“Sargs.lv” reportāža: Zemessargi no 2. Vidzemes brigādes apgūst cilvēka glābšanas prasmes

NBS
Sargs.lv
2. Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri apgūst cilvēka glābšanas prasmes
Foto: 2. Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri apgūst cilvēka glābšanas prasmes Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Cēsīs, militārajā bāzē “Pipariņi”, norisinās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas rīkotais karavīra paplašinātās pirmās palīdzības  karavīra-glābēja kurss. Tuvojoties kursa noslēgumam, portāls “Sargs.lv” devās apskatīt klātienē, kā norisinās mācības kopā ar sabiedrotajiem no ASV.

Ierodoties militārajā bāzē, uzreiz dodamies iekšā kādā ēkā, no kuras skan šāvienu trokšņi un cilvēku saucieni pēc palīdzības. Ienākot iekšā, paveras baiss skats -  visapkārt guļ asiņaini ievainotie ar visdažādākajām traumām, sākot ar galvas traumām, beidzot ar smagiem apdegumiem un šautām brūcēm. Šoreiz nedz šāvieni, nedz brūces, nedz asinis nav īstas, bet gan realitātei pietuvinātas imitācijas, lai Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Medicīnas rotas jaunajiem karavīriem – glābējiem radītu pēc iespējas īstai kaujai pietuvinātākus iespaidus.

Savās lomās izcili iejutās gan jaunie karavīri – glābēji, gan cietušie, kuru lomas šajās mācībās spēlēja 2. Vidzemes brigādes zemessargi. Kā novēroja “Sargs.lv”, cietušo lomas spēlējošo zemessargu aktiermāksla nudien bija uzteicama. Viņu kliedzieni kombinācijā ar iespaidīgajiem imitācijas līdzekļiem spēja radīt pārliecinošu iespaidu, ka notikusi reāla kauja ar reāliem kaujā cietušajiem.

Image
2. Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri apgūst cilvēka glābšanas prasmes
2. Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri apgūst cilvēka glābšanas prasmes Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šajā šķietamajā stresa pilnajā kaujas haosā, kuru piepildīja cietušo kliedzieni un karavīru – glābēju drudžainā rosība, sniedzot medicīnisko aprūpi ievainotajiem, vismierīgākie bija mācību novērotāji no Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un ASV sabiedroto puses. Viņi, vērojot jauno karavīru – glābēju sniegumu, tūdaļ izvērtēja palīdzības sniegšanas organizēšanu, lai pēcāk sniegtu savu vērtējumu par mācībās paveikto.

“Šis kurss ir smags ne tikai fiziski, bet arī psiholoģiski. Zemessargi un karavīri mācās stabilizēt cietušo un sniegt pirmo palīdzību atbilstoši viņu zināšanas līmenim. Situācija Ukrainā parāda, cik svarīga ir karavīru-glābēju loma, jo drošajā zonā var būt pat vislabākā medicīniskā aprūpe, bet, ja kara laukā netiek pienācīgi veikta neatliekamā palīdzība, tad smagi ievainots karavīrs var arī nenonākt līdz ārstniecības iestādei,” skaidroja 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas komandiere štāba virsseržante Dina Skrabe.
2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas komandiere štāba virsseržante
Dina Skrabe

Lai labāk sagatavotu jaunos karavīrus – glābējus, mācībās cietušo skaits apzināti ir lielāks nekā palīdzības sniedzēju skaits, turklāt visas darbības notiek tā sauktajā “nedrošajā zonā”, kur civilie mediķi nevar piekļūt. Glābēji turklāt strādā ar ierobežotu daudzumu medicīnas ekipējuma, liekot viņiem izvērtēt izsniegto medikamentu lietderīgu izmantošanu.

Arī reālā kaujas situācijā karavīri-glābēji ir pirmie, kuri ierodas pie cietušā. Tieši no viņu darba būs atkarīga cietušā turpmākā dzīvība. Karavīru – glābēju primārais uzdevums - aprūpēt cietušo un nogādāt uz drošu vietu, kur tālāk tiks sniegta padziļināta medicīniskā palīdzība.

Apmācību laikā varēja novērot, cik veiksmīgi un organizēti paaugstināta stresa apstākļos darbojas jaunie speciālisti. Katrs zināja, kur skriet un ko darīt, taču vienlaikus spēja saglabāt mieru, kas ir kritiski svarīgi šādās situācijās. Jaunie apmācāmie ir ļoti motivēti apgūt zināšanas, ko pierādīja apņēmīgie centieni izdarīt visu pēc labākās sirdsapziņas.

Mācību rīkotāji atzīst - konkurence uz šo kursu bijusi ļoti liela, tāpēc atlases rezultātā tika izraudzīti šim amatam atbilstošākie, spēcīgākie un izturīgākie zemessargi.

