Zemessargs, Latvijas kultūras mantojuma sargātājs un militārās vēstures pētnieks-kaprālis K. Špēlis

NBS
Sargs.lv
Kaspars Špēlis
Foto: Foto: Kultūras mantojuma centrs “Tīnūžu muiža”

Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljona kaprāļa Kaspara Špēļa ikdienas darbs desmit gadus ir tieši saistīts ar Latvijas kultūras mantojuma aizsardzību, popularizēšanu un Latvijas militārās vēstures izpēti. Viens no viņa īstenotajiem projektiem ir Ikšķiles novada Kultūras mantojuma centrs “Tīnūžu muiža”, kur apskatāma arī ekspozīcija par latviešu strēlniekiem 1. pasaules karā. Taču par zemessargu viņš izvēlējies kļūt, jo uzskata - militārā apmācība sniedz praktiskas iemaņas, kas bieži noder arī daudzās citās dzīves jomās, un grūtos brīžos tas var kļūt izšķiroši.

Kā stāsta kaprālis K. Špēlis, viņa mērķis ir līdzdarboties un sekmēt latviskās identitātes pārmantojamību, kā arī veidot jaunas izglītības iespējas Latvijā. To viņš dara, aktīvi iesaistoties daudzos projektos un aktivitātēs.

Viens no Kaspara īstenotajiem projektiem ir arī Ikšķiles novada Kultūras mantojuma centrs “Tīnūžu muiža”, kur apskatāma arī ekspozīcija par latviešu strēlniekiem 1. pasaules karā.

Image
Tīnūžu muiža
Foto: Foto: Kultūras mantojuma centrs “Tīnūžu muiža”
Foto: Kultūras mantojuma centrs “Tīnūžu muiža”

Viņš atzīst – savas dzīves laikā viņš vēlas veidot labvēlīgus apstākļus vēl daudzu izglītības projektu radīšanai Latvijā, tostarp, iestādes, kuras pašlaik tiek apzīmētas ar vārdu “muzejs”.

“Pamazām virzos uz šo mērķi, jo arī vide un sabiedrība mainās. Mainās arī komunikācijas veids, it īpaši ar jaunāko paaudzi. Tāpēc svarīgi nodrošināt latviskās identitātes pārmantojamību un veicināt kopējā izglītības līmeņa paaugstināšanos. Ar savu ikdienas darbu to cenšos veicināt, lai šādas iespējas būtu,” saka kaprālis K. Špēlis.

Kaspars līdzdarbojas arī projektā “Militārais mantojums”, kas ir Latvijas un Igaunijas sadarbības projekts militārās vēstures izpētes jomā. Tā mērķis ir izglītot un sekmēt tūrisma vides attīstību un sadarbību starp divām kaimiņvalstīm. Viņa uzdevums ir konsultēt, kā arī veidot dažādus informācijas aprakstus.
Image
Tīnūžu muiža
Foto: Foto: Kultūras mantojuma centrs “Tīnūžu muiža”
Foto: Kultūras mantojuma centrs “Tīnūžu muiža”

Kaspars īpaši vēlas izcelt Latvijas iedzīvotāju stāstus, atrodoties Eiropas vēstures krustcelēs un parādīt to, ka Latvijas vēsture nebeidzas tikai ar tās robežām. Projekta ietvaros viņam pārsteidzošākais bija atklāt mūsdienās nepamanītas, bet ļoti interesantas vēstures liecības dabā, kas saistītas ar Latvijas armijas pirmsākumiem. Kaspars pauž cerību, ka arī šīs vietas tuvākā nākotnē kļūs par vienu no populārākajiem tūrisma maršrutiem Latvijā. Viņš piebilst, ka jau drīzumā ikviens varēs apceļot Latviju, izmantojot projekta gaitā radītu interneta vietni un īpašus ceļvežus militārās vēstures objektu iepazīšanā.

Plānots, ka šovasar tiks uzstādīts brīvdabas digitālais stends Ikšķiles novadā, kuram finansējums iegūts, piedaloties Latvijas - Igaunijas militārā mantojuma projektu konkursā. Pašlaik notiek aktieru atlase, rekvizītu sagatavošana, lai uzfilmētu vairākus audiovizuālus stāstus, kas palīdzēs atklāt 1. pasaules kara vēsturi no to dalībnieku skatu punkta,” pauž K. Špēlis.

Image
Kaspars Špēlis
Foto: Ekrānšāviņš no video par dokumentālās īsfilmas "Ogre. Strēlnieki. Daugava" tapšanas procesa
Ekrānšāviņš no video par dokumentālās īsfilmas "Ogre. Strēlnieki. Daugava" tapšanas procesa
Papildus pamatdarbam Kaspars jau vairākus gadus arī apkopo materiālus grāmatai par kādu vērienīgu 1. pasaules kara notikumu Latvijā. Vairums avotu atrodami Vācijā, kas palēnina darba gaitu, bet viņš cer, ka mērķis realizēsies, un grāmata kalpos arī kā mācību avots, piemēram, Latvijas armijas esošajiem un topošajiem karavīriem.

Uz jautājumu, kas viņu pašu mudinājis kļūt par Zemessargu, kaprālis K. Špēlis norāda – mēs dzīvojam Ziemeļos, kur cilvēki spējuši izdzīvot, pateicoties spējai pielāgoties klimatam. Bet vide un pieredze arī virza uz idejām, izvēlēm un ietekmē rīcību. Viņaprāt, tikpat pašsaprotami ir arī drošības un pašaizsardzības jautājumi. 1000 gadu laikā apdraudējuma avoti nav būtiski mainījušies un ir diezgan paredzami. Pēc Kaspara domām visa mūsu kultūra ir veidojusies tā, lai mudinātu cilvēku pieņemt pareizus lēmumus apdomātai rīcībai.

Image
Kaspars Špēlis
Foto: Foto no K. Špēļa personīgā arhīva
Foto no K. Špēļa personīgā arhīva
“Tas ir pašsaglabāšanās jautājums, kur universālām prasmēm vienmēr ir nozīme. Manuprāt, militārā apmācība sniedz praktiskas iemaņas, kas bieži noder arī daudzās citās dzīves jomās, un grūtos brīžos tas var kļūt izšķiroši. Apātija, pasivitāte, vienaldzība, naivas cerības un akla pakļaušanās nevienu grūtu laiku nav attālinājusi, bet tikai pietuvinājusi,” saka Kaspars, aicinu arī citus Latvijas pilsoņus pievienoties Zemessardzei un, ja tas nav iespējams, tad atbalstīt Latvijas armiju citos veidos.

Dalies ar šo ziņu