Lukašenko piedraud ES ar migrantu plūsmu; Brisele apsūdz Minsku nelegālo migrantu plūsmā

Ārvalstīs
LETA/DPA/AFP
Nelegālo migrantu nometne Lietuvā
Foto: Foto: LRT.lt

Reaģējot uz Eiropas piemērotajām sankcijām Baltkrievijai, tās prezidents Aleksandrs Lukašenko draudējis atļaut masu migrāciju uz Eiropu, sevišķi Vāciju. Savukārt Eiropadomes prezidents Šarls Mišels migrantu plūsmā uz Lietuvu apsūdzējis A. Lukašenko režīmu.

Lukašenko valdības sēdē paziņoja, ka vairs neatļaus preču tranzītu uz un no Ķīnas un Krievijas, un atļaus plūst uz Eiropu bēgļu masām no tādām valstīm kā Afganistāna, Sīrija un Irāka.

"Mēs nevienu neapstādināsim," sacīja Lukašenko.

Cilvēki ir ceļā no kara zonām uz "silto un komfortablo Eiropu", un Vācijai ir nepieciešami darbinieki, sacīja Baltkrievijas līderis.

Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievijas tirgus ir slēgts, un tas ir pirmais solis. Otrais solis ir aizliegt preču plūsmu caur valsti.

"Tas pats jāizdara ar vāciešiem. Lai viņi piegādā savas preces Krievijai un Ķīnai caur Somiju. Vai caur Ukrainu," paziņoja Lukašenko.

Tikmēr Eiropadomes prezidents Šarls Mišels otrdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir aizdomas, ka lielajā migrantu pieplūdumā Lietuvā ir līdzvainīga Baltkrievija, taču uzsvēra, ka bloku tas nav iebiedējis.

Pēc Lietuvas robežsardzes sniegtās informācijas, tā aizvadītajā diennaktī aizturējusi 131 nelegālo migrantu, lielākoties no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas.

Šogad Lietuvā ieradušies jau vairāk nekā 1300 nelegālie imigranti, salīdzinot ar 81 visā pagājušajā gadā.

"Patiešām ir aizdomas, ka sava loma tajā ir Baltkrievijas režīmam," sacīja Mišels, vizītes laikā Lietuvā apmeklējot Baltkrievijas pierobežu pie Medininkiem.

"Mēs Eiropā neesam naivi. Mēs arī neesam iebiedēti," žurnālistiem teica Eiropadomes prezidents.

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, kas kopā ar Mišelu bija ieradusies Medininkos, migrantu pieplūdumā Lietuvā vainoja Baltkrievijas valdības struktūras.

Tā kā lielākā daļa nelegālo imigrantu, kas ierodas Lietuvā, ir no Irākas, Mišels solīja šonedēļ runāt ar Irākas premjerministru Mustafu al Kadimi par iespējām viņus repatriēt.

Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, reaģējot uz jaunajām Eiropas Savienības sankcijām, pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem.

To viņš atkārtoja arī valdības sēdē otrdien. "Mēs nevienu neapstādināsim," sacīja Lukašenko.

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība piektdien nolēma izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju. Kā norādīja iekšlietu ministre Agne Bilotaite, kas iecelta par ārkārtējās situācijas operāciju vadītāju, tāds lēmums pieņemts ne tādēļ, ka būtu pieaudzis draudu līmenis, bet gan tāpēc, lai varētu vieglāk pieņemt lēmumus attiecībā uz loģistiku, finansējumu un citiem jautājumiem.

Tā kā migrantu ir daudz, Lietuvā viņi tiek izvietoti telšu nometnē. Bilotaite pirmdien sacīja, ka tuvākajās dienās būs gatava vēl viena telšu nometne migrantiem.

Dalies ar šo ziņu