Pabriks: visaptverošas aizsardzības sistēmā ikvienam jāzina, ko darīt, sākoties krīzei

Viedoklis
Sargs.lv
72 stundas
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Visaptverošas valsts aizsarzības sistēmas pamatā šobrīd ir plānošana, lai, sākoties krīzei, katrs cilvēks zinātu savus pienākumus, bet valstī esošā infrastruktūra būtu pieskaņota kara vajadzībām. Tā portālam “Sargs.lv” sacīja Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs pauda, ka patlaban sistēmas ieviešana notiek ar izmaiņām normatīvajos aktos un likumos. “Piemērs ir  būvnormatīvi. Piemēram, visam, kas attiecās uz ceļu vai tiltu celtniecību, jāņem vērā arī militārās prasības. Militārajām prasībām būs jāpiemēro arī jaunā dzelzceļa līnija “Rail Baltica”,” viņš sacīja, piebilstot, ka līdzīgas izmaiņas skars arī sabiedrisko celtņu būvniecības procesu. Tām vajadzēs būt tādām, kuras var izmantot arī krīzes apstākļos.

Pabriks stāstīja, ka šobrīd visaptverošās aizsardzības sistēmas ieviešanas process ir vidū.

“Galvenais uzsvars ir uz plānošanu, lai mēs saprastu ko katra institūcija, katra ministrija krīzes apstākļos dara. Civilās aizsardzības plāns ir visaptverošās aizsardzības daļa, par ko atbild Iekšlietu ministrija. Mēs zinām, ka, piemēram, Šveicē jaunās būvēs tiek iestrādāti bunkuri. Mēs, protams, neesam vēl tik tālu tikuši, bet, iespējams, mums kaut kad būs arī līdz tam jānonāk."
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Ministrs arī uzsvēta - ja celtniecībā tiek noteiktas šādas prasības, jārēķinās, ka tās vajadzēs arī attiecīgi finansēt.

Dalies ar šo ziņu