Lukašenko: Baltkrievija neaizsargās Eiropu no nelegālajiem migrantiem

Ārvalstīs
LETA/Interfax
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievija uz to izdarīta spiediena apstākļos neaizsargās Eiropu no nelegālajiem migrantiem, narkotiku tirdzniecības un kontrabandas, otrdien paziņoja prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Tās (Rietumvalstis) šodien iekaucās. Ai, baltkrievi tās neaizsargā. Uz Lietuvu, Latviju un Poliju ir metušies tūkstošiem nelegālo migrantu. Tās prasa, lai mēs tās aizsargātu no kontrabandas, no narkotikām. No Atlantijas otras puses dzirdams signnāls: palīdziet, kā bija agrāk, aizturiet kodolmateriālus, lai tie nenokļūtu Eiropā. Tā vien gribas pajautāt - vai jūs tur vispār esat zaudējuši sajēgu? Jūs pret mums izraisījāt hibrīdkaru un prasāt, lai mēs jūs aizsargātu kā agrāk?" Lukašenko paziņoja Brestas cietoksnī sarīkotā ceremonijā, kas bija veltīta nacistiskās Vācijas uzbrukuma Padomju Savienībai 80.gadskārtai un otrdien tika translēta telekanālā "Belarus 1".

"Jūs mūs informatīvā ziņā žņaudzat, metodiski un kolektīvi. Graujat, mēģināt nogalināt mūsu ekonomiku un gaidāt, ka mēs tērēsim simtiem miljonu dolāru kā agrāk jūsu ģeopolitisko interešu aizsardzībai? Tikai neprāši var tā domāt un rēķināties ar mūsu atbalstu. Mēs cīnāmies pret šo ļaunumu, kā varam. Ja gribat, lai mēs cīnītos kā agrāk, speriet soļus šajā virzienā, nevis centieties mūs nožņaugt. Tas ir bezperspektīvi," piebilda Lukašenko. 

Lukašenko maija beigās pēc asas starptautiskas reakcijas uz "Ryanair" pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā paziņoja, ka Rietumvalstīm tagad pašām būs jākontrolē narkotiku kontrabanda un nelegālā migrācija uz robežas ar Baltkrieviju. "Mēs apturējām narkotikas un migrantus - tagad jūs paši tos ķersiet," sacīja Lukašenko.

Pēc tam Lietuvā krasi pieauga no Baltkrievijas ieradušos nelegālo migrantu skaits, kas pārsvarā bija Irākas pilsoņi. 

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis apsūdzēja Minsku, ka tā izmanto bēgļus kā "hibrīdieroci".

Dalies ar šo ziņu