NBS apgūst Role 2F līmeņa medicīnas aprīkojumu, kas ietver dzīvību glābjošās ķirurģijas funkciju

NBS
Sargs.lv
Role 2
Foto: NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Otrā līmeņa jeb Role 2F spēja, atšķirībā no pirmā līmeņa, kad cietušajam tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, tā stāvoklis stabilizēts, lai viņu sagatavotu tālākajai evakuācijai, jau nozīmē medicīniskās palīdzības sniegšanu lauka apstākļos, vajadzības gadījumā nodrošinot arī dzīvību glābjošo ķirurģiju. Kā “Sargs.lv” norāda NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts pulkvežleitnants Normunds Vaivads, iegādājoties Role 2F līmeņa medicīnisko aprīkojumu, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) savā īpašumā ieguvuši arī vienu no šobrīd pasaulē modernākajiem militārajiem operāciju galdiem – tieši tāda paša tipa galds pagaidām vēl ir tikai ASV armijas speciālo uzdevumu vienībām, lai gan līdzīgus analogus izmanto arī citu valstu militārie mediķi. Role 2F līmenis ir augsti mobila ķirurģija, jo arī Ukrainas kara pieredze iepriekš pierādījusi – ja kvalificētā medicīniskā palīdzība ir par tālu, pacients var līdz tai laicīgi netikt, bet esot tuvu, tai jābūt augsti mobilai, lai samazinātu draudus savai drošībai. Lai iepazītos ar jauno aprīkojumu, pagājušajā nedēļā NBS vienību mediķiem tika rīkotas tehniskās apmācības, kuras vadīja uzņēmuma “SAAB” pārstāvis sadarbībā ar Zviedrijas bruņoto spēku karavīriem.

“Sargs.lv” notikuma vietā ierodas, kad kursa dalībnieki jau gatavojas vākt nost divas ar kamuflāžas raksta tīklu maskētas teltis un tajās esošo aprīkojumu. Paspējam vēl ieiet patvērumā, un tur paveras slimnīcas operāciju zālei līdzīgs skats – kompakts operāciju galds, griestu lampa, bet apkārt izkārtotas kastes ar dažāda veida aparatūru. Uzzinām, ka mēs atrodamies operāciju zālē, kas par tādu vārda tiešā nozīmē var kļūt, ja kaujas laukā būtu jāsniedz neatliekamā medicīniskā palīdzība cietušam karavīram.

Image
Role 2
štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Jaunais Role 2F aprīkojums paredz, ka tiek sniegta arī dzīvību glābjošā ķirurģija – tātad, ja pēc karavīra-glābēja no kaujas lauka uz militāro pagaidu medicīniskās palīdzības punktu atgādā cietušo un pirmā līmeņa jeb Role 1 palīdzības sniedzēji viņa ievainojumu uzskata par nopietnāku, tad militārais ķirurgs ar komandu veic savu darbu, pacientu stabilizējot tiktāl, lai droši var nodot tālāk civilajiem mediķiem slimnīcā.

Starptautiski labi atpazīstamā militārās industrijas uzņēmuma “SAAB” sistēmu inženieris un vienlaicīgi arī kursa pasniedzējs Šels Tornross (Kjell Törnross), kuram šajā kursā palīdz divi eksperti no Zviedrijas bruņotajiem spēkiem, “Sargs.lv” atzīst, ka apmācību kurss norit veiksmīgi, un tā galvenais mērķis ir iepazīstināt NBS pārstāvjus – karavīrus un zemessargus – ar Role 2F ekipējumu, ko Latvijas armija iepriekš ir iegādājusies.

Image
Role 2
NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šoreiz tā ir vairāk tehniska apmācība, lai uzzinātu, kas “lācītim vēderā” jeb kādi instrumenti un ierīces ietilpst Role 2F līmeņa medicīniskajā aprīkojumā, kā to operatīvi izvietot izvērstajās teltīs – militārajā pagaidu medicīniskās palīdzības punktā un pēc tam atkal tikpat ātri salikt.

“Sākumā ir apmācība infrastruktūras izvēršanā, katru dienu kursanti sāk ar telts uzsliešanu, tad to aprīko ar gaismām, ģeneratoru, aparatūru, vēlāk to visu atkal novāc. Tad iepazīstināju viņus ar to, kas atrodas medicīnas komplektos un kā šos instrumentus izmantot Role 2F medicīnas līmeņa palīdzības sniegšanā – ķirurģijā,” viņš stāsta.

Telts izvēršanu un aprīkošanu, lai tā būtu pilnībā gatava darbam – ķirurģiskas palīdzības sniegšanai –  kursa dalībnieki paveikuši 35 minūtēs, lai gan pasniedzējs viņiem devis stundu laika. Ņemot vērā, ka lielākā daļa ekipējuma vairumam kursantu ir pilnībā jauna un vēl neizzināta, tas esot ļoti labs rezultāts, atzīst “SAAB” pārstāvis.  

Image
Role 2
NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pat, ja civilajā sektorā strādājošie mediķi pazīst līdzīgu aprīkojumu, šeit tas komplektēts citādi, lai nekavējoties varētu palīdzēt kaujā cietušam karavīram, veicot glābjošo ķirurģiju un stabilizējot viņa veselības stāvokli tālākai transportēšanai.

