Ko varam sagaidīt no Putina un Baidena samita?

Ārvalstīs
Sargs.lv/Atlantic Council/CEPA/TIME/The Guardian
Foto: Reuters/Alexander Natruskin
Foto: Foto: Reuters/Alexander Natruskin. Džo Baidens un Vladimirs Putins 2011. gadā.

Jau šomēnes gaidāma pirmā klātienes tikšanās starp ASV prezidentu Džo Baidenu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tiek daudz spekulēts par iespējamiem sarunas tematiem un potenciālo iznākumu. Dž. Baidena administrācija paziņojusi, ka samita mērķis ir nostiprināt “paredzamas un stabilas attiecības ar Krieviju”, tomēr – ko varam sagaidīt no šīs tikšanās?

Sagaidāms, ka samitā nozīmīgu lomu dienaskārtībā ieņems Krievijas kiberuzbrukumi pret ASV, Ukrainas suverenitāte un situācija Baltkrievijā, cilvēktiesību jautājumi un Alekseja Navaļnija pašreizējais stāvoklis. Kā norāda Eiropas politikas un analīzes centra (CEPA) pētnieks Edvards Lūkass, viens no apspriežamajiem jautājumiem būs arī klimata pārmaiņas, kas ir viens no retajiem tematiem, kur sagaidāms, ka valstu vadītāji atradīs kopīgu valodu.

ASV un Krievijas prezidentu attiecības ir kļuvušas arvien saspringtākas, kopš Džo Baidens stājās amatā, intervijā martā nosaucot Putinu par “slepkavu” un paziņojot, ka viņam būs jāsamaksā par iejaukšanos 2020. gada ASV vēlēšanās. Atsaucoties uz “New Yorker”, Baidens kādas 2011. gada tikšanās laikā, kad abi bijuši viceprezidenti, ieskatījies Putinam acīs un sacījis, ka, viņaprāt, Putinam neesot dvēseles.

Samita gatavošanas laikā ASV bijusi ļoti atturīga no konfrontācijām ar Krieviju, atceļot sankcijas pret “Nord Stream 2” būvniekiem, novirzot divus ASV Jūras spēku karakuģus prom no Melnās jūras laikā, kad Krievija aktīvi savilka spēkus ap Ukrainu, kā arī minimāli ieviesusi jaunas sankcijas. Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs nosaucis “Nord Stream 2” sankciju atcelšanu par pozitīvu signālu abu valstu attiecībās.

Maskava faktu par samitu pozicionējusi kā savu uzvaru un apliecinājumu Putina ietekmei uz globālās skatuves. Krievijas plašsaziņas līdzekļos tikšanās attēlota kā Krievijas kā lielvalsts statusa pierādījums un Putina kā valdošā globālā līdera apliecinājums.

Kiberuzbrukumi

Baltais nams paziņojis, ka Dž. Baidens grasās apspriest vairākus kiberuzbrukumus, ko Krievija pēdējā laikā īstenojusi pret ASV. Nesenākie no tiem – izspiešanas kiberuzbrukums kādam Brazīlijas gaļas pārstrādes uzņēmumam, kas nodrošina ievērojamu daļu no ASV gaļas tirgus, kā arī uzbrukums ASV Starptautiskās attīstības aģentūras e-pastu pakalpojumam.

Image
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix

Bez ievērības nepaliks arī Krievijas iejaukšanās ASV prezidenta vēlēšanās 2020. gadā un uzbrukums “SolarWinds”, kas bijis viens no vēsturē lielākajiem pret ASV vērstajiem kiberuzbrukumiem, kā arī uzbrukums ASV lielākajam naftas cauruļvadam, kura darbību uz laiku apturēja hakeri.

Lai arī Baidens ir sacījis, ka nav tiešu pierādījumu, ka Kremlis ir saistīts ar visiem šiem uzbrukumiem, viņš pauda, ka Maskavai nepieciešams darīt vairāk, lai novērstu šādus uzbrukumus pašu zemē. Reaģējot uz “SolarWinds” uzbrukumu un iejaukšanos vēlēšanās, ASV izraidīja 10 Krievijas diplomātus un vērsa sankcijas pret vairākiem uzņēmumiem un amatpersonām.

Ukraina un Baltkrievija

Ukraina neapšaubāmi būs samita darba kārtībā. Krievija turpina vērst agresiju pret Ukrainu, saglabājot desmitiem tūkstošus karavīru un smago kaujas tehniku pie Ukrainas robežām un okupētajā Krimā, kā arī okupētajā Donbasa daļā.

Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki sacījusi, ka Baidens uzsvērs atbalstu Ukrainas “suverenitātei un teritoriālajai integritātei”. ASV vērsusi sankcijas pret Krieviju saistībā ar Krimas aneksiju 2014. gadā. Aprīlī ASV prezidents aicināja Putinu deeskalēt situāciju pēc tam, kad Krievija ievērojami savilka spēkus pie Ukrainas robežām.

Nav pamata cerēt, ka Kremlis gatavs pārtraukt nu jau septiņus gadus ieilgušo agresiju pret Ukrainu. Tā vietā, iespējams, tiks uzsvērta nepieciešamība Ukrainas politikas veidotājiem pašiem stiprināt valsts aizsardzības spējas, kā arī Kijevas starptautisko pozīciju.

