GS personāls ar Mičiganas Nacionālo gvardi trenējas helikopteru “Black Hawk” tehniskajā apkopē

NBS
Sargs.lv/ Minationalguard.dodlive.mil
Mičiganas Nacionālās gvardes 147 Aviācijas pulka B rotas seržants Zaks Holmans apmāca NBS GS kapteini Raimondu Lugēņinu helikoptera UH-60 "Blac Hawk" virszemes standarta pārbaudes procedūrās
Foto: Foto: Staff Sgt. Tristan D. Viglianco/US Air National Guard

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēku (GS) personāls, gatavojoties jauno helikopteru UH-60 “Black Hawk” saņemšanai, ASV sadarbībā ar Mičiganas Nacionālo gvardi uzsācis treniņus helikopteru tehniskās apkopes un uzturēšanas nodrošināšanai.

Kā informē Mičiganas Nacionālā gvarde, brīdī, kad Latvijas valdība nolēma iegādāties jaunos UH-60 “Black Hawk” helikopterus, tā pie ASV partneriem sāka meklēt struktūru, kura spētu apmācīt GS personālu helikopteru tehniskajā apkopē. Par šo partneri tika izvēlēts ASV Mičiganas Nacionālās gvardes 147. Aviācijas pulka 1. bataljona B rota. Sadarbība ar Latviju Mičiganas Nacionālajai gvardei tiek īstenota pamatojoties uz Nacionālās Gvardes Starpvalstu partnerības programmu.

“Kad mums jautāja, vai mēs varēsim nodrošināt apmācību un ekspertīzi Latvijas Gaisa spēkiem, mēs sākotnēji apkopojām viņu [NBS GS] vajadzības un vēlmes un atbildējām ar “jā””, stāsta 147. aviācijas pulka speciālo projektu virsnieks Kreigs Flesers. “Šobrīd mēs plānojam apmācīt virszemes tehniskās apkalpes personālu un helikopteru apkalpju vadītājus,” viņš piebilda.
Image
GS kapteinis Raimonds Lugēņins
Foto: Foto: Staff Sgt. Tristan D. Viglianco/US Air National Guard
Foto: GS kapteinis Raimonds Lugēņins apmācību laikā Mičiganā/Staff Sgt. Tristan D.Viglianco/US Air National Guard

Saskaņā ar K. Flesera teikto, kā pirmais Mičiganā ieradies Latvijas Gaisa spēku kapteinis Raimonds Lugēņins, kurš pārbaudīs apmācību programmu, izvērtējot, kā tā varētu attīstīties nākotnē.

“UH-60 Latvijas Gaisa spēkiem būs pavisam jauni helikopteri. Ņemot vērā, ka tā mūsu rīcībā būs pilnīgi jauna platforma, mums nav daudz pieredzes un zināšanu par to. Tas, ka mēs varēsim to iepazīt, trenēties virszemes apkalpošanā un lidošanā kopā ar pieredzējušiem partneriem ir ļoti laba lieta,” sacīja kapteinis R. Lugēņins.

Pirms ierašanās Mičiganā, kapteinis R. Lugēņins pavadīja 10 nedēļas, apgūstot helikopteru UH-60 remonta pamatus Nacionālās gvardes Aviācijas mācību centrā Pensilvānijā. Savu apmācību kapteinis R. Lugēņins uzsāka 24. novembrī. Pēc tās pabeigšanas viņam tiks piešķirti vairāki sertifikāti, kas ļaus uzsākt Aviācijas apkalpes virsnieka kursu Rukera fortā Alabamā.

“Kapteinis R. Lugēņins saņems tādu pašu apmācību, kā jebkurš apkalpes loceklis kurš lido un apkalpo “Black Hawk” helikopterus,” norāda 147 Aviācijas pulka ASV Armijas seržants Zaks Holmans (Zach Hollman). “Mēs sākotnēji viņu apmācīsim virszemes uzturēšanas darbos, bet pēcāk sāksim ar viņu kopā lidosim,” viņš piebilda.

