Par ciešāku sadarbību vienojušies Baltkrievijas un Krievijas specdienesti

Ārvalstīs
Sargs.lv/Warsaw Institute
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas specdienesti arvien vairāk iesaistās kopīgās aktivitātēs ar Krieviju. Tas attiecas ne tikai uz pretizlūkošanas sadarbību, lai apkarotu opozīcijas spēkus valstī, bet arī lai iebiedētu tos citās valstīs. Šāds secinājums izriet no noslēgtās sadarbības vienošanās starp Baltkrievijas Valsts drošības komiteju un Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestu, vēsta domnīca “Warsaw Institute”.

Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests (SVR) apvienojis spēkus ar Baltkrievijas Valsts drošības komiteju (VDK), 3. jūnijā aizvadot sadarbības tikšanos starp VDK priekšsēdētāju Ivanu Tertelu un Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta direktoru Sergeju Nariškinu, kurš solījis palīdzēt Baltkrievijas drošības iestādēm ar izlūkošanu ārzemēs.

Tikšanās notika Vitebskā, kas izvēlēta, lai uzsvērtu Krievijas varas pozīciju, nevis galvaspilsētā Minskā. Abas puses neslēpa, ka vēršas pret Rietumu valstīm.

“Tradicionāli brālīgo attiecību garā Krievijas SVR un Baltkrievijas VDK vienojās kopīgi sadarboties, lai neitralizētu postošās Rietumu darbības, kuru mērķis ir destabilizēt politisko, sociālo un ekonomisko situāciju abu valstu telpā,” teikts Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta paziņojumā.

Abas amatpersonas tikās tikai dažas dienas pēc tam, kad Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko Sočos viesojās pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina brīdī, kad Baltkrievija tika asi kritizēta par notikušo “Ryanair” lidmašīnas nolaupīšanu un žurnālista Romāna Protaseviča un viņa draudzenes Sofijas Sapegas aizturēšanu.

Pirmkārt, iespējams, ka abi līderi izstrādājuši plānu, kā vēl vairāk pastiprināt sadarbību starp abu valstu drošības dienestiem, kas varētu izskaidrot SVR un VDK vadītāju tikšanos, vēsta domnīca “Warsaw Institute”.

Otrkārt, abu valstu drošības iestādes sadarbojas jau ilgi. Tas attiecas ne tikai uz Protaseviča nolaupīšanu, bet arī faktu, ka pirms iekāpšanas lidmašīnā Grieķijā viņam, iespējams, sekoja Krievijas izlūkdienesta darbinieki. Tāpat arī Krievijas izlūkdienesti aprīlī Maskavā arestēja divus vīriešus par Baltkrievijas apvērsuma plānošanu un nodeva tos Baltkrievijas VDK.

Ciešākai saiknei starp abu valstu drošības dienestiem vajadzētu viest bažas Eiropas valstīs, it īpaši tajās, kur trimdā uzturas Baltkrievijas opozīcijas pārstāvji.

Iespējams, Krievijas izlūkdienesti piedāvās lielāku atbalstu Baltkrievijas Valsts drošības komitejas operācijās ārvalstīs.

Dalies ar šo ziņu