Aizsardzības ministrs NBS Kājnieku skolā Alūksnē tiekas ar rezervistu kursa dalībniekiem

NBS
Sargs.lv
rezervisti
Foto: Šī gada otrā Rezervstu militārās apmācības kursa dalībnieki ar A. Pabriku Alūksnē. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Esmu priecīgs dzirdēt tik daudz pozitīvu atsauksmju par rezervistu kursu un NBS instruktoriem, kuri šo laiku prom no ikdienas ir padarījuši ļoti komfortablu un pieredzes pilnu mūsu jaunajiem rezervistiem. Tā pēc viesošanās NBS Kājnieku skolā Alūksnē, tiekoties ar Rezerves militārās pamatapmācības kursa dalībniekiem, saka aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Šogad šis ir jau otrais rezervistu apmācības kurss, un šajā ir rekordliels dalībnieku skaits - 117 motivēti un patriotiski noskaņoti Latvijas pilsoņi un pilsones.

Kā pēc tikšanās ar kursantiem norāda A. Pabriks, ir gandarījums, ka 117 vīrieši un sievietes šovasar ir pieteikušies otrajam NBS organizētajam rezervistu kursam un trīs nedēļu laikā iegūst pamatiemaņas valsts aizsardzībā.

"Paldies katram, kurš ir iestājies un veltījis savu brīvo laiku un enerģiju, lai izietu šos kursus. Šodien satiku arī vīrieti, kurš vecāks par 50 gadiem, aktīvi piedalās šajās mācībās un ir priecīgs par iegūto pieredzi, kas galīgi nav salīdzināma ar PSRS armijas un obligātā militārā dienesta laikiem," pauž ministrs.

Image
rezervisti
A. Pabriks Alūksnē tiekas ar rezervistu militārās pamatapmācības kursa dalībiekiem. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Viņš arī priecājas dzirdēt daudz pozitīvu atsauksmju par šo kursu un NBS instruktoriem, kuri šo laiku prom no ikdienas jaunajiem rezervistiem ir padarījuši ļoti komfortablu un nenovērtējamas pieredzes pilnu.

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki no 6. līdz 28. augustam Kājnieku skolā Alūksnē organizē šogad jau otro rezervistu militārās pamatapmācības kursu, kurā brīvprātīgi militārās pamatiemaņas apgūs vairāk nekā 100 rezervistu, kas ir līdz šim lielākais mācību dalībnieku skaits.

Organizējot pieteikšanos šim rezervistu militārās pamatapmācības kursam, Nacionālie bruņotie spēki pirmo reizi izvērsa iesaukšanas centrus Rīgā, Valmierā, Kuldīgā un Preiļos, kas darbojās pēc noteiktā pieteikšanās termiņa – 17. jūlija. Rīgā, Valmierā un Kuldīgā iesaukšanas centri bija atvērti 22. un 23. jūlijā un Preiļos – 22.jūlijā. Iesaukšanas centros rezervistiem bija jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti, tika pārbaudīti personas dati, sodāmība un veselības stāvokļa atbilstība dienestam rezervē noteiktajam.

Image
Rezervistu militārās pamatapmācības kursa dalībiece. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Trīs nedēļu apmācības kursa laikā Kājnieku skolā Alūksnē rezervisti iegūs militārās pamatiemaņas gan individuālajā, gan kolektīvajā apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā normatīvie akti, ieroču apmācība, kaujas šaušana, sakaru apmācība, topogrāfija, orientēšanās, lauka kaujas iemaņas, paplašinātās pirmās palīdzības sniegšana u.c.

Apmācības tiks īstenotas klātienē klasēs, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Image
rezervisti
Rezervistu militārās pamatapmācības kursa dalībieks. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošinās ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, kā arī ar formas tērpu un nepieciešamo inventāru. Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksās kompensāciju, sākot no 31.50 eiro dienā. To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Papildus, rezervisti saņems karavīra uzturdevu, kas ir 14,00 eiro dienā vai tiks nodrošināti ar ēdināšanu.

Image
rezervisti
Rezervistu militārās pamatapmācības kursa dalībieki. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Sekmīgi apgūstot militārās pamatapmācības kursu, rezervisti 28. augustā dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē – rezerves karavīra statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīra pienākumus.

Dalies ar šo ziņu