Šobrīd NBS GS izmanto Mi-17 tipa helikopterus, tomēr jau 2022. gadā tie no ASV sāks saņemt jaunos UH-60 helikopterus.

Image
Kapteinis R. Lugēņins kopā ar seržantu Z. Holmanu veic helikoptera UH-60 Black Hawk šasiju pārbaudi/Staff Sgt. Tristan D. Viglianco/US Air National Guard
Foto: Foto: Staff Sgt. Tristan D. Viglianco/US Air National Guard
Foto: Kapteinis R. Lugēņins kopā ar seržantu Z. Holmanu veic helikoptera UH-60 Black Hawk šasiju pārbaudi/Staff Sgt. Tristan D. Viglianco/US Air National Guard
“Mūsu mērķis ir sniegt Latvijas partneriem zināšanas, kā izveidotu pašiem savu “Black Hawk” helikopteru uzturēšanas un virszemes apkalpošanas programmu,” saka seržants Z. Holmans. “Mēs vēlamies, lai viņi būtu spējīgi pārbaudīt helikopteru sistēmas gan atrodoties gaisā, gan uz zemes, kā arī apmācīt tajā citus helikopteru apkalpes locekļus, nodrošinot to lai gaisa kuģi ir lidot spējīgā stāvoklī,” piebilda apmācības instruktors.

Līdz ko “Black Hawk” programma tiks pilnībā ieviesta NBS GS, jaunie helikopteri nodrošinās labāku ASV  un Latvijas bruņoto spēku savstarpējo savietojamību. Tāpat tas palielinās NATO karavīru gaisa pārvadāšanas spējas Baltijas reģionā, veicinās robežu drošību, pretterorisma, medicīniskās evakuācijas, meklēšanas un glābšanas, kā arī kaujas atbalsta spējas.

“Mēs neesam vienīgā valsts Eiropā, kura iegādājas “Black Hawk” helikopterus,” teica kapteinis R. Lugēņins. “Ņemot vērā, ka šādi helikopteri jau ir daudzām valstīm, mēs būsim spējīgi ar tām daudz efektīvāk sadarboties gan ar tām, gan ar ASV partneriem,” viņš sacīja.

NBS un Mičiganas Nacionālā gvarde ir ilggadēji sadarbības partneri. Kopēja saarbības programma tika uzsākta vēl 1993. gadā. Kā atzina kapteinis R. Lugēņins, Mičiganas Nacionālās gvardes personāls jau no paša sākuma aktīvi līdzdarbojas helikopteru UH-60 ieviešanā Latvijā.

“Mičiganas Nacionālā Gvarde mums deva lielisku ieskatu šo helikopteru izmantošanas aizkulisēs, primāro aprīkojumu, kāds nepieciešams helikopteriem, kā arī kāda izmēra angāri mums ir jāveido helikopteru uzturēšanai,” teica kapteinis R. Lugēņins.

Kā norāda ASV Mičiganas Nacionālā gvarde, šīs tieši “Black Hawk” ieviešanas programma Latvijā apliecina ASV Nacionālās gvardes biroja starpvalstu sadarbības programmas nozīmīgumu, kas ir būtisks ieguldījums kā globālajā, tā arī ASV nacionālajā drošībā.

“Šī apmācību programma apliecina savu nozīmi tam, cik spēcīga un ilgstoša ir partnerība starp Latvijas NBS un Mičiganas Nacionālo gvardi,” saka Mičiganas Nacionālās gvardes Starptautiskās partnerības Eiropas pavēlniecības pārstāvis ASV Armijas kapteinis Roberts Meisons (Robert Mason). “Mēs sev nevarētu vēlēties labāku sadarbības partnerus par NBS un mēs esam gandarīti par mūsu savstarpējās sadarbības nākotnes izaugsmi,” viņš piebilda.

Jau ziņots, ka 2018.gada septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru helikopteru "Black Hawk" iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV, kuras līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

Dalies ar šo ziņu