NBS karavīri Somijā iepazīstas ar “Patria” 6x6 bruņutransportiera uzbūvi un apgūst vadīšanas iemaņas

NBS
Sargs.lv
Patria 6x6
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Šobrīd vairāki Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, NBS Kājnieku skolas un Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra atrodas Somijā, kur apgūst jaunā “Patria” 6x6 bruņu transportlīdzekļa uzbūvi, mācās apkopes procesus un uzlabo braukšanas pamatiemaņas, lai jau drīzumā ar tiem varētu operēt Latvijā. Kā sarunā ar “Sargs.lv” norāda Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona seržants Jānis Opolais, apmācības ir intensīvas, jo NBS instruktoriem auto ir jāiepazīst tiktāl, lai pēc tam varētu apmācīt citus karavīrus, kuri ar to brauks ikdienā. Plānots, ka pirmos “Patria” 6x6 transportlīdzekļus Latvijas bruņotie spēki saņems jau oktobra beigās.

Seržants J. Opolais stāsta, ka viens no galvenajiem apmācību uzdevumiem Somijā ir izprast šī transportlīdzekļa uzbūvi, tai skaitā to, kā tam veicamas apkopes un primārie remontdarbi, jo Mehanizētās kājnieku brigādes tehniskie speciālisti apkopes darbus varēs veikt līdz 2. remonta līmenim.

Image
Patria 6x6
Foto: Karavīri apmācībās Somijā tuvāk iepazīstas ar "Patria" 6x6. Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs
Karavīri apmācībās Somijā tuvāk iepazīstas ar "Patria" 6x6. Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs
“Pirmā mācību nedēļa aizvadīta, vairāk izzinot auto uzbūvi un saprotot, kā to pareizi ekspluatēt – kādas apkopes un remontus bruņotajos spēkos varam veikt paši un kādus darbus – nē,” viņš saka, piebilstot, ka pirmais iespaids par transportlīdzekli esot ļoti labs, tas labi sevi parāda bezceļos, veiksmīgi pārvarot dažādus šķēršļus.

Pats seržants J. Opolais kā apgādes speciālists ikdienā nesēdēs pie bruņu transportiera stūres, bet gan rūpēsies, lai mašīna ir labi uzturēta – laicīgi veiktas apkopes un nepieciešamie remontdarbi. Lai arī šādu 6x6 transportlīdzekļu Nacionālo bruņoto spēku autoparkā iepriekš nav bijis, viņam palīdzēs iepriekšējā pieredze darbā ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku (CVRT).

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Lai arī CVRT ir kāpurķēžu platforma, bet “Patria” 6x6 ir uz riteņiem, to uzbūve un darbības principi ir diezgan līdzīgi, tāpēc arī man viegli izprotami. Protams, nāk klāt lietas, kas ir specifiskas konkrētajai mašīnai, bet tās apmācības laikā speciālisti labi izskaidro. Nav gluži tā, ka skatāmies “ar lielām acīm” un viss liekas svešs,” saka seržants J. Opolais.

Plānots, ka pirmos “Patria” 6x6 transportlīdzekļus NBS saņems jau oktobra beigās, savukārt visas pasūtītās bruņu platformas Latvijas bruņotajiem spēkiem, tostarp Zemessardzei, tiks piegādātas līdz 2029. gadam.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Somijas uzņēmumā “Patria” praktiski mācās arī vairāku Latvijas uzņēmumu automehāniķi un metinātāji, lai drīzumā šīs zināšanas un prasmes varētu pārnest uz Latviju. Plānots, ka tehniskie speciālisti Latvijā atgriezīsies nākamā gada sākumā un nepieciešamās prasmes būs apguvuši tiktāl, lai jau varētu uzsākt daļēju “Patria” 6x6 transportlīdzekļu ražošanu Latvijā, kas tiks īstenots uzņēmumā SIA “Defence Partnership Latvia”, savukārt pilnu ražošanas ciklu Latvijā plānots sākt no 2023. gada.

Video no karavīru  apmācībām Somijā:

Jau ziņots, ka 30. augustā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) un Somijas uzņēmums “Patria” parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi, kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei. Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības.

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī transporta uzturēšanu, remontu un iespējamo modernizāciju nākotnē plānots veikt Latvijā, kas ne tikai dos pienesumu Latvijas ekonomikai, bet arī nodrošinās piegāžu drošību, kas īpaši svarīgi krīzes apstākļos. Tas arī bija viens no Latvijas izvirzītajiem priekšnosacījumiem, uzsākot “Patria” 6x6 transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes fāzi.

Pašlaik šajā “Patria” projektā piedalās Latvija un Somija, taču interesi par iesaisti izrādījusi arī Zviedrija. Arī jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja parakstīt vispārīgo vienošanos un veikt transportlīdzekļu pasūtījumu.

Image
Patria 6x6
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pirmā “Patria” jaunā 6x6 transportlīdzekļa prototipa prezentācija notika šī gada 26. maijā Ādažu poligonā, bet 15. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja informatīvo ziņojumu “Par 6x6 bruņutransportieru iegādi Taktiskās mobilitātes spējas attīstības ietvaros”. Uz šī ziņojuma pamata arī tika slēgts starpvaldību līgumu ar Somiju par konkrēto transportlīdzekļu iegādi.

Dalies ar šo ziņu