Ieguvums iziet rehabilitāciju pēc starptautiskās operācijas karavīram kopā ar ģimeni ir neatsverams

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Iepriekš esmu bijis divās starptautiskajās operācijās un iespēju pēc tam iziet sociālās rehabilitācijas kursu neizmantoju tikai tāpēc, ka tas bija jādara vienam, bez ģimenes. Taču pēcmisijas laikā šī kopā būšana ir īpaši svarīga, tā intervijā “Sargs.lv” atzīst Latvijas kontingenta Kosovā komandieris pulkvežleitnants Armands Veters. Turpmāk karavīri un zemessargi pēc atgriešanās no starptautiskās operācijas sociālo rehabilitāciju varēs saņemt kopā ar ģimeni – laulāto vai faktisko partneri un nepilngadīgajiem bērniem, tā 20. janvārī lēma Saeima, galīgajā lasījumā pieņemot grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.

Kā “Sargs.lv” norāda Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece, iepriekš veiktajā karavīru aptaujā secināts – 83% karavīru uzskata, ka sociālā rehabilitācija pēc atgriešanās no starptautiskās operācijas ir nepieciešama kopā ar ģimenes locekļiem, jo tas pēc ilgāka laika neredzēšanās arī palīdzētu atkal apvienot ģimeni. Turklāt šāda iespēja tiek nodrošināta arī citās valstīs, piemēram, kaimiņos – Lietuvā un Igaunijā, kā arī Norvēģijā.

“Tādā veidā sabiedrībā tiek nostiprināta apziņa, ka dienestā armijā jau nav tikai konkrētais karavīrs, bet faktiski arī visa viņa ģimene. Kad karavīrs atgriežas no starptautiskās operācijas, mums svarīgi, lai viņš iziet šo sociālo rehabilitāciju, pirmkārt, lai mazinātu iespējamo posttraumatisko stresu un lai karavīrs būtu labā fiziskā un psiholoģiskā stāvoklī."
Baiba Bļodniece
Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre
Baiba Bļodniece

Pieredze rāda, ka līdz šim gandrīz puse no karavīriem, kuri atgriezās no dalības starptautiskā operācijā ārpus Latvijas, no šī pakalpojuma atteicās tikai viena iemesla dēļ – pēc jau tā ilgstošas prombūtnes no mājām viņi uzreiz grib būt kopā ar ģimeni.

To “Sargs.lv” atzīst arī Latvijas kontingenta Kosovā komandieris pulkvežleitnants Armands Veters.

“Uzskatu, ka tas būtiski palielinās rehabilitēties gribētāju skaitu. No personīgās pieredzes varu teikt, ka līdz šim, un esmu bijis divās starptautiskajās operācijās, šo iespēju neizmantoju tieši tāpēc, ka tas man bija jādara vienam, bez ģimenes. Pēcmisijas laika posmā šī kopā būšana ir ļoti svarīga. Paldies, ka tiek domāts par karavīru labsajūtu!”
Latvijas kontingenta Kosovā komandieris
pulkvežleitnants Armands Veters

Saeimas 20. janvārī galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā nosaka, ka turpmāk karavīri un zemessargi, kuri atgriezušies no starptautiskajām operācijām, varēs saņemt sociālo rehabilitāciju kopā ar ģimenēm.

Turklāt rehabilitācijas pakalpojumi pienāksies arī šo karavīru un zemessargu laulātajiem un bērniem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu vai nav pabeiguši vidējās izglītības iestādi, kā arī karavīru un zemessargu faktiskajiem partneriem, ar kuriem karavīram un zemessargam ir kopīgi bērni vai mājsaimniecība.

“Kad karavīrs ir bijis ilgstoši prom, ģimenei pēc tam ir jāpalīdz atkal apvienoties. No tēta vai mammas ilgstošas prombūtnes un neregulārās saziņas iespējām var ciest arī dzīvesbiedrs un bērni. Saprotam, ka arī karavīra ģimene ir jāatbalsta, lai viņi būtu pēc iespējas gatavāki šādā veidā kalpot valstij,” pauž B. Bļodniece.

Viņa piebilst, ka ģimenes lielumam un bērnu skaitam šī pakalpojuma saņemšanai nav ierobežojuma, tiek ņemts vērā vien fakts, vai bērni jau ir sasnieguši 18 gadu vecumu un turpina mācīties.

Image
karavīri
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī Latvijas kontingenta Kosovā vadības grupas kapelāne virsleitnante Anna Dobele, kura ikdienā ir Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona kapelāne norāda – viņasprāt, arī pēc šīs NATO vadītās starptautiskās operācijas KFOR Kosovā varētu būt karavīri, kuri labprāt izmantotu šo iespēju.

“Pienesums iespējai rehabilitāciju izmantot kopā ar ģimeni ir neatsverams. Neatkarīgi, kāda ir starptautiskā operācija un cik tā varētu šķist mierīga vai ar potenciāliem riskiem, viena lieta ir nemainīga - karavīrs ilgu laiku ir prom no ģimenes. Un savā veidā arī karavīra vai zemessarga ģimene ir netiešs dalībnieks starptautiskā operācijā."
Latvijas kontingenta Kosovā vadības grupas kapelāne
virsleitnante Anna Dobele

Kapelāne piebilst – karavīrs vai zemessargs savus tiešos pienākumus varēs pildīt labāk, ja zinās, ka ģimene viņu atbalsta un ka arī viņiem viss ir kārtībā. Tas attiecas arī uz mazliet satraucošo atkalredzēšanos pēc ilgstošas prombūtnes. “Ja mājās viss ir kārtībā, tad karavīram nav papildus raižu,” saka virsleitnante A. Dobele.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikta sociālās rehabilitācijas, nepieciešamības gadījumā – arī veselības aprūpes – pakalpojumu sniegšana Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem, kuri atgriezušies no starptautiskajām operācijām vai no dalības NATO vai Eiropas Savienības ātrās reaģēšanas jūras spēku komponentēs, ja dienesta pienākumi uz kuģa pildīti ne mazāk kā trīs mēnešus.

Sociālā rehabilitācija ilgst desmit dienas, un karavīru uz to nosūta trīs mēnešu laikā pēc atgriešanās no misijas. Tās mērķis ir karavīru vai zemessargu sociālā statusa atgriešana un iekļaušanās sabiedrībā pēc atgriešanās no ilgstošas prombūtnes starptautiskajā operācijā. Līdz šim šo desmit dienu laikā karavīram nebija iespējas būt kopā ar savu ģimeni.

Kā norāda Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre B. Bļodniece, NBS karavīru sociālā aizsardzība ir nodefinēta kā viena no aizsardzības nozares prioritātēm. Tiek domāts par veidiem, kā atvieglot karavīru ikdienu, lai dienesta kvalitāti neietekmē raizes par sadzīves apstākļiem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šī gada 13. janvārī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma arī grozījumus likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā”, paredzot, ka turpmāk prioritārs atbalsts mājokļa nodrošināšanā piešķirams ne tikai jaunajām ģimenēm un jaunajiem speciālistiem, bet arī NBS profesionālā dienesta karavīriem.

Līdzšinējais regulējums karavīriem ļāva “Altum” pirmā mājokļa atbalstam pieteikties vien tad, ja ģimenē bija bērni, tomēr tagad likumā karavīri ir izdalīti kā atsevišķa mērķa grupa atbalsta saņemšanai mājokļa iegādei.

Dalies ar šo ziņu