“Pagaidām daudz jautājumu no kursantu puses es nesaņemu, jo visi iepazīstas ar aprīkojumu, taču ieinteresētība ir ļoti liela,” pauž Š. Tornross.

Par īpašo operāciju galdu viņš stāsta, ka tā ideju radījis ASV inženieris, kurš saņēmis pasūtījumu no ASV speciālo uzdevumu vienības. Bijis vajadzīgs tāds ķirurģiskais galds, ko ērti un efektīvi var lietot arī lidojošā helikopterā. Tas ir ļoti viegls, sver 35 kilogramus, un tā salikšanai nepieciešama tikai viena minūte, izjaukšanai – vēl mazāk.

“SAAB” pārstāvis atgādina, ka ierastie operāciju galdi mēdz svērt pat ap 200 kilogramiem, un tos nevarēs ievietot gaisa kuģī, taču kaujas laukā, kad cietušā glābšana notiek ekstremālos apstākļos, šādām niansēm ir ļoti liela nozīme.

Image
Role 2
NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Lai arī Zviedrijas bruņoto spēku Role 2 ekipējums ir līdzīgs tam, kādu iepirkusi Latvija, tiem, piemēram, nav tieši šāda operāciju galda, bet ir līdzīgs un smagāks risinājums,” saka Š. Tornross.

Viens no kursa dalībniekiem – Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karavīrs-glābējs dižkareivis Edgars Kajons saka, ka viņam kā glābējam ar jauno Role 2 ekipējumu ikdienā nebūs jāstrādā, taču viņa uzdevums šajā kursā ir visu apgūt, lai pēc tam šo informāciju nodotu tālāk brigādes zemessargiem – mediķiem, kuri šajā kursā nevarēja būt, jo paralēli dienestam Zemessardzē pilda pamatdarba pienākumus civilajās slimnīcās.

Kā pats saka, atbildība līdz ar to ir liela, jo jaunais ekipējums un tā lietošana ir jāapgūst tik labi, lai šo specifisko informāciju varētu pēc tam nodot tālāk tām vienībām, kuras ar šo ekipējumu strādās.

Image
Role 2
NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Ir interesanti, daudz no ekipējuma redzu pirmo reizi, jo šī nav mana specialitāte, te ir ļoti kvalitatīvi instrumenti. Teiktu pat – īpaši, jo šeit ir viss nepieciešamais, lai pacientu varētu stabilizēt un sniegt ķirurģisku palīdzību,” atzīst E. Kajons.

Kā uzsver NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts pulkvežleitnants Normunds Vaivads, lauka jeb militārā medicīna ievērojami atšķiras no slimnīcas vides, jo kara laukā mediķu rīcībā ir tikai pats nepieciešamākais, lai pacientu efektīvi stabilizētu un pēcāk virzītu tālāk uz slimnīcu.

“Militārā medicīna, atšķirībā no civilās, liek uzsvaru uz to, ka mediķim ir jāizdara tik, cik tobrīd ir nepieciešams, ne vairāk. Civilajā dzīvē ārsts pacientu ārstē “līdz uzvarai”, taču militārajā vidē medicīna ir fokusēta ne tik daudz uz to, kā ārstēt, bet gan – kā efektīvāk organizēt ārstniecību.”
NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts
pulkvežleitnants Normunds Vaivads

Protams, karavīrus, kuri atrodas savā dienesta vietā vienību bāzē slimības gadījumā ārstē tāpat kā civilajā medicīnā, līdz brīdim, kamēr viņi ir veseli, taču tad, kad karavīri dodas uzdevumu izpildē uz kaujas lauku, tur jau darbojas pavisam citi algoritmi. Jo, pieņemot, ka cietušais atrodas kaujas laukā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi tur ierasties nevarēs. Līdz ar to NBS militārie mediķi būs tie, kuri uz vietas sniegs pirmo paplašināto palīdzību, veiks neatliekamo medicīnu, stabilizēs pacienta stāvokli, lai viņu vēlāk drošā vietā nodotu civilajiem mediķiem tālākai aprūpei un hospitalizēšanai.

Image
Role 1
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2021. gada maijā NBS saņēma pirmos Role 1 jeb pirmā līmeņa neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipējuma komplektus. Vienā komplektā bija iekļautas ne tikai specializētas teltis, bet arī modernākās iekārtas, piemēram, infūzijas sūknis, plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta, monitors un ģenerators. Jau toreiz N. Vaivads norādīja, ka šī ekipējuma unikalitāte slēpjas tā mobilitātē, vieglumā, dalāmībā pēc nepieciešamības, kā arī ātrā uzstādīšanā.

Bez Role 1 jeb pirmā līmeņa neatliekamās medicīniskās palīdzības stabilizēšanas tālākajai evakuācijai šajā līmenī viegla ievainojuma vai saslimšanas gadījumā cietušais saņem nepieciešamo ārstēšanu turpat uz vietas, atgriežas vienībā un ir spējīgs turpināt uzdevumu izpildi.