Maskavā atzinīgi vērtēts bijis lēmums neuzaicināt Ukrainu uz gaidāmo NATO samitu Briselē. Kaut arī tas nebija atkarīgs tikai no Baidena administrācijas, tas tiek interpretēts kā mēģinājums izvairīties no Kremļa provocēšanas.

Tāpat sagaidāms, ka Baidens pievērsīsies arī “Ryanair” lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas gadījumam Baltkrievijā, lai arestētu opozīcijas pārstāvi Romānu Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu 23. maijā, sacīja Džena Psaki. Izrādot atbalstu savam sabiedrotajam Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko, Putins starptautisko reakciju uz incidentu nosaucis par “emocionālu uzliesmojumu”. Papildus, izrādot solidaritāti, viņš arī uzaicināja Lukašenko vizītē uz Sočiem, kur abi iemūžināti labi pavadām laiku uz jahtas klāja.

Image
Foto:AP/Scanpix
Foto: Foto:AP/Scanpix
Foto:AP/Scanpix. Romāns Protasevičs neilgi pirms aizturēšanas Minskā.

Cilvēktiesības un Aleksejs Navaļnijs

Nesenajā ASV Veterānu piemiņas uzrunā sacīja prezidents Džo Baidens sacīja, ka grasās ar Putinu apspriest arī cilvēktiesību jautājumus. “Es drīzumā tiekos ar prezidentu Putinu Ženēvā, un likšu viņam saprast, ka mēs nestāvēsim malā un neļausim pārkāpt šīs normas,” viņš norādīja.

Tāpat Baidena administrācija paziņojusi, ka samita mērķis ir nostiprināt “paredzamas un stabilas attiecības ar Krieviju”. Pats ASV prezidents paudis vēlmi nostiprināt ASV pozīciju globālā mērogā. “Ir pienācis laiks atgādināt visiem, kas mēs esam,” viņš komentēja 30. maijā.

Dž. Baidens visticamāk atkārtoti uzsvērs, ka nepieciešams nekavējoties atbrīvot Alekseju Navaļniju, uzskata Eiropas politikas un analīzes centra (CEPA) pētnieks Edvards Lūkass. Apcietināto aktīvistu augustā saindēja ar nervu aģenta “Novičok” tipa indi, Kremlim noliedzot, ka tas bijis iesaistīts slepkavības mēģinājumā.  Februārī Navaļnijam tika piespriests 2 gadu un 8 mēnešu cietumsods apsūdzībās par nosacītas atbrīvošanas pārkāpumiem, uz kā pamata viņam nebija tiesības izbraukt no valsts lietā, kura uzsākta vēl 2014. gadā.

Reaģējot uz Navaļnija indēšanu un ieslodzīšanu, ASV un Eiropas Savienība martā paziņoja par virkni sankciju pret vairākām Krievijas amatpersonām un uzņēmumiem.

Image
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix

Kas jāņem vērā?

Nesenie ģeopolitiskie notikumi ASV un Krievijas samita priekšvakarā nav bijuši daudzsološi. Dž. Baidens ticis kritizēts par vairākiem šķietamiem piekāpšanās gadījumiem attiecībā pret Krieviju, kas ir pretrunā ar viņa pausto, ka ASV vēlas atjaunot globālā līdera lomu. Visspilgtākais piekāpšanās piemērs ir nesenais lēmums mīkstināt ASV sankcijas pret Krievijas gāzes cauruļvada “Nord Stream 2” būvniecības ierobežojumiem. Šis solis pārsteidza daudzus, tomēr tiek tulkots arī kā draudzīgs žests Vācijai.

Image
Foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt
Foto: Foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt
Foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt
Ir maz cerību, ka samits sniegs taustāmus rezultātus. ASV būtu jāpārstāj uzskatīt par pašsaprotamu ideju, ka Maskava patiesi vēlas uzlabot attiecības ar Rietumiem, uzskata Eiropas politikas un analīzes centra (CEPA) pētnieks Metjū Boležē (Mathieu Boulege). Krieviju neinteresē stabilās un paredzamās attiecības, kuras kā savu mērķi izvirzījusi Vašingtona. Kremlis uzskata, ka var tikt galā ar pastiprinātu starptautisko izolāciju un sankcijām.

Savas ikgadējās uzrunas laikā Krievijas Federālajā asamblejā šā gada aprīlī Vladimirs Putins atgādināja pasaulei, ka Krievijai ir savas “sarkanās līnijas” un ka tā pati lems, kur tās novilkt,  nenorādot, kur šīs robežas meklējamas. Šī frāze tulkota kā Rietumu atturēšanas mēģinājums – tikai nejauši šīs robežas pārkāpjot varēsim uzzināt, kur tās vispār bijušas.

ASV valdībai nepieciešams novilkt savas “sarkanās līnijas” un jāpārliecinās, ka tās ir skaidri definētas, atrodot līdzsvaru starp selektīvu Krievijas iesaisti politikas veidošanā un parādot, ka var iztikt bez Krievijas iesaistes, uzskata CEPA pētnieks Metjū Boležē.

Pirms savas pirmās tikšanās ar Putinu kopš stāšanās amatā, Dž. Baidens apmeklēs G7 samitu Lielbritānijā un tiksies ar NATO līderiem Briseles samitā, kam vajadzētu nodrošināt viņa spēju runāt kolektīvo Rietumu vārdā, kad viņš Ženēvā tiksies ar Krievijas prezidentu.

Dalies ar šo ziņu