Piektdaļa no šogad NBS rekrutētajiem bijušas sievietes

NBS
LETA
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Aptuveni 20% no tiem, kas šogad rekrutēti Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), ir bijušas sievietes, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

Pēc viņa paustā, NBS joprojām ir "pozitīvā bilancē", un šogad rekrutēti nedaudz mazāk kā 500 jaunie karavīri. Kalniņš atgādināja, ka bruņotajos spēkos ir 170 specialitātes, un ir iespēja sevi realizēt gan moderno tehnoloģiju, gan medicīnas jomā.

"Šogad starp rekrutētajiem ir pieaudzis sieviešu skaits," atzina NBS komandieris, skaidrojot, ka no visiem šajā gadā rekrutētajiem sievietes ir aptuveni 20%.

Daļa jauno karavīru ir arī pilsoņi, kas kādu laiku pavadījuši ārzemēs, bet tagad ir atbraukuši atpakaļ un iesaistījušies NBS.

"Jāatzīmē, ka ir milzīga konkurence starp civilajām struktūrām, starp Iekšlietu ministrijas struktūrām, jo cilvēku skaits kā tāds Latvijā diemžēl nepieaug. Bet es aicinu atrast sevi un realizēt sevi, jo mums ir ļoti laba sociālā atbalsta bāze, iespējas izglītoties," aicināja Kalniņš, uzsverot, ka NBS ir arī iespēja realizēt sevi kā Latvijas pilsoni valsts aizsardzības nodrošināšanā.

NBS komandieris stāstīja, ka NBS gaida papildspēkus aviācijā, jūras spēkos, sakaru jomā, informācijas tehnoloģiju jomā sabiedriskajās attiecībās, ka arī praktiskajās militārajās specialitātēs, kas saistītas ar ieročiem.

Pēc Kalniņa teiktā, situācija uz austrumu robežas pašlaik ir stabila, bet tā nav arī deeskalējusies - joprojām ir mēģinājumi šķērsot robežu. Valsts robežu katru dienu mēģina šķērsot aptuveni 20 līdz 30 imigrantu. NBS iesaiste Latvijas robežsargu atbalstā joprojām ir nepieciešama, taču NBS pašlaik sniedzot Valsts robežsardzei optimālu atbalstu un tā palielināšana nav nepieciešama.

NBS komandieris ir pārliecināts, ka pašlaik nav nepieciešama lielāka sabiedroto karavīru izvietošana Latvijā. "Mums šeit atrodas kaujas grupa, kas sasniedz gandrīz 2000, un viņi pārklāj daudzas nepieciešamības," sacīja Kalniņš.

Dalies ar šo ziņu