Šogad uz otro rezervistu militārās pamatapmācības kursu pieteicies rekordliels interesentu skaits

Sabiedrība
Sargs.lv
Topošie rzerves karavīri iesaukšanas punktā Rīgā
Foto: Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā Rīgā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook

120 Latvijas pilsoņu – aptuveni tik daudz cilvēku augustā uzsāks šogad jau otro brīvprātīgo rezervistu militārās pamatapmācības kursu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Kājnieku skolā, Alūksnē. NBS Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks Gunārs Upītis portālam “Sargs.lv” pauž lielu gandarījumu par cilvēku atsaucību un vēlmi kļūt par rezerves karavīriem, un kā nu ne – gaidāmā kursa apmācāmo skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, trīskāršojies. Turklāt šajā statistikā nav ieskaitīti 48 nu jau esošie rezerves karavīri, kuri apmācību izturēja šī gada maijā. Tikpat pozitīvus rezultātus nesuši arī iesaukšanas punkti, kas Latvijā tika atvērti pirmo reizi. Tie bija paredzēti, lai pretendenti ne tikai varētu pieteikties kursam, bet turpat uz vietas arī pārbaudītu savu atbilstību apmācībai, tostarp veicot veselības pārbaudi. G. Upītis pieļauj – ja NBS resursi to atļaus, šādi iesaukšanas punkti varētu būt atvērti arī turpmāk.

G. Upītis stāsta, ka kopumā interesi par šogad otro brīvprātīgo rezervistu militārās pamatapmācības kursu, kas sāksies 6. augustā, izrādīja vairāk nekā 200 cilvēku. Tikmēr iesaukšanas punktos, kas pagājušajā nedēļas nogalē bija atvērti Rīgā, Kuldīgā, Valmierā un Preiļos, par apmācībai atbilstošiem tika atzīti ap 120 cilvēku.

“Kopš 2018. gada, kad šī brīvprātīgo rezervistu apmācība sākās, vidējais apmācāmo skaits vienā gadā bija aptuveni 40. Šoreiz skaitlis ir trīskāršojies. Turklāt jāatzīmē, ka šogad viens rezervistu pamatapmācības kurss norisinājās jau maijā, kuru izturot, par rezerves karavīriem kļuva 48 cilvēki,” norāda Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks.
Image
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook

Viņš arī atzīmē, ka ar šo gadu izdarīti būtiski secinājumi par apmācības kandidātu atlases procesu. Kad pretendentu atlase tiek organizēta atsevišķi pa vairākām dienām, tas aizņem krietni vairāk resursu, kā arī tādējādi nav iespējams nodrošināt visas nepieciešamās pārbaudes vienā dienā, lai noteiktu, vai kandidāts maz var apgūt apmācības kursu un kļūt par rezerves karavīru.

“Ierasti veselības pārbaudes rezervistu pamatapmācības kursa kandidātiem jāveic medicīnas punktā, uz kuru dodas arī profesionālā dienesta karavīri, kuriem nepieciešama medicīniskā aprūpe. Ja vēl jāveic pārējās pārbaudes, atlase kopumā notiek vairāku dienu garumā. Tikmēr jau minētajos iesaukšanas punktos pirmo reizi tik nodrošināta tūlītēja veselības pārbaude, kur NBS Medicīniskā komisija slēdzienu, vai kandidāts var uzsākt apmācības kursu, deva uzreiz. Turklāt iesaukšanas punktos bez veselības stāvokļa uzreiz pārbaudīja arī kandidātu personību un sodāmības reģistru. Šāda sistēma nodrošina krietni ātrāku pretendentu atlasi,” uzsver G. Upītis, piebilstot, ka turpat uz vietas tika atlasīts un uzlaikots formas tērps un ekipējums. Tas topošos rezervistus sagaidīs jau Kājnieku skolā, Alūksnē, viņiem uzsākot apmācību.
Image
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā Rīgā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook

Protams, šādi panākumi iespējami pateicoties veiksmīgai un plašai sadarbībai, kurā Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvalde organizējas administratīvos procesus, NBS Nodrošinājuma pavēlniecība nodrošināja Medicīnas komisijas, Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) organizēja ekipējuma izsniegšanu, Jaunsardzes centrs sniedza atbalstu ar savu personālu, savukārt Zemessardze sadarbībā ar pašvaldībām nodrošināja telpas un apsardzi.

