ES vienojas par sektorālām sankcijām pret Baltkrieviju

Ārvalstīs
LETA/AFP
bilde
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojušies par sankcijām pret Baltkrievijas tautsaimniecības svarīgākajām nozarēm, vēsta diplomāti.

Sankcijas, kuras paredzēts oficiāli apstiprināt tuvāko dienu laikā, vērstas pret nozarēm, kas nodrošina lielākos ienākumus autoritārajam Aleksandra Lukašenko režīmam.

Cita starpā sankcijām tiks pakļauts potaša eksports un naftas pārstrādes nozare, aģentūrai AFP pavēstījuši divi Eiropas diplomāti.

Eiropas Savienības lēmumu pozitīvi vērtē arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paužot - ES lēmums pieņemt ceturto sankciju paketi pret Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu vērtējams atzinīgi, ziņo LETA.

Viņš norādīja, ka sankcijas nav vērstas pret Baltkrievijas iedzīvotājiem, bet gan pret diktatoru un viņa ļaudīm. Tāpat Rinkēvičs akcentēja, ka tiks strādāts pie nozaru sankcijām un mērķis ir panākt politieslodzīto atbrīvošanu, kā arī brīvas un godīgas vēlēšanas.

LETA jau rakstīja, ka ES dalībvalstu ārlietu ministri gatavojas pirmdien oficiāli apstiprināt sankcijas pret 78 baltkrievu amatpersonām un septiņām organizācijām.

No sankcijām pakļautajām fiziskajām personām septiņas ir tieši saistītas ar lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu, bet vēl 71 cilvēkam noteiktas sankcijas saistībā ar valdības represijām pret opozīciju.

Baltkrievija izsaukusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nosēsties ceļā no Atēnām uz Viļņu esošo "Ryanair" lidmašīnu nolūkā aizturētu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Reaģējot uz šo "gaisa pirātisma" akciju, ES liegusi baltkrievu lidsabiedrībām veikt lidojumus uz savu teritoriju, kā arī uzdevusi dalībvalstu lidsabiedrībām atturēties no Baltkrievijas gaisa telpas izmantošanas.

ES dalībvalstu ārlietu ministri šodien arī cer panākt vienošanos par sankciju vēršanu pret Baltkrievijas svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm, piemēram, potaša eksportu, tabakas industriju un naftas pārstrādes rūpniecību. Taču šīs sankcijas šodien vēl netiks ieviestas.

Dalies ar šo ziņu