EDSO eksperti apmeklēs Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi

NBS
Sargs.lv
Mehanizēta brigāde
Foto: Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

8. septembrī Latvijā uzturēsies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstu eksperti, lai apmeklētu Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi un Ādažu poligonu. Vizītes laikā viesiem būs iespēja arī vērot Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes mācības “Sudraba bulta”, kas norisinās Nacionālo bruņoto spēku mācību “Namejs 2021” ietvaros.

Laikā no 5. līdz 11. septembrim Igaunija, Latvija un Lietuva saskaņā ar Vīnes dokumenta saistībām organizē kopīgu vizīti EDSO dalībvalstu ekspertiem visās Baltijas valstīs. Igaunijā viesi apmeklēs Igaunijas Aizsardzības spēku bāzi Tapā, un Lietuvā –  mehanizēto kājnieku brigādi “Geležinis Vilkas” (“Dzelzs vilks”) Ruklā, kur tiks prezentēta Lietuvas armijas kājnieku kaujas mašīna “Boxer”.

Organizējot vizīti bruņoto spēku vienībās, Baltijas valstis izrāda atvērtību pret EDSO dalībvalstīm, kā arī apņemšanos pildīt starptautiskās saistības saskaņā ar Vīnes dokumentu, kas paredz ikgadēju brīvprātīgu militārās informācijas apmaiņu, novērtējuma vizītes, inspekcijas starp EDSO dalībvalstīm un sniedz iespēju apmeklēt dalībvalstu bruņoto spēku vienības.

Vīnes dokuments kalpo kā instruments, ar kura palīdzību var skaidrot un detalizēti informēt pārējās EDSO dalībvalstis par militārajām aktivitātēm un ar tām saistītajiem nodomiem. Vīnes dokumenta saistības nosaka, ka, sasniedzot 13 000 personāla slieksni, ir noteikti jāpieaicina EDSO novērotāji.

EDSO rīcībā esošā informācija liecina, ka septembrī plānotajās Krievijas un Baltkrievijas kopīgajās militārajās mācībās “Zapad 2021” personāla skaits pārsniedz 13 000, kaut gan oficiāli iesniegti dati par mazāku dalībnieku skaitu, kas atbrīvo no pienākuma nodrošināt piekļuvi mācībām EDSO novērotājiem. Jāsecina, ka trūkst informācijas par vērienīgo mācību mērķiem un patieso mācībās iesaistīto vienību apjomu. Spriedzi starpvalstu attiecībās arī palielina fakts, ka iepriekšējās mācībās tikuši izspēlēti nedraudzīgi scenāriji.

EDSO ekspertu vizīte Baltijas valstīs ir būtisks elements drošības un stabilitātes veicināšanai Eiropā, un ar savu piemēru Latvija aicina arī citas dalībvalstis rīkoties saskaņā ar starptautiskajām saistībām.

 

Dalies ar šo ziņu