Baltijas valstīs ir vienas no pasaulē labākajām pretgaisa aizsardzības novērošanas spējām

NBS
Sargs.lv
pretgaisa aizsardzība
Foto: Starptautiskās militārās pretgaisa aizsardzības mācības „Baltic Zenith 2021”/št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Lai visi Latvijas iedzīvotāji būtu mierīgi, Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, šobrīd ir vienas no pasaulē labākajām pretgaisa aizsardzības novērošanas spējām, tā šorīt radījumā “Rīta Panorāma” sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēku mācību centra komandieris majors Modris Kairišs. Komplektā ar NATO sabiedroto kuģiem un iznīcinātājiem, kuri izvietoti Baltijas reģionā, kā arī vidējās darbības rādiusa raķešu sistēmām, ko Latvija drīzumā plāno iegādāties, faktiski tiks nosegta pilna spektra pretgaisa aizsardzība Latvijā.

Raksturojot pretgaisa aizsardzības galvenos principus un tās lomu valsts aizsardzībā, majors M. Kairišs atzīst, ka pretgaisa aizsardzības spēja ir viena no fundamentālajām valsts aizsardzības spējām, jo mūsdienu militārajos konfliktos dominē gaisa spēku ātrums, fleksibilitāte un uguns jauda. Taču pretgaisa aizsardzība nav tikai tās redzamā daļa – pa mērķi izšautās raķetes un lidmašīnas, jo “aisbergam” ir arī liela neredzamā daļa – novērošanas sensori un komandvadība.

Viņš atzīst – lai visi Latvijas iedzīvotāji būtu mierīgi, pašlaik Baltijas valstīs ir vienas no pasaulē labākajām pretgaisa aizsardzības novērošanas spējām.

Latvijas bruņotie spēki šīs spējas izveidē ieguldījuši milzīgu darbu, un rezultāts neizpaliek - publiskajā telpā bieži tiek ziņots par, visbiežāk, krievu lidmašīnām, kas tiek pārtvertas Baltijas gaisa telpā vai tās tuvumā, tai skaitā arī pie Latvijas robežām.

Image
F-16
Beļģijas iznīcinātājs "F-16", kas pašlaik operē no Emari bāzes Igaunijā. Foto: Slawek Hesja

Baltijas pretgaisa aizsardzībā šobrīd liela loma ir  NATO, jo arī Baltijas debesīs tiek īstenota alianses gaisa patrulēšanas operācija, kurā rotācijas kārtībā dežurē dažādu sabiedroto valstu iznīcinātāji, kuri bāzēti Šauļu bāzē Lietuvā un Emari gaisa spēku bāzē Igaunijā.

“Visas šīs lidmašīnas ar komandvadības palīdzību tiek komandētas arī no Latvijas, lai šos nepiederošos gaisa kuģus pārtvertu. Kas attiecas uz taktiskā līmeņa pretgaisa aizsardzības karavīriem, kuri Latvijas gadījumā šauj ar tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmām “RBS-70” un “Stinger”, viņu apmācības intensitāte ir palielinājusies – karavīri lielu daļu laika pavada poligonā trenējoties,” saka NBS Gaisa spēku mācību centra komandieris.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka 29. martā Ministru kabinets apstiprināja Aizsardzības ministrijas virzītos grozījumus Valsts aizsardzības finansēšanas likumā, paredzot, ka turpmākajos trīs gados finansējums valsts aizsardzībai pakāpeniski tiks palielināts līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma.

Piešķirto finansējumu plānots novirzīt līdzšinējo spēju iztrūkumu mazināšanai un atsevišķu spēju ieviešanas paātrināšanai, tostarp arī bezpilota sistēmu un vadāmo lādiņu, vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu un netiešās uguns atbalstam.

Arī majors M. Kairišs apstiprina, ka papildus finansējumu nākotnē plānots izlietot, iepērkot arī vidējās darbības rādiusa raķetes, jo pagaidām Latvijai ir tikai tuvās darbības raķešu sistēmas.

