Pieaugot ugunsbīstamībai, Gaisa spēki attīsta spējas ugunsgrēku likvidēšanā

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ņemot vērā valstī arvien pieaugošo ugunsgrēku risku, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēki aprīko savas An-2 “Colt” lidmašīnas ar iekārtām, kuras varēs izmantot mežu ugunsgrēku dzēšanā, intervijā “Sargs.lv” stāsta Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis. Viņš uzsver – NBS lidotāji regulāri uztur kvalifikāciju ugunsgrēku novēršanas operācijās, līdz ar to Gaisa spēki ir un būs gatavi sniegt atbalstu šo kataklizmu novēršanā. Uz pieaugošo risku reaģējis arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, izdodot pavēli NBS pēc pieprasījuma sniegt atbalstu ugunsgrēku likvidēšanā un to radīto seku pārvarēšanā.

Neraugoties uz ilgstošo lielo karstumu valstī un pieaugošo ugunsgrēku risku, Gaisa spēku atbalsts ugunsgrēku likvidēšanā šogad bijis nepieciešams tikai vienu reizi – pagājušajā nedēļā, kad spēcīgas liesmas pārņēma Garkalnes mežu. Tikmēr citus gadus NBS gaisa kuģu iesaiste liesmu dzēšanā bijusi vidēji no desmit līdz 15 gadījumos. Gaisa spēku komandieris gan pauž cerību, ka šī gada statistika paliks pie pašreizējās atzīmes.

Pulkvedis skaidro, ka lielākoties Gaisa spēku atbalsts ugunsgrēku dzēšamā tiek lūgts, kad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsējiem apvidus vai šķēršļu dēļ ir apgrūtinoši piekļūt ugunsdzēšanas vietai. Protams, NBS gaisa kuģi ugunsnelaimes novēršanā iesaistās arī tad, ja tas ir ļoti augstas bīstamības ugunsgrēks. Tāds bijis ugunsgrēks Garkalnes mežā.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Piloti, kuri piedalījās šī ugunsgrēka lokalizēšanā, man sacīja, ka no viņu pieredzes tas bija ļoti nopietnas kategorijas ugunsgrēks. Pirmkārt, dega jaunaudze, kuru ļoti ātri un lielā izplatības areālā pārņēma liesmas. Otrkārt, degšana Garkalnes mežā notika ar atklātu liesmu, pārņemot arī koku galotnes. Cik zinu, tad Gaisa spēku helikoptera iesaiste bija viens no noteicošajiem faktoriem, ka šis ugunsgrēks tika lokalizēts.
bilde
Gaisa spēku komandieris
pulkvedis Viesturs Masulis

Pulkvedis atzīmē, ka atbalsta sniegšana ir arī viens no noteiktajiem Gaisa spēku uzdevumiem. Līdz ar to ekipējumā ir arī attiecīgs aprīkojums, piemēram, ūdens maisi. Tomēr, ņemot vērā pieaugošo karstumu un ugunsbīstamības risku Gaisa spēki arī pilnveido savas An-2 “Colt” lidmašīnas, tās aprīkojot ar ugunsdzēšamajām iekārtām.

“Iekārtas plānots uzstādīt līdz augusta sākumam, līdz ar to varēsim sniegt atbalstu ugunsdzēsējiem ne tikai ar helikopteriem, bet arī ar An-2 un ugunsdzēšamajām putām. Palīdzēt ugunsdzēsējiem veikt šos dzēšanas darbus,” skaidro Gaisa spēku komandieris.

Tāpat arī Gaisa spēku lidotāji katru pavasari, tiklīdz nokusis sniegs, veic kvalifikācijas uzturēšanas treniņus tieši ugunsgrēku dzēšanas operācijām. Pulkvedis akcentē – nav noslēpums, ka Latvijas vasaras paliek karstākas un sausākas, līdz ar to šī spēja ar katru gadu kļūst arvien vajadzīgāka.  

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Bez pavasara kvalifikācijas Gaisa spēki veic arī ārkārtas situāciju mācības. Tās gan vairāk saistītas ar krīzes situāciju pārvaldību lidlaukā, bet viena no šo mācību sastāvdaļām ir arī ugunsgrēka lokalizācija.

“Cerams, ka šādu ugunsgrēku negadījumi būs iespējami mazāk. Tomēr, ja tie notiek, tad Gaisa spēki caur regulāriem treniņiem un kvalifikācijas uzturēšanu ir un būs gatavi sniegt atbalstu, lai ugunsgrēkus lokalizētu un novērstu nelaimi,” uzsver Gaisa spēku komandieris pulkvedis V. Masulis.

Jāatzīmē arī, ka, pamatojoties uz VUGD brīdinājumu par ekstremālu karstumu un augstu ugunsbīstamību, aizsardzības ministrs Artis Pabriks izdevis pavēli NBS pēc pieprasījuma sniegt atbalstu ugunsgrēku likvidēšanā un to radīto seku pārvarēšanā.

Bruņotie spēki nekad nav atteikuši atbalstu ugunsdzēsējiem un civilās aizsardzības institūcijām, taču ar pavēli mēs nodrošinām augstāku gatavību un ātrākas reaģēšanas spējas. Aicinu visus iedzīvotājus šajā īpaši karstajā lakā sekot mūsu glābšanas dienestu ieteikumiem un būt apzinīgiem, dodoties atpūsties mežā.
bilde
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Saskaņā ar aizsardzības ministra pavēli, Nacionālie bruņotie spēki, ja nepieciešams, ugunsgrēku likvidēšanas un to radīto seku pārvarēšanas pasākumos visā valsts teritorijā vienlaikus var iesaistīt vairāk nekā 50 personas.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mežos visā Latvijā saglabājas augsta ugunsbīstamība. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina iedzīvotājus nesmēķēt un nekurināt ugunskurus mežos un to tuvumā, kā arī nebraukt ar motocikliem un kvadricikliem pa meža ceļiem. Ugunsgrēks var sākties no vismazākās dzirksteles, radot apdraudējumu iedzīvotājiem un zaudējumus mežu īpašniekiem.

Pamanot meža ugunsgrēku, nepieciešams nekavējoties zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, un pēc iespējas precīzāk norādīt notikuma vietu.

Dalies ar šo ziņu