Tikmēr Role 2F līmenī medicīniskās palīdzības sniegšanas punkts faktiski jau pārvēršas par tādu kā lauka hospitāli, jo tajā jau tiek nodrošināta dzīvību glābjošā ķirurģiskā ārstēšana, lai glābtu pacientu ar nopietnākām traumām un pēcāk to nogādātu uz civilo slimnīcu tālākai ārstēšanai. Un šai Role 2F spējai bruņotajos spēkos atbilstoši NATO prasībām ir jābūt brigādes līmenī, līdz ar to NBS tā būs gan visām četrām Zemessardzes brigādēm, gan Mehanizētajai kājnieku brigādei un Speciālo uzdevumu pavēlniecībai.

Image
Role 1
Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Role 2 līmenī atslēgas vārds ir ķirurģija, kas iedalās vēl sīkāk, piemēram, Role 2B, 2E, 2F. Katrā no šiem līmeņiem ir saraksts, kādas manipulācijas konkrētajam ķirurģijas līmenim jāspēj nodrošināt. Tie pacientu nevis izārstē pilnībā, bet stabilizē tālākai transportēšanai,” stāsta pulkvežleitnants N. Vaivads.

Kā piemēru šādai Role līmeņu secībai viņš min šāvienu vēderā. Tāda ievainojuma gadījumā karavīrs-glābējs no kaujas lauka cietušo nogādās drošā vietā, vadoties no situācijas, uzliks arī infūziju un ārējo pārsēju. Tālāk Role 1 līmenī ārsts jau kvalificētā līmenī izvērtēs būtiskos pacienta fizioloģiskos parametrus un veselības stāvokli – vai asiņošana ir apturēta, vai elpošana ir brīva, vai traumētās vietas ir imobilizētas – veiks neatliekamo medicīnisko palīdzību un apstrādās brūci, ievainojumu, taču neveiks darbības aiz brūces dziļumā – tas jau būs Role 2 jeb ķirurģijas līmenis, kad ārsts var veikt manipulācijas arī vēdera dobumā.

“Militārā ķirurga galvenais uzdevums ir asiņošanas apturēšana, tāpēc viņš sašūs tikai tik, cik nepieciešams dzīvības nodrošināšanai, un gala ārstēšana jau tiks nodrošināta civilajā slimnīcā,” stāsta N. Vaivads, piebilstot, ka Role 3 līmenis nozīmē jau specifisku specializētu ārstēšanu pie konkrētas jomas speciālista slimnīcā, bet Role 4 līmenī jānodrošina pilnīgu izārstēšanu, ieskaitot rehabilitāciju.

Interesanti, ka, izvērtējot ievainojumu smagumu, tā nopietnību, katrā no šiem līmeņiem pacientu iespējams atgriezt atpakaļ iepriekšējā posmā, kad viņu var aprūpēt Role 1 līmenī, piemēram, veicot “mazo ķirurģiju”.

N. Vaivads norāda, ka NBS saņēmuši vairākus Role 2F līmeņa medicīniskās palīdzības ekipējuma komplektus, taču to skaits tiek rēķināts atbilstoši katras valsts bruņoto spēku lielumam un teorētiski potenciālajam ievainoto skaitam.

Image
Role 2
NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

NBS vienības ir augsti mobilas, līdz ar to arī ekipējums gan Role 1, gan Role 2 līmenī tāds ir – mobils, kompakts, funkcionāli modulārs un vienkārši lietojams. Telts, kurā tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, sver tikai 45 kilogramus un izvēršama pat desmit minūšu laikā. Tā ir zema profila, ar visiem maskēšanās elementiem, līdz ar to pretiniekam nemanāma. Viss komplekts ietilpst divos pikapa tipa apvidus auto.

Image
Role 2
NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Medicīnas ekipējums ir moderns, unificēts, viegli lietojams pat, ja kastes tiek sajauktas, modulārs. Katram uzdevumam ir savs komplekts, kas sadalīts pēc funkcijām un pielietojuma. Tas ir perfektīvs jeb pabeigts – tajā nav nekā lieka, un nav arī nekā par maz,” saka pulkvežleitnants N. Vaivads.

Turklāt viss šis ekipējums iepriekš ir testēts dažādās vidēs – gan karstā klimatā Mali, gan aukstumā – Norvēģijas ziemeļos, līdz ar to var teikt, ka Latvijas bruņoto spēku rīcībā šobrīd ir pasaulē modernākais militārās medicīnas ekipējums, ieskaitot operāciju galdu un citu pirmās palīdzības nodrošināšanai lauka apstākļos  nepieciešamo aprīkojumu.

Image
Role 2
NBS karavīri un zemessargi iepazīstas ar jauno Role 2F medicīnisko ekipējumu. Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Taču N. Vaivads piebilst – šis Role 1 un Role 2F ekipējums gan domāts tikai militārās medicīnas vajadzībām, līdz ar to tas nevar īsti kalpot kā atbalsts civilajām slimnīcām, piemēram, Covid19 pandēmijas pacientu ārstēšanai un izvietošanai, kas jau ir šauri specializēta infektoloģijas joma.

Dalies ar šo ziņu