Krievija plāno pabeigt "Nord Stream 2" līdz gada beigām

Ārvalstīs
LETA/DPA
Krieviju un Vāciju savienojošā gāzes vada "Nord Stream 2" montāža un ieklāšana Baltijas jūrā/ Nord Stream 2 / Axel Schmidt
Foto: Foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Krievija plāno pabeigt gāzesvadu "Nord Stream 2" līdz gada beigām, ceturtdien paziņoja premjerministra vietnieks Aleksandrs Novaks.

Darbs pie gandrīz pabeigtā Krievijas-Vācijas gāzesvada turpinās, neskatoties uz pretestību no ASV un vides aizstāvju organizācijām, ekonomikas foruma laikā Sanktpēterburgā paziņoja Novaks, piebilstot, ka Krievija cer pabeigt gāzesvadu līdz šī gada beigām.

Novaks sacīja, ka vēl jāizbūvē aptuveni 100 kilometrus garš posms.

Paredzēts, ka 1230 kilometru garais cauruļvads nodrošinās līdz 55 miljardiem kubikmetru Krievijas dabasgāzes piegādi Vācijai gadā.

ASV uzskata, ka cauruļvads palielinās Eiropas Savienības (ES) atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, Maskavai nodrošinot politiskās ietekmes sviras, kā arī instrumentu enerģijas piegāžu potenciālai atslēgšanai.

Negatīvi pret projektu noskaņotas arī Baltijas valstis un Polija.

Krievija ir atzinīgi novērtējusi ASV neseno lēmumu atcelt sankcijas uzņēmumam "Nord Stream 2 AG", kas pārrauga "Nord Stream 2" būvniecību. Šis ASV lēmums tika uztverts kā prezidenta Džo Baidena labas gribas žests Berlīnei.

ASV un Vācijas valdību augsta ranga amatpersonas trešdien Vašingtonā apsprieda "Nord Stream 2" un citus jautājumus.

Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans tikās ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles ārpolitikas padomnieku Janu Hekeru, ziņo Nacionālās drošības padome Vašingtonā. Merkeles birojs šodien nevēlējās komentēt tikšanās iespējamos rezultātus, vien norādīja, ka šādas tikšanās ir normāla komunikācija starp sabiedrotajiem.

Neskatoties uz sankciju nepiemērošanu "Nord Stream 2 AG", ASV amatpersonas ir vairākkārt uzsvērušas, ka Savienotās Valstis stingri iebilst pret "Nord Stream 2".

Dalies ar šo ziņu