2021. gadā NBS militārajās mācībās stiprinājuši kaujas spējas un sadarbību ar sabiedrotajiem

NBS
Sargs.lv
Kristāla bulta
Foto: Starptautiskās militārās mācības “Kristāla bulta 2021”. Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

2021. gadā Nacionālie bruņotie spēki (NBS), tostarp Zemessardze, piedalījušies vairāk nekā 120 Latvijas un starptautiska mēroga militārajās mācībās, stiprinot kaujas spējas un pilnveidojot savietojamību ar sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem. 

Turpinoties Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstības projektiem, arī militārās mācības bija vērstas uz noteiktu spēju, tostarp, netiešā uguns atbalsta, pretgaisa aizsardzības un kiberaizsardzības spēju attīstību, kā arī notika Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes mehanizācijas projekta ietvaros.

Aizvadītajā gadā vērienīgākās Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības bija  “Namejs 2021”, kas visā Latvijā norisinājās no 30. augusta līdz 3. oktobrim ar mērķi pārbaudīt un pilnveidot vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros. Mācībās piedalījās aptuveni 9300 dalībnieku, tostarp Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, zemessargi, rezerves karavīri, tai skaitā, Latvijas pilsoņi, kas apgūst rezervistu militārās apmācības kursu, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls.

Militārās mācības “Namejs 2021” scenārijā bija apvienotas ar citām Nacionālo bruņoto spēku vienību un štābu taktiskajām lauka mācībām hibrīdā kara draudu pārvarēšanai. Šajās mācībās  tika vingrināta arī sadarbība ar Valsts robežsardzi, Valsts policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, pašvaldību civilās aizsardzības komisijām un privātajiem uzņēmumiem, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu.

Tāpat Ādažu poligonā un tā apkārtnē šī gada martā norisinājās starptautiskās militārās mācības “Kristāla bulta 2021”, kuru galvenais mērķis bija trenēt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un sabiedroto bruņoto spēku vienību sadarbību un savietojamību kopēju uzdevumu izpildē, pilnveidojot komandvadības spēju un kaujas plānošanas procedūras. Šajās mācībās piedalījās arī Gaisa spēki, Nodrošinājuma pavēlniecības 3. reģionālais nodrošinājuma centrs, Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljons, Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons un Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons. Mācībās “Kristāla bulta 2021” kopumā piedalījās aptuveni 1700 karavīru no Latvijas, Albānijas, ASV,  Čehijas, Itālijas, Kanādas, Lietuvas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas.

Savukārt oktobrī Ādažu poligonā notika militārās mācības “Iron Spear 2021”, kurās piedalījās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Baltijas valstīs izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu karavīri un militārā tehnika, lai pilnveidotu bruņoto spēku sadarbību un savietojamību, kā arī veiktu tanku un bruņutehnikas kaujas šaušanas vingrinājumus. 

Jūras spēkiem nozīmīga šogad bija dalība starptautiskajās militārajās mācībās “Open Spirit 2021”, kas aprīlī  norisinājās Igaunijā, Somu līcī. Mācību mērķis bija attīrīt kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no Baltijas jūras dzelmē palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, samazinot iespējamos riskus kuģošanas drošībai, kā arī pilnveidot zināšanas un iemaņas sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanā. Mācībās “Open Spirit 2021” piedalījās 20 kuģi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Vācijas, Zviedrijas, kā arī NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi. ASV mācībās piedalījās arī ar ūdenslīdēju komandu, bet Rumānija – ar sakaru virsniekiem mācību štābā.

Tāpat nozīmīgas starptautiskas militārās mācības „Baltic Zenith 2021” šī gada jūnijā norisinājās Jūrmalciema poligonā, Nīcas novadā, lai pilnveidotu iemaņas kaujas šaušanā pa gaisa mērķiem. Mācībās piedalījās aptuveni 200 dalībnieku, tostarp karavīri, zemessargi un civilie darbinieki no Gaisa spēkiem, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, Zemessardzes un Lietuvas bruņotajiem spēkiem. Mācību mērķis bija profesionāli sagatavot tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu “RBS-70”, “Grom” un “Stinger” speciālistus, veicot praktiskos kaujas šaušanas vingrinājumus pa gaisa mērķiem.

Turpinot sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi, vairāk nekā 40 Latvijas karavīri šovasar piedalījās arī starptautiskajās militārajās mācībās “Northern Strike” ASV, lai pilnveidotu vienību kaujas gatavību, tai skaitā veicot kaujas šaušanu un integrējot apvienoto uguns atbalstu sauszemes spēku vienību uzdevumu izpildē, kā arī uzlabot sadarbību starp sabiedroto spēkiem.

Savukārt Zemessardze līdztekus dalībai militārās mācībās Latvijā aizvadītajā gadā militāro mācību jomā turpināja aktīvu sadarbību ar Lietuvas un Igaunijas  brīvprātīgajām militārajām organizācijām – “Kaitseliit” un Lietuvas “KASP”. Piemēram, Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona karavīri šogad piedalījās Igaunijas Aizsardzības spēku militārajās mācībās “Kevadtorm 2021”, bet Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes vienības – starptautiskajās  militārajās mācībās „Orkaan”, kuru mērķis bija uzlabot “Kaitseliit” vienību spēju veikt aizkavēšanas un aizsardzības operācijas.

Dalies ar šo ziņu