Gada laikā veiktas būtiskas investīcijas bruņoto spēku kaujas spēju un militāro objektu attīstībā

NBS
Sargs.lv
Pretgaisa aizsardzības apmācību ēkas atklāšana
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizvadītā gada laikā aizsardzības nozare veikusi būtiskas investīcijas Nacionālo bruņoto spēku militāro objektu attīstībā, kā arī nodrošinājusi jaunu ekipējumu vienību kaujas spēju stiprināšanai.

Vērienīgas pārmaiņas šogad notikušas Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē, kur par 3 460 538 eiro (bez PVN) uzcelta remontdarbnīca, bet par 2 889 017 eiro uzcelta pretgaisa aizsardzības apmācību ēka.

“Pārdomāta finansējuma atvēlēšana bruņoto spēku infrastruktūras attīstībai un bruņojuma paplašināšanai vistiešākajā mērā ir ieguldījums visu Latvijas iedzīvotāju aizsardzībā. Arī nākamajā gadā turpināsim daudzpusīgu Latvijas armijas attīstību, lai stiprinātu kaujas spējas uz sauszemes, gaisā un jūrā,” norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Alūksnes militārajā bāzē šogad tika pabeigta jaunā Kājnieku skolas Sporta kompleksa būvniecība, kuras izmaksas sastādīja 2 998 584 eiro. Savukārt Rīgā, Krustabaznīcas ielā 9 par 3 121 471 eiro tika uzcelta karavīru un zemessargu individuālā ekipējuma noliktava.

Zemessardzē tika turpināts īstenot vieglo kājnieku spējas projektu, kurā apakšvienības un atbalsta vienības tika apgādātas ar materiāltehniskajiem līdzekļiem, kas būtiski ceļ vienību kaujas spējas. To starpā tika nodrošināti ložmetēji, zemstobra granatšāvēji, snaiperšanutenes, atbalsta ieroču termālā tēmēkļu sistēmas un nakts redzamības ierīces.

Būtiski stiprinātas Nacionālo bruņoto spēku kaujas inženieru spējas. Par 2 422 934 eiro ir iegādāts ekipējums nesprāgušās munīcijas un improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanai. Par 1 287 884 eiro iegādāti kaujas inženieriem nepieciešamie sakaru līdzekļi, savukārt par 442 134 eiro – paaugstinātas caurgājamības transportlīdzekļi. Tāpat par aptuveni 195 000 eiro tika iegādāti tehniskie līdzekļi karavīru un zemessargu apmācībai pretborta aizsardzības mīnu pielietošanā.

Šī gada 30. augustā Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs A. Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma “Patria”, kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei līdz 2029. gadam. Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un jauno bruņutehniku ražos pašmāju uzņēmumi. Pirmās četras jaunās bruņumašīnas Nacionālo bruņoto spēku rīcībā tika nodotas novembrī.

Tāpat šajā gadā tika iegādātas 18 M109A50e tipa pašgājējhaubices, kā arī tika ieguldīti līdzekļi  haubiču torņa atjaunināšanā,  uzturēšanā un personāla apmācībā.

Par 10.5 miljoniem eiro tika noslēgts līgums par “Imantas” klases kuģu elektroapgādes atjaunošanu laikā  no 2021. līdz 2024 .gadam, kā arī norit darbs, lai nākamā gada nogalē Gaisa spēku rīcībā nonāktu divi no kopskaitā četriem pasūtītajiem UH-60M “Black Hawk” helikopteriem.

Dalies ar šo ziņu