“Esam gandarīti gan par kandidātu interesi un atsaucību, gan arī par to, ka šajos punktos izdevās nodrošināt visu nepieciešamo, lai uzreiz varētu veikt kandidātu atlasi. Šķiet, ka šādus iesaukšanas punktus, ja NBS resursi to atļaus, veidosim arī nākotnē. Ja interese būs lielāka, iespējams, arī vairākas dienas ar nedēļas starpību, tas būtu – divas nedēļas nogales pēc kārtas. Būtiskākais, ka šo iesaukšanas punktu veidošanas mērķis bija ne tikai vienuviet sakopotu vajadzīgos speciālistus, bet atlasi padarīt pieejamāku un vieglāku apmācības kandidātiem, un redzējām, ka tas visnotaļ strādā,” saka pārvaldes vadītājs.

Vaicāts, vai tiek apsvērta ideja arī par vairākiem brīvprātīgo rezerves militārās pamatapmācības kursiem gadā, G. Upītis norāda – pārvaldes mērķis ir vienlaicīgi apmācīt iespējami lielāku skaitu topošo rezervistu. Protams, nav noliedzams, ka arī vairākiem kursiem gadā ir sava pozitīvā ietekme, jo tādējādi cilvēkiem ir vairāk iespēju, kad veikt rezervistu pamatapmācības kursu.

Vienlaikus gan cilvēkiem tiek piedāvāti citi risinājumi apgūt apmācību arī citos laikos, ne tikai reizi gadā. Piemēram, šogad pirmajā brīvprātīgo rezervistu militārās pamatapmācības kursā mācījās arī viena grupa zemessargu. Bijis arī tā, ka topošais rezervists apmācību veic kopā zemessargiem Zemessardzes organizētajās nometnēs. Pats būtiskākais, lai tā būtu vienāda līmeņa apmācība.

Image
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook

Tikmēr viens rezervistu pamatapmācības kurss, kurā apmācību veic vairāk cilvēku, nodrošina resursu taupīšanu, piemēram, padarot daudz optimālāku instruktoru piesaisti. Turklāt Kājnieku skola ir spējīga nodrošināt apmācību vairākiem cilvēkiem vienlaicīgi. Šajā gadījumā – ap 120 topošajiem rezervistiem.

“Ja kapacitāte un resursi ļauj, tad labāk tomēr ir organizēt vienu kursu vairākiem cilvēkiem, nevis vairākus mazākus. Kopējais pienesums, manuprāt, tomēr ir lielāks, ja lielāka ir arī grupa, jo viss notiek vienuviet, spēki ir apvienoti. Tāpat arī Kājnieku skolai visnotaļ ir šāda kapacitāte – uzņemt, piemēram, visus 120 cilvēkus. Varam arī nodrošināt nepieciešamos instruktorus, ko darām, sadarbojoties ar Jaunsardzes centru,” norāda G. Upītis.

Viņš gan atzīst – šī gada divi kursi tāpat vērtējami pozitīvi. Iespējams, arī tā ir iespēja, kuru izskatīt. Jebkurā gadījumā, kad noslēgsies augusta brīvprātīgo rezervistu militārās pamatapmācības kurss, NBS Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvalde pievērsīsies analītiskajam darbam, rūpīgi vērtējot un analizējot gan atlases procesus, gan arī kursu norisi un to organizēšanu, paņemot tikai labāko turpmākajam darbam.

Image
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki no 6.- 27.maijam Kājnieku skolā Alūksnē īstenoja papildus organizēto rezervistu militārās pamatapmācības kursu lielās cilvēku intereses dēļ. Tajā apmācību veica un par rezerves karavīriem kļuva 48 cilvēki.

Kursam varēja pieteikties Latvijas pilsoņi bez iepriekšējās militārās apmācības vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī. Militārajai apmācībai pieņem rezervistus, kuri atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbauda medicīniskā komisija. 

Image
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook
Topošie rezerves karavīri iesaukšanas punktā/Foto: Kļūsti karavīrs/Facebook

Sekmīgi apgūstot militārās pamatapmācības kursu, kursanti dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē - rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Militārās pamatapmācības kursa laikā rezervisti iegūs militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, piemēram, ieroču, šaušanas un sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna. Kolektīvās apmācības līmenī, rezervisti apgūs lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks-operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu. 

Dalies ar šo ziņu