3. RNC Poligona atbalsta centra ugunsdzēsēji labi sagatavojušies uguns nedrošajam periodam

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat kā visā valstī, arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu poligonā ugunsgrēku risks ir arvien pieaugošs. Tomēr, salīdzinot ar citiem gadiem, šī gada ugunsnedrošais periods līdz šim bijis mierīgs, “Sargs.lv” norāda NBS 3. reģionālā nodrošinājuma centra (3.RNC) Poligona atbalsta centra virsnieks kapteinis Didzis Jurciņš. Viņš uzsver – tas pateicoties noteiktajiem drošības ierobežojumiem poligonā, pastiprinātām dežūrām, kā arī labam ugunsdzēsības transportam.

Lai arī visā valstī ilgstošā lielā karstuma un sausuma dēļ ugunsgrēku risks tikai pieaug, šis gads Ādažu poligonā vērtējams kā mierīgs – īpaši salīdzinot ar ugunsgrēku 2018. gadā. Kapteinis D. Jurciņš uzsver, ka tas ir pateicoties stingri ievērotiem ugunsdrošības ierobežojumiem izmantot noteikta veida munīciju. Vienlaikus gan neraugoties uz līdz šim mierīgo situāciju, ugunsbīstamība poligonā vērtējama kā ļoti augsta. Savukārt Ādažu militārajā bāzē situācija ir bez izmaiņā – tur paaugstināta ugunsgrēku risku nav.

Image
bilde
Foto: NBS Gaisa spēki sniedz atbastu ugunsgrēka dzēšanā Ādažu poligonā 2018. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NBS Gaisa spēki sniedz atbastu ugunsgrēka dzēšanā Ādažu poligonā 2018. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tikmēr, lai iespējami ātrāk reaģētu uz iespējamiem ugunsgrēkiem Ādažu poligonā, ugunsnedrošajā periodā Poligona atbalsta centrs izveidojis ugunsdzēsēju dežūru grupas, kuru aprīkojumā ir arī vienmēr gatavībā esošie ugunsdzēšanai speciāli aprīkotie “BV 206”  kāpurķēžu visurgājēji.

“Poligona atbalsta centra vienā dežūras grupā ir no diviem līdz četriem karavīriem – atkarībā, cik kaujas šaušanas notiek un kāda ir bīstamība. Tāpat arī sakopots ugunsdzēsības transports – kāpurķēžu visurgājējs, kas poligonā tiek iekšā teju visur, tai skaitā arī purvos, kur citi transportlīdzekļi netiek. Papildus Ādažu militārajā bāzē dežurē arī viena Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes “Scania” automašīna ar ūdens mucām,” norāda kapteinis.

Viņš arīdzan uzsver – pateicoties esošajam aprīkojumam, centra karavīri-ugunsdzēsēji pašu spēkiem veiksmīgi tiek galā ar ugunsgrēkiem poligonā. Savukārt nepieciešamības gadījumā tiek piesaistīti Valsts meža dienesta ugunsdzēsēji, NBS Gaisa spēku helikopteri un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Image
bilde
Foto: Latvijas, ASV karavīru un Ogres un Lielvārdes ugunsdzēsēju glābšanas mācības 2017. gadā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Latvijas, ASV karavīru un Ogres un Lielvārdes ugunsdzēsēju glābšanas mācības 2017. gadā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Karavīriem šogad nācies saskarties ar salīdzinoši nelieliem ugunsgrēkiem, ar kuriem paši veiksmīgi tikuši galā. Kapteinis D. Jurciņš gan piebilst – tomēr vienā ugunsgrēkā pēc paša iniciatīvas iesaistījies Valsts mežu dienests lielā sadūmojuma dēļ, kas pamanīts no poligona malā esošā uguns novēršanas torņa.

Savukārt karavīri ugunsdzēšanas spējas uztur praksē. Savukārt apmācība poligona ugunsgrēku novēršanā notiek “train to train” formā, kad pieredzējušie karavīri-ugunsdzēsēji apmāca mazāk pieredzējušos. Kā saka kapteinis – ugunsgrēka apstākļi poligonā ir ļoti specifiski, kur nav vienas receptes kā to dzēst.

Dalies ar šo ziņu