No šodienas zemessargi ar robežsargiem sāk kopīgas patruļas uz valsts austrumu robežas

NBS (Papildināts)
Sargs.lv/LRT.lt
Robeža
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

No šodienas, 12. jūlija, Nacionālie bruņotie spēki sāk sniegt atbalstu Valsts robežsardzei pie Latvijas - Krievijas un Latvijas - Baltkrievijas robežām, lai veiktu nelegālās imigrācijas atturēšanas pasākumus. Plānots, ka līdz 11. augustam robežsargi veiks kopīgas patruļas ar zemessargiem no Zemessardzes 3. Latgales brigādes, tādējādi pastiprinot patrulēšanas intensitāti sešu robežapsardzības nodaļu atbildības teritorijās.

NBS ir atsaukušies Valsts robežsardzes lūgumam, un no 12. jūlija līdz 11. augustam Zemessardzes 3. Latgales brigādes zemessargi sniegs atbalstu piecām Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes robežapsardzības nodaļām, kā arī vienai Ludzas pārvaldes robežapsardzības nodaļai - Silenē, Kaplavā, Piedrujā, Robežniekos, Šķaunē un Pasienē.

Image
Lietuva
Foto: Lietuvas iedzīvotāju pikets pret nelegālo migrāciju pie Lietuvas-Baltkrievijas robežas. Foto: BNS
Lietuvas iedzīvotāju pikets pret nelegālo migrāciju pie Lietuvas-Baltkrievijas robežas. Foto: BNS

Diennaktī kopā atbalstu sniegs 24 zemessargi, kā arī tiks izmantoti 6 līdz 12 transporta līdzekļi. Zemessardze uzdevumus pie Eiropas Savienības ārējām robežām pildīs Valsts robežsardzes pārstāvju vadībā.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes štāba priekšnieks pulkvežleitnants Oskars Purmalis "Sargs.lv" stāsta - pērn, kad Zemessardze devās palīgā robežsargiem Covid izplatības ierobežošanas pasākumu īstenošanā uz austrumu robežas, lai izprastu uzdevuma specifiku, daļa no iesaistītajiem bijuši Latgales brigādes profesionālā dienesta karavīri, taču tagad tie ir zemessargi, tātad cilvēki, kuriem ikdienā ir cits pamatdarbs. Viņš atzīst, ka atbalstā iesaistīto zemessargu komplektēšana problēmas nav sagādājusi.

Jautāts, kā zemessargi tiek sagatavoti šīm kopīgajām patruļām uz robežas, pulkvežleitnants O. Purmalis norāda, ka galveno instruktāžu veic Valsts robežsardze uz vietas posteņos, savukārt 3. Latgales brigāde nodrošina instrukcijas atbilstoši reglamentiem un pavēlē noteiktajām instrukcijām.

"Šobrīd visi ir zemessargi, un lielākajai daļai ir savs civilais darbs. Atbalsts robežsargiem tiek plānots uz rotācijas pamata. Atbilstoši pavēles minimālajām prasībām tiek nodrošināts, ka diennaktī tie ir 24 zemessargi," viņš saka.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka Zemessardze atbalstu Valsts robežsardzei sniedza arī pērn laikā no 30. marta līdz 9. jūnijam, kad bija nepieciešama palīdzība Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība pat lēma izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju. Turklāt Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas vadība apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai.

Reaģējot uz šiem notikumiem, nelegālās imigrācijas risku mazināšanai uz Latvijas - Baltkrievijas robežas Valsts robežsardzei jau tagad ir devušies palīgā Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" eksperti, kā arī trafarēts patrulēšanas auto.

Tāpat "Frontex" arī apņēmies palielināt savu atbalstu Lietuvā, atsaucoties uz "Deutsche Welle", raksta Lietuvas sabiedriskais medijs "LRT.lt". Krasta apsardzes aģentūra solījusi tuvākās nedēļas laikā Lietuvā izvietot vairāk ekspertu un patruļmašīnu, lai nodrošinātu Lietuvas robežas drošību.

"Esam gatavi stiprināt savu atbalsta līmeni un izvietot vairāk Eiropas pastāvīgā korpusa virsnieku un aprīkojuma," paziņojumā paudis "Frontex izpilddirektors Fabriss Legeri (Fabrice Leggeri). "Esam ciešā sadarbībā ar Lietuvas varas iestādēm un sniedzam atbalstu ES mehānisma RABIT (Rapid Border Intervention Team) ietvaros," viņš piebilda. Šis mehānisms paredz īslaicīgu atbalstu uz konkrētu laika periodu jebkurai no Eiropas Savienības dalībvalstīm gadījumā, ja tās ārējās robežas drošību apdraud kāda no trešajām valstīm.

Tikmēr aptuveni 150 Lietuvas iedzīvotāju svētdien Druskininku apriņķī valsts dienvidos netālu no Lietuvas un Baltkrievijas robežas piedalījās piketā pret nelegālo migrāciju, pieprasot apturēt migrantu ieceļošanu Lietuvā.

Dalies ar šo ziņu