"Tas nozīmētu vēl daudzreiz lielāku drošību Latvijas iedzīvotājiem, jo būtu drošības garants, ka šeit nekritīs bumbas un raķetes. Bet vēlreiz uzsveru, ka pretgaisa aizsardzība ir daudzos līmeņos – pirmais, Baltijā atrodas NATO iznīcinātāji, arī uz NATO kuģiem, kuri regulāri ienāk Baltijas jūrā, atrodas vidējās un tālās darbības raķetes, bet mūsu komandvadība nepieciešamības gadījumā nodrošina ar tiem saikni. Iepērkot vidējās darbības raķešu sistēmas, mēs faktiski nosegsim pilna spektra pretgaisa aizsardzību Latvijā."
NBS Gaisa spēku mācību centra komandieris
majors Modris Kairišs

Uz jautājumus, vai ikviens interesents varētu kļūt par pretgaisa aizsardzības speciālistu, viņš atbild, ka pirmais solis ir iestāšanās Zemessardzē vai pievienošanās profesionālajam militārajam dienestam Gaisa spēkos. Tālāk  izejot daudzus apmācības etapus, speciālists karjeras laikā apgūst dažādus kursus. Taču jāņem vērā, ka kvalitatīva pretgaisa aizsardzības speciālista sagatavošanai nepieciešami vairāki gadi, sākot no pamata kursiem līdz pat ļoti sarežģītu apmācību, kas saistīta ar radaru apkalpošanu un remontu.

Galvenās nepieciešamās īpašības – pacietība un labas tehniskās zināšanas, kā arī drosme, kā visiem karavīriem. Pretgaisa aizsardzība 99% ir gaidīšana, kad tad atlidos pretinieks. Jābūt modrībai un pacietībai, lai, viņu sagaidot, izpildītu savu uzdevumu.
Image
Baltic Zenith
Starptautiskās militārās pretgaisa aizsardzības mācības „Baltic Zenith 2021”. Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Majors M. Kairišs norāda, ka Latvijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības speciālisti regulāri mācās un trenējas kopā ar NATO un tās partnervalstu karavīriem dažādās starptautiskās mācībās. Ikgadējās NBS organizētās pretgaisa aizsardzības mācības “Baltic Zenith” jau tradicionāli vasaras sākumā notiek Jūrmalciemā. Tajās regulāri piedalās ar citi NATO sabiedrotie, piemēram, ASV, Lietuva, šogad plānota arī Čehijas dalība. Papildus Latvijas pretgaisa aizsardzības speciālisti apmeklē militārās mācības arī ārvalstīs.

Uz jautājumu, kāpēc daudzas valstis šobrīd Ukrainai sūta tieši “Stinger” pretgaisa aizsardzības sistēmas, majors M. Kairišs kā galveno min faktu, ka pamatapmācība šaušanā ar šīm raķetēm ir salīdzinoši vienkārša un paveicama pat dažu stundu laikā.

“Izšaut ir viegli, bet saprast, pa ko šaut – tam nepieciešamas vairākas dienas, jo tas mērķis gaisā faktiski ir kā maza blusiņa. Iedodot jebkādu pretgaisa aizsardzības sistēmu, līdzi jābūt arī apmācībai. Jo sistēma sarežģītāka, jo vairāk mēnešu, pat gadu ir nepieciešami, lai apmācītu to profesionāli lietot,” viņš saka, piebilstot, ka arī Latvija mācās no ikviena pasaulē notiekošā militārā konflikta, arī no kara Ukrainā.

Tāpēc majors atzīst, ka pretgaisa attīstības virziens, kādu Latvija šobrīd izvēlējusies, ir pareizais, jo “Stinger” pretgaisa aizsardzības sistēma sevi parāda kā ļoti efektīvu, savukārt vidējās darbības raķetes nepieciešamas, lai nosegtu lielākus augstumus.

NBS Gaisa spēku Mācību centrs dibināts 2018. gada 1. martā. Vienības pamatuzdevums ir plānot, organizēt un kontrolēt individuālo apmācību pretgaisa aizsardzības, gaisa telpas novērošanas, militāro lidlauku ekspluatācijas un militāro lidaparātu apkopju un ekspluatācijas jomās.

Image
Baltic Zenith
Mācības "Baltic Zenith/Tobruq Arrows 2020". Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas bruņotajos spēkos pretgaisa aizsardzības speciālisti tiek sagatavoti ne tikai Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā, bet arī Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 17. bataljonā. Tāpat šī spēja tiek attīstīta arī citās NBS vienībās, piemēram, Sauszemes spēku Kaujas atbalsta bataljonā, kura karavīri arī piedalās ikgadējās pretgaisa aizsardzības mācībās.

Dalies ar šo ziņu