“Šodien mans galvenais uzdevums bija glābt un stabilizēt cietušo, kas, manuprāt, izdevās. Kursa laikā pieļāvu arī dažas kļūdas, bet tas ir tikai normāli šādos intensīvos apmācību apstākļos, jo iepriekš man nav bijusi saskare ar šāda veida medicīnu. Vislielākais jaunums bija intravenozās katetras ievietošana, kas ir ļoti atbildīgs darbs. Šādās situācijās ir ļoti svarīgi saglabāt mieru un neļauties stresam. Kopumā esmu ļoti priecīga par šo kursu un iegūtajām zināšanām,” atzina topošais karavīrs-glābējs Katrīna Pundure.
Topošais karavīrs-glābējs
Katrīna Pundure

Situācija Ukrainā ir likusi pastiprināt šāda veida apmācības arī Nacionālajos bruņotajos spēkos. Šogad līdzšinējā viena kursa vietā plānots rīkot vismaz divus, lai sagatavotu vairāk šādu speciālistu. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc mācībās tikai piesaistīti instruktori no ASV, kuri dalījās gūtajā pieredzē reālās karadarbības zonās.

Papildus Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotā ir plaši attīstīts mobilais cietušā aprūpes punkts jeb militārajā valodā sauktais ROLE1, kur tiek sniegta padziļinātākā medicīniskā palīdzība, ko ir apgrūtināti vai pat neiespējami nodrošināt kaujas laukā. Tāpat 2.Vidzemes brigādes Medicīnas rotā uzsāktas veidot divas mobilās ķirurgu vienības, kuras veiktu dažādas ķirurģiskas manipulācijas, ja tas būtu nepieciešams kaujas laukā.

“Šādas vienības ir nepieciešamas, ja, piemēram, kaujas laukā ir nepieciešams steidzami apmutēt kādu no ekstremitātēm, taču nokļūšana uz hospitāli nav iespējama. Ja šāda smaga ievainojuma gadījumā netiek veikta amputācija, tad pastāv liela iespējamība, ka karavīrs var zaudēt dzīvību. Šobrīd Medicīnas rotā ir pievienojies dakteris leitnants Dzintars Ozols, kurš ir šīs mobilās vienības komandieris,” skaidroja Medicīnas rotas komandiere štāba virsseržante D. Skrabe.

Protams, ka apmācību procesā tika pieļautas kļūdas, bet tieši tāpēc tās arī ir mācības, lai pēc tam šādas kļūdas netiktu pieļautas. Kā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst topošie karavīri-glābēji, viņi līdz šim nebija saistīti ar medicīnu. Tieši šī iemesla dēļ vēl jo apbrīnojamāka ir viņu prasme tik īsā laikā apgūt ļoti detalizētu palīdzības sniegšanas algoritmu kaujas apstākļos.

Image
2. Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri apgūst cilvēka glābšanas prasmes
2. Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri apgūst cilvēka glābšanas prasmes Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Jaunie karavīri-glābēji kursa sākumā apguva teoriju, kuru vēlāk nostiprināja darbībās ar manekeniem. Šī brīža kursa fāzē apmācības notiek jau ar īstu cilvēku iesaisti, kas uzdevumu sarežģī, jo palīdzības sniegšanas process notiek pietuvināti reālajiem kaujas apstākļiem,” papildina D. Skrabe.

Kursa mērķis ir ļaut karavīriem apgūt padziļinātas pirmās palīdzības prasmes, lai karavīrs-glābējs, strādājot bīstamās jeb karadarbības zonās, spētu sniegt palīdzību dzīvībai kritiskos stāvokļos, izmantojot medicīnisko materiālu un medikamentu komplektu.

Zemessardzes 2.  Vidzemes brigādes karavīri un zemessargi 20 dienu laikā iegūst prasmes, kas kritiskā situācijā palīdzēs glābt cietušo dzīvības. Apmācāmie apgūs dažādas sarežģītas medicīniskās manipulācijas, piemēram, sniegt palīdzību amputācijas vai plaušu bojājumu gadījumā, veikt intravenozās injekcijas, pielietot dažādus medikamentus, aprūpēt kaujas ievainojumus – šautas brūces un sprādzienu izraisītas traumas. Tāpat kursa dalībnieki tiek apmācīti veikt cietušo transportēšanu gan pa sauszemi, gan gaisu. Līdz ar to kursa laikā plānota cietušo evakuācija ar helikopteru.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde paplašinātās pirmās palīdzības karavīra-glābēja kursu organizē jau otro reizi. Tāpat brigādes Medicīnas rota regulāri vingrinās militārās medicīnas aprūpes punkta izveidē gan militāro mācību “Namejs” ietvaros, gan mācībās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

Šogad brigādes Medicīnas rotas karavīri un zemessargi kopā ar Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi un citām vienībām piedalījās starptautiskajās militārajās mācībās “Allied Spirit 2022” Vācijā.

Dalies ar šo ziņu