet rehabilitācijas kursu, kā arī atbalstu rehabilitācijas centru personālam, kuri ikdienā strādā ar Ukrainas karavīriem, palīdzot izprast psiholoģiskās grūtības, ar kurām karavīri saskaras pēc kara šausmu piedzīvošanas dzimtenē.

Kā norāda atv. majors V. Čerņavskis, šis apbalvojums viņam bijis liels pārsteigums un par to uzzinājis vien dažas dienas pirms balvas saņemšanas.

“Viena lieta ir, kad klients novērtē psihologa darbu, bet otra, ka novērtē profesionālā vidē. Gribu uzsvērt, ka šis nav tikai mans apbalvojums, bet visu NBS Psihologu dienesta kolēģu ieguldījums un sasniegums. Prieks par to, ka tiek novērtēta militārā psihologa profesija,” viņš saka.

Jautāts par šī brīža aktualitātēm, viņš atzīst – šobrīd NBS Psihologu dienesta speciālisti turpina rūpēties ne tikai par Latvijas armijas karavīru psiholoģisko labklājību, bet arī sniedz atbalstu ievainotajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm, kuras uzturas Latvijā. “Darbs dzen darbu,” viņš atzīst.

Latvijas Psihologu biedrība ir dibināta 2013. gadā kā psihologus apvienojoša profesionālā organizācija Latvijā, kurā apvienoti vairāk nekā 400 biedri, kuri ir sertificēti psihologi, kas pārstāv dažādas darbības jomas - izglītības un skolu, darba un organizāciju, klīniskie un veselības, juridiskie, konsultatīvie un militārie psihologi.

NBS Psihologu dienestā ir apvienoti NBS Psihodiagnostikas centra un NBS vienību psihologi, kas nodarbojas ar atlases, apmācību, konsultatīvo un zinātniski-pētniecisko darbību.

Psihologu dienestu vada NBS galvenais psihologs atv. majors civilais darbinieks Vilnis Čerņavskis, kurš ir tieši pakļauts NBS komandierim.

Dalies ar šo ziņu